Guvernul a aprobat o hotărâre care introduce noi programe naţionale de sănătate

Redactia | 25.03.2022

Guvernul a aprobat, vineri, un proiect de hotărâre privind aprobarea programelor naţionale de sănătate, propus de Ministerul Sănătăţii şi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Pe aceeași temă

Proiectul stabileşte cadrul legislativ pentru continuarea activităţilor din cadrul programelor naţionale de sănătate aflate în derulare, dezvoltarea acestora pentru includerea unor noi beneficiari.

Vor fi introduse noi programe şi activităţi şi se va renunţa la altele care, în urma evaluării, nu şi-au mai dovedit eficienţa. Conform actului normativ, Ministerul Sănătăţii va asigura coordonarea, derularea şi finanţarea din bugetul MS a 13 programe naţionale de sănătate publică, iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va derula şi finanţa din Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate 15 programe naţionale de sănătate curative.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, în cadrul programelor nationale de sănătate derulate de Ministerul Sănătăţii s-a introdus Programul naţional de screening organizat pe baze populaţionale pentru boli cronice cu impact asupra sănătăţii publice cu:

– Subprogramul de screening pentru cancerul de col uterin;

– Subprogramul de screening pentru cancerul de sân;

– Subprogramul de screening pentru cancerul colorectal;

– Subprogramul de screening pentru depistarea infecţiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D care se desfăşoară în regim pilot finanţat din fonduri externe nerambursabile.

Acest demers este motivat de asigurarea implementării obiectivelor prioritare ale Planului European, transpus în România prin Planul Naţional de combatere a Cancerului, mai indică sursa citată.

Programul naţional de management al registrelor naţionale a încetat fiind înlocuit cu proiectul “Sistem Informatic pentru registrele de sănătate- RegIntermed” finanţat din fonduri externe nerambursabile.

În cadrul programelor derulate de către CNAS s-a înfiinţat Programul naţional de PET-CT, realizându-se o extindere a accesului la această investigaţie.

Sursa menţionată mai arată că pentru implementarea programelor naţionale de sănătate publică, în anul 2022, bugetul aprobat este în sumă de 5.952.000 mii lei, iar creditele de angajament aprobate prin Legea bugetului de stat pe anul 2022 nr. 317/2021 pentru implementarea programelor naţionale de sănătate curative sunt în sumă de 8.592.881,00 mii lei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22