Guvernul a atacat la CCR legea care prevede pedepsele sporite pentru pedofili

Laurentiu Gheorghe | 03.08.2020

În sesizarea făcută de Guvernul Orban la Curtea Constituțională pe legea care prevede pedepse sporite pentru pedofili se arată că eliminarea prescripției este discriminatorie față de alte fapte similare.

Pe aceeași temă

Potrivit sesizării, guvernul susține că această eliminare a prescripției încalcă prevederile constituționale pentru că este discriminatorie față de infracțiuni similare.

Executivul arată în sesizarea făcută la CCR că există o decizie a Curţii din 2003, prin care a statuat că diferenţa de tratament trebuie să aibă la bază justificări obiective, astfel încât să nu încalce articolul 16 din Constituţie, care se referă la egalitatea de drepturi.

Legea a fost adoptată pe 30 iunie 2020 și, pe lângă creșterea pedepselor cu închisoarea de până la 12 ani pentru pedofilie și eliminarea termenului de prescripție, elimină și prescripția pentru pedofilie:

„Raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoana, savarsit prin constrangere, punere in imposibilitate de a se apara ori de a-si exprima vointa sau profitand de aceasta stare, se pedepseste cu inchisoarea de la 5 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

De asemenea, este prevazuta pedeapsa cu inchisoarea de la 7 la 12 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi atunci cand: fapta a fost comisa de catre un membru de familie sau de catre o persoana care convietuieste cu victima; apta a avut ca urmare vatamarea corporala sau a pus in pericol viata victimei in orice alt mod.

Pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 15 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi atunci cand faptele au fost comise fata de un minor sau de catre o persoana care a mai comis anterior o infractiune contra libertatii si integritatii sexuale asupra unui minor, o infractiune de pornografie infantila sau proxenetism asupra unui minor.”

Reacția PSD

Liderul deputatilor PSD Alfred Simonis a afirmat ca Guvernul Orban este aparatorul pedofililor, violatorilor si pradatorilor sexuali din cauza faptul ca Executivul a atacat la Curtea Constitutionala "legea votata de Parlament prin care aceste bestii ar fi putrezit in inchisoare". El a precizat ca este abominabil ca Guvernul nu a dublat alocatiile pentru copii, insa "ii apara cu inversunare pe cei care distrug vieti de copii".

„Guvernul Orban este aparatorul pedofililor, violatorilor si pradatorilor sexuali! Guvernul Orban moare de grija tuturor acestor nenorociti! Pe care ii considera discriminati! De asta a contestat la CCR legea votata de Parlament prin care aceste bestii ar fi putrezit in inchisoare! Abominabil! Alocatiile copiilor nu le-a dublat, dar ii apara cu inversunare pe cei care distrug vieti de copii. Pentru Orban si gasca sa din Guvern nu conteaza viitorul Romaniei. Conteaza doar ca pedofilii sa nu fie discriminati!", a scris Alfred Simonis luni pe Facebook.

Liderul deputatilor PSD a adaugat ca Exectivul considera si ca hotii nu trebuie discriminati.

„La fel cum, in viziunea Guvernului PNL, hotii nu trebuie discriminati! Cei care fura cu zece maini din banul public cu achizitii, cei care violeaza, toti si-au gasit un zid de protectie in guvernarea PNL!", a conchis Simonis.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22