Grindeanu închide robinetul cu bani deschis de Shhaideh pentru aleși și-i dă afară interpușii

Dora Vulcan | 18.06.2017

Premierul Sorin Grindeanu dă afară toți secretarii de stat și secretarii generali (prim și adjunct) care ar putea pune în aplicare ultima decizie a lui Shhaideh, de a debloca robinetul cu cele 2 mld lei, bani destinați aleșilor locali, ca să știe oamenii pe cine îndeamnă la votul moțiunii.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

 

Grindeanu a dat asigurări că Programul Național de Dezvoltare Locală 2 va fi pus în aplicare dar ”numai cu respectarea legii”. Grindeanu amintește că Shhaideh a refuzat, în ciuda atenționărilor sale, să demareze programul timp de cinci luni; program capital pentru dezvoltarea locală. Sumele aflate în joc sunt uriașe. 

 

 

Declaratiile lui Grindeanu (monitorizare Hotnews):

 

- Sevil Shhaideh nu a facut nimic timp de 5 luni pentru primari prin PNDL 2

- Acum o luna si jumatate am avertizat-o

- Am avertizat-o si acum 2 zile

- Pentru a inlatura orice urma, am semnat azi ordinele de demitere pentru toti secretarii de stat din Monisterul Dezvoltarii, pentru secretarul general si secretarii generali adjuncti. De azi, Shhaideh nu mai poate semna nici un act in legatura cu PNDL

- Am facut asta pentru a bloca eventualele abuzuri si nu pentru a bloca programul

- PNDL va continua, dar doar cu respectarea legii

- O invit luni pe dna Shhaiedeh la o discutie sa-mi explice stadiul programelor

- Stiu ca e un om care, in final, va respecta legea  

 

 

 

Lista demișilor: 

 

Ciprian Lucian Rosca - secretar de stat,

Virgil-Alin Chirila, secretar de stat,

Mihail Dorus - secretar de stat,

Sirma Caraman - secretar de stat,

Luminita Zezeanu - secretar de stat,

Marcel-Alexandru Stoica - subsecretar de stat,

Angel Gheorghiu  - subsecretar de stat,

Adriana-Mihaela Udroiu - subsecretar de stat,

Mihai Grigore - subsecretar de stat,

Ionela Stoian - secretar general,

Mihaela Dinca, secretar general adjunct,

Iuliana-Camelia Coporan - secretar general adjunct  

 

 

Sumarul afacerii 

 

Grindeanu a fost atacat în raportul lui Dragnea că nu a făcut de nici unele. Pentru a i se putea retrage sprijinul și pentru a putea fi demis. Înfierat cu mânie proletară inclusiv pentru ceea ce nu a făcut Shhaideh. Grindeanu reacționează și amintește în conferința de presă de la guvern de la miezul nopții că Shhaideh a făcut terci programul cu bani pentru aleșii locali. Deși-și dă demisia din guvern la ordinul lui Daddy Dragnea, Shhaideh dă o ultimă decizie prin care deblochează robinetul cu bani (programul PNDL 2) pentru aleșii locali, pe ultima sută de metri. NU FACE PUBLICĂ, însă, lista celor 9500 de proiecte locale care vor primi finanțare, de unde și suspiciunea direcționării banilor către pepiniera PSD care să-și îndemne parlamentarii cum să voteze la moțiune. Că unii sunt beneficiari direcți, cum este și recent-trădătorul lui Băsescu care a trecut de al PMP la PSD în ziua citirii moțiunii pentru că Băsescu a spus că PMP nu va fi de partea moțiunii. Parlamentar și fermier. Înainte să plece de la minister, Shhaideh își mai ia și precauția de a o lăsa pe Rovana Plumb fără atribuții - pentru că este omul lui Ponta - pentru a i le transfera unui interpus de încredere. Ei bine, duminică Grindeanu i-a dat afară pe toți interpușii lui Shhaideh și anulează, astfel, ordinul dat de Shhaideh, pentru că nu mai are cine să-l aplice.  

 

Shhaideh i-a luat toate atribuțiile Rovanei Plumb, om al lui Ponta, și i le-a încredințat unui secretar de stat obedient ei, în anticiparea demiterii sale, adică a înaintării demisiei sale către președinție. Tocmai de aceea, Grindeanu a demis toată structura de conducere din Ministerul Dezvoltării: toți secretarii de stat și secretarii generali, prim și adjunct.

 

 

 

 

 

Context

 

  • Mutare a taberei Dragnea: Shhaideh a dat drumul la robinetul cu bani pentru aleșii locali

 

 

Războiul dintre Grindeanu și Dragnea, dat pe tabla de guvernare a unei țări a înregistrat vineri o mișcare capitală a lui Sevil Shhaideh, omul de încredere al lui Dragnea: vicepremierul, ministru al Dezvoltării, a dat drumul la robinetul cu bani pentru aleșii locali. 

 

 

Ministrul Dezvoltării Sevil Shhaideh a terminat analiza proiectelor inscrise in etapa a doua a Programului National de Dezvoltare Locala (PNDL) si a decis că 9500 de proiecte locale vor primi finanțare, se arata intr-un comunicat emis vineri de Ministerul Dezvoltării.

 

Astfel, primesc finantare  9.500 de obiective de investitii, dintre care 2.500 de crese si gradinite, 2.000 de scoli si 5.000 de alte obiective, fiind alocate fonduri in valoare de 30 de miliarde de lei credite de angajament. Dincolo de informațiile generice, ministerul nu face publică lista proiectelor care au primit finantare.

 

Cu o zi inainte, Grindeanu o acuzase pe Shhaideh ca a intarziat o luna acest anunt, sugerand ca tabara Dragnea va folosi banii din PNDL 2 tocmai pentru a-i "cumpara" pe liderii locali PSD care stau in dubiu daca sa mearga pe mana lui Dragnea sau pe cea a lui Grindeanu.

 

"De cam o luna PNDL 2 trebuia sa fie lansat, ordinele trebuiau date catre judete. Eu nu vreau sa ma gandesc ca au fost oprite ordinele in asteptarea acestui CEX, dar aceste ordine puteau fi date pe criterii transparente de vreo luna si ceva" (Sorin Grindeanu)

 

"Astazi, 16 iunie a.c., incepe oficial Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL) etapa a doua, fiind incheiata analiza de specialitate cu privire la alocarile de fonduri din cadrul programului, iar ordinele de finantare pentru fiecare judet sunt in curs de semnare.  Programul este structurat pe trei componente: modernizarea satului romanesc, regenerarea urbana a municipiilor si oraselor, respectiv infrastructura la nivel judetean. Prioritizarea proiectelor incluse la finantare prin PNDL s-a facut in urma analizei interne de specialitate a peste 13.000 de solicitari prin corelarea tuturor surselor de finantare (fonduri europene, programe guvernamentale) si  aplicarea criteriilor stabilite prin HG nr. 624/2015, astfel incat resursele financiare alocate sa fie repartizate echilibrat pe judete", se arata in comunicatul institutiei. 

 

"In acest moment este important ca aceasta criza politica sa se incheie cat mai repede pentru ca noul Guvern sa-si intre in atributii si proiectele majore, inclusiv PNDL 2, sa fie rapid aplicate. Semnarea ordinelor de finantare reprezinta un prim pas in vederea implementarii proiectelor. Orice zi care trece fara un guvern legitim pune in pericol demararea lucrarilor ce rezolva probleme vitale pentru mii de localitati. Primarii asteapta sa incheie contracte pentru ca problemele comunitatilor nu mai pot fi amanate", a declarat Sevil Shhaideh, ministru demisionar al MDRAPFE.

 

 

 

PNDL este un program de finantare multianual si are ca obiectiv general echiparea unitatilor administrativ-teritoriale cu toate dotarile tehnico-edilitare necesare pentru a creste atractivitatea climatului investitional al localitatilor din Romania. Programul finanteaza proiecte diverse, de infrastructura educationala, de sanatate si de mediu, sportiva, social-culturala si turistica, administrativa si de acces la caile de comunicatie.

 

 

 

Fondurile alocate de minister in cadrul PNDL sunt surse de finantare complementare pentru bugetele locale. Finantarea proiectelor se asigura din transferuri alocate bugetelor locale, de la bugetul de stat, aprobate cu aceasta destinatie in bugetul MDRAPFE, din fonduri prevazute in bugetele locale cu aceasta destinatie si din alte surse legal constituite.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22