Guvernul Dăncilă a căzut. Moțiunea de cenzură a Opoziției a fost adoptată

Dora Vulcan | 10.10.2019

Guvernul Dăncilă a căzut. 242 de parlamentari au votat joi la moțiunea de cenzură a Opoziției. Au votat împotriva guvernului Dăncilă 238 de parlamentari, împotrivă 4, abțineri 0.

Pe aceeași temă

UPDATE - 14.10 - Votul s-a încheiat, urnele sunt ridicate pentru numărarea voturilor. Au votat 242 de persoane, cu 9 mai multe decât e necesar pentru ca moțiunea să fie adoptată.

Matematic, moțiunea a trecut. Un bilanț al prezenței la vot, cu miză asupra rezultatului săi arată că au lipsit de la vot Corina Bogagiu de la Pro România, Oana Bâzgan, independentă (ex USR), Emanuel Savin - care a plecăt săptămâna trecută la PSD și joi a revenit la PSD. Au votat în plus 7 parlamentari ai minorităților

Deputații PSD Marius Bota, Mihăiță Găină și Gabriel Petrea au votat la moțiunea de cenzură

Mihăiță Găină este finul ministrului Agriculturii, Petre Daea. Petre Daea, ministrul Agriculturii, a declarat joi înaintea votului din Parlament că PSD-istul Mihăiță Găină, care este finul său și a semnat moțiunea de cenzură a opoziției, ”nu trebuie să murdărească mâna nașului” Și deputatul PSD Marius Bota a votat, joi, la moțiunea de cenzură.

El este și semnatar al moțiunii, însă în timpul dezbaterii acesteia a stat în băncile PSD din plen. Bota se pare, însă, că doar a mimat votul și că a plecat cu bilele.

UPDATE 13.40: Deputatul Bogdan Stoica, tot de la minorități, a votat.

UPDATE 13.33: Deputatul Venera Popescu, de la minoritățile naționale, a votat.

UPDATE 13.30: Și deputatul PSD Gabriel Petrea, liderul tinerilor social-democrați, a votat, în aplauzele parlamentarilor opoziției. De asemenea, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi de la minorități a votat.

UPDATE 13.28: Varujan Pambuccian, de la minoritățile naționale, a votat.

UPDATE 13.25: A votat și deputatul neafiliat Mihai Niță.

UPDATE: ora 12:37 Începe votarea moțiunii de cenzură

Olguța Vasilescu (PSD):

Dna Turcan, erați în PDL în 2010 când au fost dați afară 10 mii de polițiști și n-aș spune că aveți sânge pe mâini, dar complici ați fost. Așa am ajuns la un polițist la trei localități.

Cîțu confirmă că vreți să dați afară 400 de mii de bugetari.

Recursul compensatoriu este scris de dna Raluca Prună. L-ați votat în Senat și cei de la PNL, și cei de la USR.

Noi plătim acum cele 20 miliarde euro care s-au luat pe vremea lui Boc și Băsescu, datorie care se tot rostogolește. Din 2017, datoria publică a scăzut de la 37 la 35%.

Dl Barna ne-a vorbit despre Bacalaureat, dar deocamdată n-a trecut de gimnaziu, că ar fi știut că poezia ”Munții noștri” e scrisă de Octavian Goga.

Programul nostru de guvernare există, dle Barna, pot să-l pipăi și să urlu este. Al dvs lipsește cu desăvârșire.

Vorbiți de securiști, dar tocmai am aflat că președintele USR București și-a turnat rudele la Securitate.

UPDATE: Gabriel Petrea, șeful organizației de tineret a PSD, a declarat pentru G4Media.ro că votează azi moțiunea de cenzură contra guvernului Dăncilă. „Votez”, a răspuns Petrea la întrebarea G4Media.ro.

Vicepremierul Daniel Suciu (PSD): Că tot a spus dl președinte Iohannis că s-a suit cu picioarele în capul PSD, vă spun că, atunci când se suie suina în copac, începe să și guițe. Toți ați purtat războaie între voi, de sunteți plini de cicatrice, iar azi vă unește ura împotriva PSD.

UPDATE: Călin Popescu Tăriceanu, drept la replică:

Dragă Viorica, nu aveam nici cea mai mică intenție să iau cuvântul, am fost parteneri doi ani și jumătate. Dacă mă apucam eu să dau din casă aveam argumente de zece ori mai tari decât cei de la PNL

Doamna premier (încă) ne spunea la începutul verii că a fost timorată, că nu a fost ea însăși. Ce să înțeleg acum că asta e linia care vă caracterizează? Toate jocurile pe care le-ați făcut, ca să-i racolați pe parlamentarii ALDE? Ăsta e stilul dvs? E un stil de lumea a treia.

70% din populație consideră că România merge într-o direcție greșită. Aveți ocazia să rămâneți în istorie ca prima femeie premier sau cineva care e ținut ostatic la Palatul Victoria. Să știi de la mine, există viață și după ce nu mai ești premier.

UPDATE: Emil Pașcan (PMP) anunță că parlamentarii partidului vor vota moțiunea de cenzură

Liderul UDMR, Kelemen Hunor:

Se vede foarte clar că acest guvern nu mai are resurse nici profesionale, nici politice. E inutil să mai încercăm

Există un singur comportament responsabil și rațional: schimbarea pentru o nouă șansă pentru viitorul acestei țări. Rămâne întrebarea care este oferta opoziției. Am auzit vrute și nevrute

UPDATE: Liderul USR, Dan Barna:

Am început ziua cu acel sentiment pe care sper că l-au trăit toți în dimineața bacalaureatului. Azi Parlamentul dă bacalaureatul. România merita un prim-ministru cu viziune, în schimb v-a primit pe dvs.

Doamnă prim-ministru, e totuși un lucru bun pe care l-ați făcut - că nu l-ați scăpat pe Liviu Dragnea de pușcărie atunci când puteați să o faceți. În rest, nimic

Trebuie să ieșim din criză, să facem alegeri anticipate. Alianța USR-PLUS e pregătită să-și asume guvernarea imediat după anticipate. Am ascultat discursul dlui Corlățean: dvs sunteți responsabili pentru România blocată

Victor Ponta, Pro România:

Să nu aveți nevoie de recunoștința doamnei Dăncilă, că pățiți ca Dragnea

Ce facem în viitor cu țara. Nu trebuie să vorbim de chestiuni personale

Tot ne spune doamna Dăncilă de cum s-au tăiat pensii și salarii. Salariul său de europarlamentar nu l-a tăiat nimeni. Doamna Dăncilă vorbește de ceva ce nu știe, e deja tautologic, ca să vă dau de lucru să căutați pe Google.

Noi nu mai avem guvern.Vorbim de un guvern care nu mai există. De mâine oricum își încetează activitatea. Acum mai stați o zi, o săptămână, o lună ca să pierdeți următoarele zece rânduri de alegeri

Nu înseamnă că dacă azi nu trece moțiunea o să avem guvern

O să fie ca în 2009, când nu aveam guvern și aveam alegeri prezidențiale

Nu am auzit niciodată de când fac politică ca un premier să sune personal o sută de parlamentari să le spună că vor fi prim miniștri

Am aflat că mâine se dau 7 miliarde, Eugen e generos de felul lui

Singurul om generos în care am încredere e Arsene, ăsta când zice că ia, ia. Așa a zis Parchetul

Am aflat că sunt un om foarte rău, de la doamna Dăncilă. Confirm, chiar sunt un om rău, am pus-o pe listă

Să nu aveți nevoie de recunoștința doamnei Dăncilă, că pățiți ca Dragnea

A fost neconflictuală cu vicepreședintele SUA, nu a vrut să-l primească, a alergat omul după ea

Cred că azi avem toți datoria să îngropăm un mort care stă la Palatul Victoria

***

Moțiunea de cenzură semnată de 237 de parlamentari se dezbate începând cu ora 10 în plenul reunit al Parlamentului.

Documentul a fost inițiat de partidele din Opoziție și a fost semnat de parlamentari de la PNL, USR, PMP, UDMR, Pro România și ALDE.

Moțiunea a fost semnată și de patru parlamentari PSD și de un parlamentar al minorităților naționale.

Pentru ca Executivul condus de Viorica Dăncilă să fie demis, Opoziția are nevoie de 233 de voturi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22