Guvernul loveste din nou in ICR

A.p. | 27.11.2008

Pe aceeași temă

Activitatea Institutului Cultural Roman este blocata inca o data de o decizie recenta a guvernului: ICR nu mai poate incheia niciun contract incepand cu luna noiembrie, fiind afectate toate evenimentele organizate pentru Ziua Nationala a Romaniei. Intr-o scrisoare deschisa semnata de Horia Roman Patapievici, guvernul este atentionat ca decizia pune "intr-o lumina insuportabila credibilitatea institutiilor romanesti". "Este un blam pe care Guvernul Calin Popescu Tariceanu trebuie sa si-l asume in fata cetatenilor", se spune in scrisoare.

La sfarsitul lunii octombrie, premierul Calin Popescu Tariceanu a taiat 40% din bugetul institutiei pe 2009. Institutul a fost instiintat de decizia Guvernului. Intr-o scrisoare deschisa.

Astfel, prin aprobarea memorandumului "Modul de utilizare a resurselor publice si reanalizarea deciziilor de alocare a acestora in ultima parte a anului", la data de 4 noiembrie 2008, executivul nu mai permite ICR-ului sa incheie niciun angajament legal incepand cu luna noiembrie.


In aceste conditii, 16 institute culturale romanesti din strainatate, care nu isi pot derula activitatea decat prin acest tip de angajament, sunt nevoite sa accepte sistarea activitatii lor.


Intr-o scrisoare deschisa, semnata de presedintele ICR, Horia-Roman Patapievici si vicepresedintii Mircea Mihaies si Tania Radu, este exprimata consternarea fata de o astfel de decizie, precizindu-se ca artistii romani vor trebui sa activeze in ilegalitate.


"In ciuda unor repetate si disperate interventii la Ministerul Economiei si Finantelor, personal la ministrul Varujan Vosganian, Institutul Cultural Roman nu a obtinut decat exceptia de a putea semna contracte de drepturi de autor. Ceea ce reprezinta o atitudine de un incredibil cinism, intrucat un proiect cultural presupune in cazul Institutului activitati mult mai complexe (inchirierea de spatii, contracte de servicii de publicitate, tiparirea de afise si programe de sala etc.). Este ca si cum ni s-ar fi concedat dreptul legal de a semna contracte cu artistii, in conditiile in care derularea tuturor operatiunilor necesare organizarii prezentei lor in strainatate au ramas in continuare ilegale. Acest raspuns dovedeste o socanta nepasare fata de felul in care este reprezentata, prin artistii romani, tara noastra in strainatate."

In scrisoarea deschisa, cei trei cer Guvernului sa revina asupra deciziei, care pune credibilitatea externa a institutiilor romanesti "intr-o lumina insuportabila". Primele evenimente organizate de ICR si care vor fi afectate sint exact cele dedicate zilei de 1 decembrie.


"Mai trebuie oare sa spunem ca situatia astfel creata are un impact catastrofal asupra promovarii culturii romanesti in strainatate si ca ICR se afla in imposibilitatea de a mai organiza inclusiv manifestarile dedicate sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei in mai multe orase din Europa si din lume? In mod direct, fireste ca ICR este victima institutionala a acestei decizii a Guvernului, dar victimele reale sint artistii romani, iar blamul pentru anularea tuturor acestor angajamente va cadea asupra imaginii Romaniei. Este un blam pe care guvernul Calin Popescu Tariceanu trebuie sa si-l asume in fata cetatenilor", se incheie scrisoarea.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22