Guvernul infiinteaza un muzeu de istorie a evreilor din Romania la institutul "Elie Wiesel"

Dora Vulcan | 31.08.2016

Guvernul a adoptat, miercuri, o Hotarare care are in vedere coordonarea activitatilor din cadrul Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel", in vederea realizarii, ulterioare, a unui muzeu de istorie a evreilor din Romania. De asemenea, se are in vedere initierea actiunilor cu caracter cultural, stiintific, educational si legal pentru protejarea memoriei victimelor Holocaustului, mai precizeaza Guvernul.

Pe aceeași temă

 

 

Actul normativ modifica forma actuala a Hotararii de Guvern nr.902/2005 privind infiintarea INSHR- "Elie Wiesel", completand reglementarile actuale, informeaza Hotnews.

 

Astfel, se institutionalizeaza Comitetul consultativ  pentru realizarea  unui muzeu de istorie al evreilor din Romania, in sensul ca se prevede ca acestia sunt numiti de  directorul general al INSHR - "Elie Wiesel", cu acordul Sefului Cancelariei Prim-Ministrului si nu sunt salarizati. Institutul trece din coordonarea secretarului general al Guvernului, in coordonarea prim-ministrului, prin Cancelaria Prim-ministrului, si i se suplimenteaza schema de personal cu 3 posturi, numarul maxim de posturi ale Institutului fiind de 21.

 

De asemenea, Institutul este condus de un director general, functie asimilata din punctul de vedere al salarizarii cu functia de secretar de stat, in conditiile legii, numit si eliberat din functie prin decizie a prim-ministrului.

 

Pentru infiintarea muzeului de istorie a evreilor din Romania se vor urmari organizarea unei retele de comunicare cu institutii de specialitate din tara si din strainatate pentru documentarea necesara elaborarii conceptului muzeal, dar si elaborarea tematicii expozitionale necesara pentru proiectul curatorial.

 

De asemenea, va fi identificat un teren in Bucuresti pentru amplasarea viitoarei constructii si pregatirea documentatiei necesare in vederea organizarii concursului international- proiectul arhitectural al Muzeului National de Istorie a Evreilor din Romania. Totodata, se are in vedere si identificarea de parteneri interni si internationali in vederea realizarii proiectului muzeal, identificarea de artefacte, obiecte si material documentar specifice istoriei si civilizatiei evreilor din Romania, precum si stabilirea listei de bunuri culturale care vor face parte din patrimoniul muzeului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22