Guvernul își asumă răspunderea pentru prorogările din justiție, OUG 51, modificarea OUG 114

Dora Vulcan | 06.12.2019

Premierul Ludovic Orban a anunțat la începutul ședinței de guvern că-și va asuma răspunderea în parlament pe două pachete de legi care cuprind prorogări din justiție și care modifică OUG 114 și OUG 51.

Pe aceeași temă

Premierul Ludovic Orban a anunțat, la începutul ședinței Guvernului de vineri, asumarea răspunderii în Parlament pe două pachete de legi, care cuprind prorogările din justiție, OUG 51 privind decontarea transportului elevilor, Legea plafoanelor bugetare, act normativ necesar adoptării ulterioare a Legii bugetului de stat. și modificări la OUG 114

„Dați-mi voie să vă comunic oficial la masa Guvernului decizia, pe care de altfel am discutat-o cu fiecare ministru în parte, și anume aceea d a ne angaja răspunderea în fața Parlamentului pe două pachete de legi. Prima angajare a răspunderii este angajarea răspunderii pentru un proiect de lege care va cuprinde modificări în două domenii și care va cuprinde și Legea plafoanelor bugetare. Am reușit să fixăm ca obiectiv să adoptăm legea bugetului de stat până la finalul anului. Pentru a putea finaliza Legea bugetului de stat și de asemenea, pentru a putea înainta Parlamentului Legea bugetului de stat și Legeab bugetului asigurărilor de stat avem nevoie aprobarea Legii plafoanele. Știți foarte bine că a existat o speță la CCR în care s-a spus foarte clar că Legea bugetului de stat nu poate fi dezbătută și aprobată fără să existe aprobată anterior legea plafoanelor”, a declarat Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern de vineri.

El a precizat că în această ședință de Guvern va fi o primă citire a textului, iar adoptara pentru asumarea răspunderii va fi făcută la reuniunea de marți a Executivului.

„Așa cum v-am spus și anterior, în proiectul de lege pe care ne vom angaja prima oară răspunderea, se află și proiectul de lege, legea plafoanelor care e necesară pentru dezbatera și adoptarea Legii bugetului de stat de către Parlament. La această ședință vom discuta într-o primă citire textul. Nu o vom adopta. V-am zis de acum că marți convoc ședință de Guvern, astfel încât să adoptăm și să demarăm procedura de angajare a răspunderii marți”, a explicat Orban.

Șeful Executivului a vorbit și despre faptul că Guvernul își va asuma răspunderea pe prorogarea termenelor cuprinse în Legile Justiției.

„Prima angajare de răspundere va fi pentru prorogarea termenelor cuprinse în Legile Justiției privitoare la pensionarea anticipată a magistraților, privitoare la trecerea de la complete de 2 la complete de 3, și de asemenea, prorogarea termenului de intrare în vigoare a măririi vechimii necesare pentru intrarea în magistratură, de la doi la patru ani de zile”, a subliniat Orban.

Acesta a spus că este necesară această măsură pentru că, în caz contrar, funcționarea justiției din România ar fi „aruncată în aer”.

„Sigur că ne propunem ca anul viitor să abrogăm aceste prevederi. Ele să nu mai existe. (...) Este absolut necesară angajarea răspunderii, pentru că este obligatorie intararea în vigoare a prorogării termenului de intrare în vigoare a acestor trei prevederi care riscă să arunce în aer funcționarea justiției din România, riscă să lase cetățenii români fără un acces liber la justiție, la actul de dreptate și este absolut necesar să ne angajăm răspunderea”, a conchis premierul.

Ludovic Orban a anunțat că Guvernul își va asuma răspunderea pentru a abroga toate prevederile din ordonanța de urgență 114.

„Tot conform discuțiilor pe care le-am avut, ne vom angaja răspunderea pentru abrogarea tuturor prevederilor catastrofale pentru economia românească, care au fost cuprinse în ordonanță de urgență 114. Am tras nădejde că putem în dezbaterea parlamentară, știți că ordonanță se află în dezbatere în Camera Deputaților. Vom putea să abrogăm toate acele prevederi care au provocat, după părerea mea, prejudicii inestimabile economiei românești, nu știu dacă vom putea face acest lucru, dimpotrivă din veștile pe care le primesc de la Parlament, din diferite comisii, se pare că unii chiar vor să înrăutățească prevederile din ordonanță de urgență 114”, a declarat Ludovic Orban.

Șeful Executivului a adăugat că în comisiile parlamentare sunt discuții să fie mărit plafonul pentru Fondul de Dezvoltare și Investiții la 15 miliarde.

„Ultima ispravă de care am auzit este aceea a măririi plafonului pentru fantomaticul Fond de Dezvoltare și Investiții la 15 miliarde. Este ceva de noapte minții, nu va puteți imagina. Deci, că atare, suntem obligați, după opinia mea, dacă vrem într-adevăr să repunem cât de cât lucrurile în normalitate și să încetăm efectele prevederilor ordonanței de urgență 114 asupra economiei, va trebui și ne vom angaja răspunderea, cu siguranță, într-o ședința ulterioară. Nu în ședința de marți, ci în următoarea ședința de Guvern, astfel încât să declanșăm procedura de angajare a răspunderii și pentru abrogarea prevederile nocive din cadrul ordonanței de urgență 114”, a conchis Orban.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22