Guvernul a aprobat o OUG privind tichetele sociale pentru persoanele vulnerabile

L. G. | 09.05.2022

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că Guvernul a adoptat, luni, OUG care prevede acordarea de vouchere persoanelor defavorizate, pentru ca acestea să beneficieze de masă caldă sau alimente.

Pe aceeași temă

Şeful Executivului a adăugat că trei milioane de persoane vor beneficia de vouchere de 250 de lei, o dată la două luni, măsură fiind de aproximativ 3,1 miliarde lei, iar jumătate din această sumă este acoperită prin fonduri europene

„Guvernul a aprobat două dintre măsurile importante cuprinse în programul Sprijin pentru România. Este vorba de primă măsură, cea referitoare al tichetele sociale şi cea de-a doua măsură e cea cu privire la ajustarea de preţ aferentă contractelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile. În ceea ce priveşte tichetele sociale, valoarea tichetului social este de 250 lei aprobată de Guvern, odată la două luni pentru şase categorii importante de beneficiari care se află în risc de deprivare materială şi risc de sărăcie extremă. Prima categorie o constituie pensionarii cu venit net lunar sub 1.500 lei, numărul estimat al acestora este de 2,3 milioane. Persoanele cu dizabilităţi cu venit net lunar sub 1.500 lei, numărul estimat al acestora 400.000. Familii cu cel puţin doi copii în întreţinere cu venit net lunar pe membru de familie sub 600 lei, familii monoparentale cu venit net lunar pe membru de familie sub 600 lei, familii care au drept la ajutor social, potrivit Legii privind ajutorul social şi persoanele fără adăpost”, a explicat  ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş, la finalul şedinţei Guvernului.

 

El a mai spus că este la alegerea beneficiarului dacă optează pentru produsele alimentare sau masa caldă, iar distribuirea tichetelor va fi făcută prin Poşta Română.

 

„Voucherul urmează să poată fi utilizat și pentru achiziţionarea de produse alimentare. Aşa cum am informat şi în prezentările precedente, s-a lăsat libertatea aceasta beneficiarilor de a alege din categoria produselor alimentare care va fi bunul de consum pe care îl vor folosi şi masa caldă care a rămas ca măsură alternativă, pentru că am avut un astfel de program adresat persoanelor vârstnice şi care a avut un succes destul de bun. Bugetul aprobat este în valoare de 3,1 miliarde lei, din care 50% sunt din fonduri europene şi diferenţa de 50% din bugetul de stat. Distribuţia va avea loc prin Poşta Română. Listele de beneficiari vor fi comunicate Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene de către Casa Naţională de Pensii şi Autoritatea Naţională pentru Plăţi şi Incluziune Socială. Urmează să derulăm procedura de achiziţie publică pentru selectarea unităţilor emitente şi apoi procedura pentru emiterea cardurilor, valabilitatea unui card este de la 1 iunie 2022 până pe 31 decembrie 2022”, a completat Boloş.

 

Premierul a prezentat câteva detalii şi despre cea de-a doua OUG pe care a aprobat-o Guvernul prin care este alocată o a doua tranşă de 3,5 miliarde lei pentru proiecte de investiţii, banii provenind tot din fonduri europene.

 

„Cea de-a două ordonanţă de urgenţă este cea prin care continuăm să susţinem proiectele de investiţii. Pratic este o soluţie guvernamentală prin care reuşim ca, la mai puţin de o lună, să venim cu acel sprijin de aproximativ 5,2 miliarde lei. Ordonanţa de urgenţă pe care o aprobăm astăzi se referă la cea de-a doua tranşă, în valoare totală de 3,5 miliarde lei şi acestea sunt fonduri care vin, de asemenea, din fondurile alocate de la UE. E o măsură care aduce beneficii pe termen mediu şi lung şi, de asemenea, apreciem ca fiind foarte importantă pentru că va duce la finalizarea obiectivelor importante de investiţii şi discutăm aici de peste 7.000 de proiecte care îşi vor găsi finalitatea prin această măsură”, a completat Ciucă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22