Guvernul a sesizat CCR pe legea de înființare a DNA-ului pădurilor. USR a reacționat

Laurentiu Gheorghe | 15.07.2020

Guvernul Ludovic Orban a făcut o sesizare de neconstituționalitate la CCR față de legea inițiată de USR pentru înființarea unui parchet specializat în infracțiunile de mediu, numit și DNA-ul pădurilor.

Pe aceeași temă

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu este o structură de parchet, creată după modelul DIICOT şi DNA și ar urma să fie condusă de un procuror şef numit de preşedintele țării. Proiectul primise aviz negativ de la CSM, pe motiv că nu sunt indicate sursele de finanțare pentru organizare și posturile noi care trebuie create. Sesizarea de neconstituționalitate a fost postată pe site-ul Senatului.

Guvernul aduce mai multe critici legii:

  • Nu respectă prevederile constituționale legate de sursa de finanțare

  • Încalcă prevederile Constituției privind claritatea și previzibilitatea legii

USR a protestat față de atacul guvernului Orban care a decis să sesizeze CCR privind înființarea DNA-ului pădurilor, decizie despre care spune că încurajează hoții de lemn și îi cere explicații premierului Orban.

„La o lună de la adoptarea de către Parlament, legea de înfiinţare a "DNA-ului pădurilor" nu a intrat în vigoare pentru că Guvernul PNL a găsit de cuviinţă să o atace la Curtea Constituţională. Uniunea Salvaţi România îi solicită premierului Ludovic Orban să explice public motivele pentru care a luat o decizie în favoarea hoţilor de lemne”, se arată într-un comunicat de presă al USR.

„Hoţii pădurilor României se vor simţi încurajaţi să-şi continue activitate, din moment ce chiar Guvernul se luptă să blocheze legea care ar permite cercetarea penală a faptelor lor”, a declarat și senatorul USR, Mihai Goțiu, aflat printre inițiatorii proiectului votat de Parlament.

Decizia Guvernului de a ataca la Curtea proiectul l-a nemulțumit și pe liderul formațiunii, Dan Barna. Acesta spune că este „o decizie stupefiantă și dezamăgitoare”.

Proiectul a fost votat de PNL în Parlament, deșii liberalii au precizat că nu este perfect

Deși proicetul a fost votat și de către PNL în Parlament, liberalii i-au adus critici privind modul în care a fost elaborat:

„Legea nu arată cum trebuie, legea are multe probleme. Se suprapune pe competenţe cu DNA, se suprapune pe competenţe cu DIICOT”, a precizat la momentul dezbaterilor senatorul PNL, Daniel Fenechiu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22