Guvernul isi asuma raspunderea pe Legea pensiilor. Emil Boc isi pune mandatul la bataie

Fara Autor | 06.10.2009

Pe aceeași temă

Guvernul a decis, marti, in cadrul unei sedinte speciale, sa isi asume raspunderea in fata Parlamentului pe proiectul de Lege privind sistemul social de pensii. Motivul invocat de premier este cel al asigurarii sustinerii financiare a sistemului de pensii. In Romania in momentul de fata exista 5,7 milioane de pensionari si 4,9 milioane de contribuabili. "Nu mă sperii de moţiuni de cenzură. Îmi pun mandatul la bătaie, ori trece legea, ori pleacă Guvernul", a spus Emil Boc

"Am luat o decizie extrem de importanta pentru ceea ce inseamna sistemul social din Romania si anume am decis ca Guvernul sa isi asume raspunderea pe proiectul de Lege privind sistemul social de pensii", a declarat premierul Emil Boc, la finalul sedintei de Guvern.

Boc a tinut sa precizeze ca prin aceasta decizie se doreste asigurarea sustinerii financiare a sistemului de pensii din Romania, eliminarea privilegiilor si simplificarea legislatiei. Premierul a mai declarat ca in Romania exista o crestere masiva si frauduloasa a pensiilor de invaliditate, precizand ca numarul de pensionari anticipate s-a triplat.

"La pensii avem o situatie grava. Cea mai mica pensie sociala este de 350 de lei iar cea mai mare este de 35.000 de lei. Prin aceasta lege vom avea un singur cadru normativ cu privire la sistemul de pensii", a declarat Boc.

Potrivit ministrului de finante, Ghoerghe Pogea, procesul de reforma a sistemului de pensii trebuie sa continue pentru ca el nu este sustenabil. Guvernul s-a angajat sa finalizeze legea pensiilor, si ca pana la finele anului va fi gata si legea responsabilitatii fiscale.

"Si in Romania, ca si in multe state se pune problema sutenabilitatii sistemului de pensii. Astazi in Romania sunt 5,7 milioane de pensionari care sunt sustinuti de doar 4,9 milioane de persoane, de forta activa de munca. Acest raport mare a generat nesustabilitatea sistemului public de pensii de aceea bugetul contribuie cu aproape 1,5 miliarde de euro", a declarat Pogea.

Dezechilibrul a fost accentuat, printre altele, si de numarul extrem de mare de pensionari anticipate realizate in ultimul an.

Ce prevede legea

Egalizarea virstei de pensionare

Vârsta de pensionare şi stagiile complete de cotizare pentru femei vor creşte cu trei luni pe an, începând cu 2015, pentru a egala vârsta de pensionare a bărbaţilor la 65 de ani, până în 2030, ceea ce va reduce însă numărul locurilor de muncă. În prezent, vârsta medie de pensionare este de 63,8 ani pentru bărbaţi şi de 58,9 ani în cazul femeilor.

Legea prevede egalizarea vârstei de pensionare şi a stagiilor complete de cotizare şi pentru salariaţii din armată, poliţie, Serviciul Român de Informaţie, Serviciul de Informaţii Externe, cât şi pentru personalul aeronautic civil navigant profesionist. Dacă acum vârsta de pensionare este de 55 de ani, aceasta va creşte la 60 de ani până în 2025, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru feme. Perioada de contribuţie a fost majorată la 30 de ani, din care efectiv ca militar 20 ani.

Personalul din domeniul aeronautic va beneficia de o reducere de maximum 10 ani a vârstei de pensionare, conform încadrării în condiţii speciale de muncă.

Uniformizarea vârstelor standard de pensionare şi ale stagiilor complete de cotizare se va aplica şi în cazul judecătorilor, procurorilor şi a personalului auxiliar din instanţe judecătoreşti şi al parchetelor, dar şi pentru parlamentari, funcţionari publici parlamentari, funcţionari ai Curţii de Conturi şi membrii personalului diplomatic şi consular cu vârstele standard de pensionare aplicabile asiguraţilor actuali ai sistemului public de pensii.

În prezent, vârsta de pensionare a magistraţilor este de 68 ani, în timp ce vârsta medie de pensionare în sistemul public este de 63,5 ani în cazul bărbaţilor şi 57,5 ani în cazul femeilor.

Pensiile speciale, recalculate

Toate pensiile speciale vor fi integrate în sistemul public de pensii şi recalculate în funcţie de contribuţie, ceea ce va conduce la o reducere a acestora în termen de maximum şase luni, angajatorul urmând să suporte o contribuţie de asigurări sociale de 20,8%, iar angajatul de 10,5%.

"Acele pensii care au speriat România, în term de şase luni de la adoptarea legii sistemului unitar de pensii, vor fi recalculate", a precizat Boc.

Va fi extinsă categoria contribuabililor la sistemul de pensii prin includerea persoanelor care obţin venituri din profesii liberale, manageriat şi asociaţii familiale.

Punctul de pensie va fi indexat anual în funcţie de inflaţia prognozată, în locul salariului mediu brut. Prin noul sistem, valoarea punctului de pensie va fi determinată prin aplicarea asupra valorii actuale a unui procent de creştere egal cu inflaţia prognozată pentru anul următor.

Pensiile anticipate, mai greu de obţinut

Ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea, spune că noua lege a pensiilor va conţine condiţii mai aspre de obţinere a pensiei anticipate. Acest demers este motivat de creşterea constantă a numărului de persoane care solicită pensii anticipate, ajungând în prezent la 100.000.

În plus, numărul pensiilor de invaliditate a sporit de la 600.000 de persoane la 900.000 în decurs de câteva luni.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22