Guvernul continuă schimbarea prefecților și subprefecților. Au fost demiși încă șase

Iulian Popescu | 02.03.2016

Continuă înlocuirea reprezentanților Guvernului în teritoriu, după ce săptămâna trecută au fost eliberați nouă prefecți. Miercuri, alți șase prefecți și subprefecți au fost scoși pe tușă, iar înlocuirile nu se vor opri curând.

Pe aceeași temă

 

Prin Hotărâri adoptate în ședința de astăzi, Guvernul a decis eliberarea din funcție a următorilor prefecți și subprefecți:

 

1.    Pocovnicu Constantin-Dorian, prefect al județului Bacău;

2.    Ion Constantin, prefect al județului Constanța;

3.    Angheluță Ioan Vlad, prefect al județului Neamț;

4.    Ciunt Ionel, prefect al județului Sălaj;

5.    Coșman Elena, subprefect al județului Botoșani;

6.    Andrei Vasile-Liviu, subprefect al municipiului București.

 

Totodată, Guvernul a aplicat principiul mobilității pentru numirea din funcțiile publice de inspector guvernamental în funcțiile publice de prefect, rămase libere, pentru  următoarele persoane:

 

1.    Ghica Ioan, prefect al județului Bacău;

2.    Nicolaescu Adrian Viorel, prefect al județului Constanța;

3.    Dobrilă Niculina, prefect al județului Neamț;

4.    Nițu Marin, prefect al județului Sălaj.

 

Dacian Cioloş declara la începutul guvernării că dorește ca persoanele numite în locul actualilor prefecți să nu aibă legături politice, ci să obţină funcţia pe baza realizărilor profesionale, dar ci numiți s-au dovedit a proveni din rândul celor numiți de PNL sau PSD.Justificarea nerespectării acestei reguli a fost că a mai rămas puțin timp până la alegeri și nu poate fi organizat un concurs pentru ocuparea funcţiilor, ci prefecţii vor fi numiţi din rândul structurilor deja existente.

 

Dragoş Tudorache, şeful Cancelariei premierului Dacian Cioloş, a explicat luni searacă cei nouă prefecţi schimbați au fost eliberați din funcție, după o analiză care a constat că Executivul nu se poate baza pe aceştia pentru realizarea unor proiecte.

 

Tudorache a explicat că s-a făcut o analiză pentru a se vedea în ce măsură prefecţii înţeleg programele de guvernare, iar acolo unde s-a constatat că nu se pot baza pe ei, s-au făcut schimbări:

 

"Ei au trebuit să dovedească că înţeleg programele de guvernare şi că le urmează, noi am făcut o analiză, de asta a durat o lună şi jumătate. Am făcut o analiză a prefecturilor, am văzut unde ne putem baza pe ei şi unde nu, iar acolo unde am crezut că nu ne putem baza pe ei, am procedat la schimbări", a explicat șeful Cancelariei Guvernului, la Realitatea TV.

 

Întrebat care sunt motivele pentru care aceştia au fost schimbaţi şi ce anume nu au respectat din cerinţele Guvernului, Tudorache a spus: "Este vorba de comunicare, de decizii care se vad la nivel local, au fost făcute pe baza performanţelor".

 

El a menţionat că este posibil să mai fie schimbaţi alţi prefecţi din funcţie, întrucât o analiză este în curs:

 

"Este posibil, analiza este încă în curs, vă spun că sunt în analiză câteva prefecturi unde suntem în faza în care evaluăm noi candidaţi, mergem şi pe analiza inspectorilor guvernamentali şi vom face numirile când credem că sunt necesare", a mai spus Tudorache.

 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, anunțase și el, în urmă cu o săptămână, că schimbările nu s-au încheiat: “Procesul, însă, continuă, suntem în evaluare, nu a prefecţilor care vor fi disponibilizaţi, ci, căutăm acele persoane care pot ocupa şi pot conduce judeţele, şi guvernul să aibă încredere în capacitatea lor de a continua, de a deţine această poziţie”.

 

"Aceste schimbări de prefecţi sunt doar o primă etapă, va mai urma o etapă, probabil săptămâna viitoare. Suntem în proces de evaluare a candidaţilor pentru postul de prefect, pe baza CV-urilor şi a competenţelor pe care persoanele îndreptăţite le pot avea. Guvernul evaluează performanţele acestora, dar ţine cont şi de faptul dacă au calificarea necesară, au condus unităţi administrative sau au acest grad de inspector guvernamental", mai spunea purtătorul de cuvânt la finalul şedinţei de guvern.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22