Guvernul face exces de putere prin refuzul de a organiza alegeri partiale, sustine Alina Gorghiu

T.d. | 21.05.2015

Pe aceeași temă

Guvernul Ponta “face exces de putere prin refuzul de a organiza alegeri partiale”, sustine copresedintele PNL Alina Gorghiu. Curtea de Apel Bucuresti a hotarat astazi ca refuzul guvernului Ponta de a organiza alegeri partiale pentru locurile ramase vacante reprezinta o incalcare a legii.

Decizia Curtii de Apel obliga"paratul sa procedeze la stabilirea datei organizarii alegerilor parlamentare partiale" in 17 colegii de deputat si senator. Decizia este rezultatul unei solicitari a PNL si nu este definitiva.

Ulterior deciziei instantei de judecata, Alina Gorghiu a spus intr-o conferinta de presa ca aceasta este a doua decizie a unei instante din Romania, dupa cea de la Cluj, care da castig de cauza liberalilor intr-o speta similara, potrivit HotNews.

Ieri am primit solutia la unul din dosarele pe care le-am inaintat  in luna februarie instantelor de contencios administrativ prin care sesizam ca Guvern Romaniei incalca legea cu privire la refuzul de a organiza alegeri partiale in doua colegii minoritare, vorbesc de colegiile de parlamentar”, a spus Gorghiu.

Liderul liberal a continuat: “de la momentul depunerii actiunii si pana astazi s-au mai vacantat 17 colegii, daca nu ma insel. Motiv pentru care, astazi, sunt in masura sa spunem ca este a doua decizie a unei instante din Romania, dupa cea de la Cluj, care da castig de cauza PNL si vor curge aceste decizii in defavoarea PSD-ului si in defavoarea guvernului condus de Victor Ponta” a spus Alina Gorghiu, in conferinta de presa la sediul PNL.

Alina Gorghiu a catalogat refuzul guvernului de a organiza alegeri partiale ca fiind un “exces de putere”, subliniind ca aceasta expresie se regaseste si in verdicul Curtii de Apel  Cluj.

Acum, daca imi permiteti o consideratie de natura politica, vreau sa va spun ca ceea ce face guvernul prin refuzul de a organiza alegerile partiale este evident exces de putere . Nu este numai verdictul meu, este verdictul pe care Curtea de Apel Cluj l-a dat si acum si instante din Bucuresti, instanta de contencios administrativ din Bucuresti il va folosi . Este o eticheta din pacate aceasta de exces de putere, o eticheta care spune totul despre felul in care PSD-ul intelege sa guverneze” a declarat copresedintele PNL.
 

Victor Ponta, dat in judecata pentru refuzul de a organiza alegeri partiale

Victor Ponta, premierul Romaniei, a fost dat in judecata de Partidul National Liberal, la Curtea de Apel Bucuresti, deoarece refuza sa organizeze alegeri anticipate. Prin aceste cereri de chemare in judecata, instanta este solicitata sa dispuna obligarea Guvernului sa respecte legislatia si sa stabileasca data de desfasurare a alegerilor partiale.

"Partidul National Liberal a depus, astazi, trei actiuni la Curtea de Apel Bucuresti, in baza Legii contenciosului administrativ, prin care il cheama in judecata pe premierul Victor Ponta din cauza refuzului de a organiza alegeri partiale la nivelul functiilor de primari si presedinte de CJ vacante, al consiliilor locale dizolvate si al mandatelor deparlamentari", se arata intr-un comunicat al PNL.

"Din ratiuni politice, Victor Ponta refuza sa organizeze alegeri partiale pentru functia vacanta de presedinte al Consiliului Judetean Cluj si alte 22 de functii vacante de primari, in legatura cu care a fost depasit termenul legal de 90 de zile pentru organizarea alegerilor locale (din judetele Olt, Dambovita, Tulcea, Ilfov, Buzau, Vrancea, Maramures, Valcea, Bacau, Caras-Severin, Bistrita-Nasaud, Constanta, Hunedoara, Salaj, Dolj, Neamt).

CITESTE SI:  Alina Gorghiu ii cere din nou premierului Ponta organizarea de alegeri partiale: Sunteti in stare sa incalcati Constitutia pentru a va atinge obiectivele

PNL solicita interventia instantei si pronuntarea unei hotarari judecatoresti prin care sa fie respectate de catre Guvernul Romaniei si obligatiile legale in situatiile de dizolvare a altor doua consilii locale (din judetele Iasi si Arad) ", mai precizeaza comunicatul.

Totodata, PNL cere Curtii de Apel Bucuresti sa stabileasca un termen in care Executivul sa fie obligat sa emita o hotarare de guvern pentru organizarea alegerilor parlamentare partiale in colegiul uninominal nr.5, circumscriptia electorala nr. 18 - Galati (mandat vacantat de Dan Nica) si in colegiul uninominal nr. 15 circumscriptia electorala nr. 42 Bucuresti (mandat vacantat de Alin Petrache).

Liberalii sustin ca au cerut public, in mod repetat, organizarea de alegeri partiale, dar Victor Ponta a refuzat sistematic sa aplice legea.
 

“De muncit cand mai muncim, daca stam tot timpul numai in alegeri?”

In 26 ianuarie, Victor Ponta a respins solicitarea PNL privind organizarea de alegeri locale partiale in locurile vacantate: "Organizam alegeri in fiecare saptamana? Romania nu trebuie sa stea tot timpul in alegeri. Pe ce sistem de vot? Si PNL si noi vrem sa schimbe sistemul de vot, acum n-ar putea fi facute alegeri pe un nou sistem", a argumentat liderul social-democrat intr-o conferinta de presa.

"Mai e doar un an si trebuie o decizie daca intr-un an consumam atatia bani", a mai spus premierul, sugerand ca posturile vacante pot ramane asa pana la alegerile din 2016.

Victor Ponta a subliniat ca multe dintre posturile semnalate de PNL nu au fost, de fapt, vacantate din punct de vedere juridic. "Dincolo de ce apare in presa, sunt foarte multe locuri de primari si sefi de consilii judetene care nu sunt libere din punct de vedere juridic", a mentionat Ponta, dand exemplu situatii din Cluj, Neamt si Valcea.

"Aici nu e vorba de un interes politic, ci daca tinem tara tot timpul in alegeri pentru un mandat care se termina peste un an, sa tot organizeze pentru un an de zile, de muncit cand mai muncim, daca stam tot timpul numai in alegeri?", argumenta Ponta la acel moment.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22