Guşă, actionar Realitatea si Oancea, patronul B1 Tv, audiati in dosarul lui Ludovic Orban

Vlad Toma | 19.04.2016

Cozmin Gusa este audiat de DNA in dosarul lui Ludovic Orban. Gusa a declarat ca a fost chemat in calitate de reprezentant al Realitatea TV si a negat ca ar fi luat bani de la fostul candidat al PNL la Primaria Bucuresti.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Sorin Oancea, patronul B1 Tv, este de asemenea audiat ca martor in dosarul lui Ludovic Orban. Acesta a declarat ca s-a intalnit cu Orban, la fel cum s-a intalnit cu multi alti politicieni, dar a precizat ca la postul sau nu se platesc emisiunile electorale (conform Hotnews).

"Am declarat ca nu am avut nicio discutie despre bani sau conditii comerciale si i-am spus ca nu avem ce sa ne reprosam noi ca post de televiziune", a spus Oancea dupa intalnirea cu procurorul de caz.

"Cred ca este o razbunare intre oamenii politici, oameni de afaceri, in care suntem trasi absolut aiurea. (...) O vad ca o razbunare pe Ludovic, o rafuiala politica".

El a insistat ca acest caz i se pare o "tampenie": "De ce sa ceri bani cash pentru un patron de televiziune?", a spus Oancea, adaugand ca se pot folosi contracte.

 

DNA a precizat in comunicatul in care anunta inceperea urmaririi penale a lui Ludovic Orban ca acesta trebuia sa remita banii ceruti de la un om de afaceri "unor persoane pe care le-a menţionat, cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului."

 

Gusa a declarat, la intrarea in sediul DNA, ca "nici n-am cerut, nici nu mi s-a oferit, nici nu m-am intalnit... E de datoria celor de la DNA sa elucideze... mass-media care nu are treaba cu asta trebuie disculpata", a spus Gusa, conform Hotnews.
 

El a mai spus ca s-a ajuns la situatia anchetata de DNA "dintr-un soi de disperare a a candidatului", "pentru ca nu a fost sprijinit de liderii partidului".

Gusa declarat ca a avut o discutie cu Orban in jurul datei de 20 martie, care a fost publica si la care au participat si alte persoane, in care i-a spus liberalului ca ar avea sansa a doua.

Actionarul Realitatea a adaugat ca nu intelege ce a fost in mintea lui liberalului in acest caz si ca "fost un eveniment nefericit din cariera lui Orban (...), regret ce i s-a intamplat".

Gusa s-a folosit de ocazie pentru a critica legea potrivit carei prezenta politicenilor nu face contra cost, fiind achitate doar costurile de productie.  

"Legea este foarte proasta pentru ca obliga entitati private sa presteze gratis", a acuzat acesta, indemnand legiuitorii sa se inspire din SUA sau Europa, unde mass-media este platita de candidati legal.

 

***

 

Ludovic Orban s-a retras din cursa pentru Primaria Capitalei ca urmare a declansarii urmaririi penale impotriva sa.

 

El a fost pus sub control judiciar si a anuntat că demisionează din funcția de vicepresedinte al PNL la fel ca si din funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților.

 

Nu pot să mă prezint în fața cetățenilor să le cer votul cât timp sunt într-o anchetă penală”, a subliniat el, înainte de a-și anunța retragerea din cursa pentru primăria generală a Capitalei: “Sunt afectat sufletește, dar nu pun sub nicio formă la îndoială activitatea DNA în acest caz. (...) Voi vedea în ce mod îmi voi continua cariera. Nu mă joc cu viața publică, nu mă joc să apar în fața cetățenilor și să le cer votul”, a adăugat el.

 

DNA susține că Ludovic Orban a cerut bani unui om de afaceri pentru campania electorală la alegerile locale din vara acestui an:

 

La data de 1 martie 2016, inculpatul Orban Ludovic, prim–vicepreşedinte al unui partid, a contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care Orban Ludovic candidează la funcţia de primar al municipiului Bucureşti. 

 

Ulterior, la data de 20 martie 2016, cu ocazia unei noi întrevederi, inculpatul Orban Ludovic i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro în numerar, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menţionat, cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului.

 

Inculpatul Orban Ludovic a precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una – două săptămâni. Omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcţiei de conducere pe care Orban Ludovic o deţine în cadrul unui partid şi a potenţialului de intervenţie al acestuia în domenii de interes în afacerile controlate de acest om de afaceri”, potrivit unui comunicat DNA.

 
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22