Guvernul de la Budapesta a instituit starea de urgență pentru a combate răspândirea coronavirusului

Laurentiu Gheorghe | 12.03.2020

Deși la momentul declarării stării de urgență, miercuri, numărul cazurilor de infecții confirmate cu coronavirus era de 13, joi au mai fost declarate 3 cazuri noi, ceea ce ridică la 16 numărul pacienților.

Pe aceeași temă

Șeful secretariatului general al Guvernului de la Budapesta, Gergely Gulyas, a anunțat că sub noile reguli, persoanele care răspândesc zvonuri sau nu respectă condițiile de carantină, vor fi deferiți justiției.

De asemenea, Ungaria a interzis accesul în țară a persoanelor care vin Italia, China, Coreea de Sud și iran, cele mai afectate state de pandemie. Excepție fac cetățenii unguri care se întorc din aceste state, dar care sunt obligați să se pună în auto-izolare timp de 14 zile.

Pentru a se respecta aceste măsuri, au fost reintroduse controalele la granițele de vest cu Slovenia și Austria. Ulterior, Gulyas a anunțat că și granița cu Croația va avea avelasi regim.

Toate cursele aeriene şi celelalte mijloace din transport venite din Italia, China, Coreea de Sud şi Iran au fost suspendate începând de miercuri de la miezul nopţii.

La fel ca în România, se interzic adunările mai mari de 100 de persoane în spații închise și de 500 în spații exterioare.

Guvernul a luat decizia de păstra deschise școlile, însă va închide universitățile. În Ungaria studiază mulți studenți străini, iar din cele 16 cazuri confirmate, 10 sunt străini.

În domeniul învățământului, deși scolile au rămas deschise, au fost interzise excursiile scolare, precum si cursurile de vară organizate de unele unități de învatamânt.

Decizia guvernului de la Budapesta vine după ce premierul Viktor Orban a vorbit marți despre „un plan de acţiune pentru protejarea economiei”. Pentru punerea la lucru a unei astfel de strategii, șeful cabinetului ungar le-a cerut investitorilor maghiari documentări clare cu privire la afacerile pe care le conduc, în așa fel încât guvernul să poată ajuta companiile care vor intra în dificultate din cazua extinderii coronavirusului, potrivit agenției de știri MTI.

„Nu vom avea nevoie de măsuri ce ţin de macroeconomie, ci de programe personalizate pentru fiecare sector în parte – cum ar fi de exemplu turismul -, iar guvernul va crea condiţiile financiare pentru aceste programe”, a precizat Viktor Orban, afirmând că bugetul din acest an şi cel al anului viitor vor trebui de asemenea revizuite, fiindcă va fi nevoie de acordarea unor ajutoare de ordinul miliardelor de euro pentru a revigora economia, „ceea ce necesită contribuţia fiecăruia”.

Premierul Viktor Orbán a subliniat că Ungaria trebuie să se pregătească pentru o pandemie, iar oficialii să fie atenți și să țină cont de nesiguranţa psihologică a cetățenilor pentru că activitatea economică va fi influenţată în primul rând de acest sentiment.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22