Guvernatorul BNR Mugur Isarescu si-a facut public venitul lunar: 13601 de euro

Dora Vulcan | 04.08.2016

Ţinut la secret până acum, salariul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a fost făcut public chiar de liderul Băncii Naţionale. Acesta a anunţat că în conturile sale intră în fiecare lună 13.601 euro.

Pe aceeași temă

 

 

 

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a făcut astăzi public salariul pe care îl primeşte în fiecare lună din partea Băncii Naţionale, în urma unor materiale apărute în presă potrivit cărora acesta ar încasa lunar, din salariu, pensie şi alte beneficii, circa 40.000 de euro.

 

Isărescu a anunţat . citat de Gandul.info, că lunar îi intră în conturi suma de 13.601 euro şi că nu a considerat că e nevoie să ceară şi pensia care i s-ar fi cuvenit, pentru că deja beneficiază de acest venit.

 

Joi, in cadrul briefingului de presa sustinut de Guvernator, acesta a clarificat unul dintre cele mai mari mistere: salariul sau lunar. De fapt, venitul. 

 

"CA a constatat ca in multe banci centrale s-a accentuat si diversificat procesul de transparentizare. In consecinta, CA al BNR a decis sa faca publice minutele sedintelor de  politica monetara si nivelul de salarizare al membrilor CA al BNR", a spus joi Isarescu

 

"Consiliul de Administratie al BNR, intrunit in sedinta din 3 august 2016, a analizat modul cum a evoluat in ultimii ani, la nivelul bancilor centrale membre ale Sistemului European al Bancilor Centrale, raportul intre independenta institutionala si transparenta procesului decizional. Pe baza datelor analizate, s-a constatat ca in multe banci centrale ale sistemului european s-a accentuat si diversificat procesul de transparentizare si informare publica, cu deosebire cel legat de deciziile de politica monetara si de salariile conducerii executive. In consecinta, Consiliul de Administratie al BNR a decis sa faca publice minutele sedintelor de politica monetara ale Consiliului si veniturile realizate de membrii CA al BNR. Continutul si modul de publicare a informatiilor privind deciziile de politica monetara si a veniturilor se vor stabili in sedinta Consiliului de Administratie din luna august", a spus joi Isarescu, citat de Hotnews.ro.

 

"In avans, pot sa va spun ca salariul de Guvernator este de 9495 de euro net lunar, plus indemnizatia de conducere de 4106 euro. In total, venit lunar - 13.601 euro, a mai precizat Isarescu.

 

El a spus ca nu si-a inaintat dosarul de pensie desi legea ii permitea si ca prin urmare nu a luat si nu ia niciun fel de pensie. "Asa am considerat ca este normal si frumos", a explicat seful Bancii Centrale.

 

"As mai face cateva precizari: unu, in perioada crizei 2009-2010, salariile conducerii executive a BNR nu au crescut. Cresterea a fost zero. Doi, in anul 2010, salariile atat ale conducere cat si a angajatilor BNR au fost reduse cu 25%. Trei, conform legii 312/2004 art 43, salariatii BNR pot beneficia de participarea la profitul Bancii dupa repartizarea la Stat a 80% din profit.Suma ramasa se utilizeaza pentru majorarea rezervelor statutare si a surselor proprii de investitii. Dupa aceasta se poate constitui findul de participare la profit a salariatilor in cuantum de 2% din totalul profitului BNR. O mica parte din acest 2% poate fi destinata unor premii de performanta destinate numai salariatilor cu performante remarcabile. Bonusuri la BNR se dau in numar foarte limitat si numai unor salariati cu performante cu totul si cu totul deosebite. Pe salariati, nu conducerea!", a mai spus Isarescu

  

Declaratiile lui Isarescu vin in contextul in care unul dintre contestatarii cei mai aprigi ai Guvernatorului -Lucian Isar (fost vicepresedinte de banca comerciala, care si-a dat doctoratul chiar cu Isarescu) a scris pe blogul sau ca Isarescu ar fi castigat in jur de 40.000 de euro lunar si ca si-ar fi depus dosarul de pensie, ininformatii negate constant de oficialii din varful BNR.

 

vezi fisierul audio cu declaratia guvernatorului BNR  AICI 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22