Guvernul merge inainte cu recalcularea pensiilor militare. Expertii in drept: institutiile trebuie sa recalculeze din oficiu, nu la cerere

Fara Autor | 22.01.2011

Pe aceeași temă

Executivul a anuntat vineri ca va continua recalcularea pensiilor militare, argumentand ca "procesul de recalculare a pensiilor isi are temeiul in Legea 119/2010 cu referire la Legea 19/2000, motiv pentru care suspendarea efectelor HG nr. 735/2010 nu este echivalenta cu constatarea nelegalitatii normelor de fond privind recalcularea pensiilor, cuprinse in Legea 119/2010 cu referire la Legea 19/2000, se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului. Specialistii in drept considera ca motivarea ICCJ a retinut ca "nelegalitate faptul ca ordonanta ar adauga la lege, in sensul in care oamenii trebuie sa vina ei insisi cu actele doveditoare". "Ca urmare, insitutiile trebuie sa recalculeze ele, din oficiu, pensiile", spune Laura Stefan pentru revista 22.





"Cata vreme Legea 119/2010 este in vigoare, iar Curtea Constitutionala a constatat conformitatea sa cu dispozitiile Constitutiei prin decizia nr. 873/2010, consideram ca actul normativ trebuie sa-si produca efectele, iar suspendarea hotararii Guvernului nu afecteaza aplicarea Legii", se arata in comunicatul de presa al Guvernului. 





"In concluzie, in temeiul dispozitiilor legilor invocate mai sus, pe baza dispozitivului hotararii ICCJ si potrivit prevederilor Legii 119/2010, consideram ca institutiile din sistemul national de aparare, ordine publica si siguranta nationala pot continua recalcularea pensiilor".




Laura Stefan, jurist si expert anticoruptie, sustine ca "nelegalitatea retinuta de Inalta Curte este ca prin HG 735 s-ar adauga la legea 119 din 2010 obligatia ca oamenii sa formuleze ei cereri de recalculare si sa aduca ei acte doveditoare".




"De acum inainte, Guvernul si ministerele trebuie sa recalculeze din oficiu, si nu la cerere, pensiile in baza actelor doveditoare depuse anterior la dosarele de pensie sau sa faca ele demersurile adminsitrative pentru a obtine actele".




Din punctul de vedere al Ministerului de Interne, hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) produce efecte doar pentru persoanele care au formulat reclamatii.





'Hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie produce efecte doar pentru persoanele care au formulat reclamatii, fiind vorba despre admiterea unor cereri de suspendare a recalcuarii pensiilor. In ceea ce priveste Ministerul Administratiei si Internelor, in situatia admiterii unor cereri de suspendare, structurile componente vor dispune de indata masuri de informare si de aplicare la nivelul Casei de Pensii', a precizat Marius Militaru, purtatorul de cuvint al Ministerului de Interne, citat de Argerpres.




Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a publicat vineri motivarea deciziei din 7 ianuarie prin care a respins recursul Guvernului la o decizie a Curtii de Apel Cluj prin care s-a dispus suspendarea executarii H.G. nr. 735 din 21 iulie 2010 pentru recalcularea pensiilor militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor.





ICCJ a specificat ca suspendarea HG 735/2010 privind recalcularea pensiei a ramas definitiva si ca aceasta decizie produce efecte "erga omnes", adica este opozabila tuturor pensionarilor militari. Decizia ICCJ se refera la suspendarea aplicarii HG 735 pana la pronuntarea instantei de fond asupra cererii de anulare a aceluiasi act normativ.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22