Guvernul Orban a căzut. Care sunt următorii pași și va reuși Iohannis să ajungă la anticipate?

Laurentiu Gheorghe | 05.02.2020

Cu o majoritate confortabilă (261 de voturi) PSD a reușit să dărâme guvernul PNL. Guvernul demis îndeplinește în continuare doar actele administrative necesare funcționarii administrației centrale.

Pe aceeași temă

Conform Constituției, guvernul demis nu mai are dreptul să adopte ordonanțe simple sau de urgență și are puteri limitate până când noul executiv va depune jurământul.

Următorul pas îi aparține președintelui Klaus Iohannis care va desemna noul premier care va fi validat în Parlament, după ce se va consulta cu toate partidele.

Potrivit articolului 85 din Constituție, „preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament”.

PNL și PSD vor încerca să formeze majorități pentru a obține de la Cotroceni nominalizarea unui premier. În cazul PNL, propunerea va fi cel mai probabil tot Ludovic Orban. Au spus-o deja majoritatea liderilor partidului.

De cealaltă parte, PSD, prin vocea președintelui interimar Marcel Ciolacu, a anunțat că va propune pentru funcția de premier „un intelectual de stânga” nemembru de partid, care „va fi greu de refuzat” de către președintele Klaus Iohannis.

„Noi dorim în primul rând să dăm Guvernul Orban jos și cred că vom reuși miercuri. Mai departe intrăm într-o logică constituțională. Din discuțiile avute cu colegii mei din teritoriu și cu parlamentarii urmează ca PSD să meargă la președintele României cu o propunere de prim-ministru, nu membru al PSD. O să mergem ca propunere cu un intelectual de stânga și un om care va fi greu de refuzat de către președintele României. Avem această propunere, nu e membru de partid”, a spus Marcel Ciolacu.

În acest context, trei nume sunt vehiculate în partid: Vasile Dâncu, Cristian Socol și Remus Pricopie.

Demiterea guvernului este primul pas spre o premieră în viața politică românească: alegerile anticipate, sau alegerile înainte de termen. Pentru a se ajunge în această situație, sunt însă mai mulți pași.

Potrivit Constituției, alegerile anticipate pot fi organizate numai dacă Parlamentul respinge consecutiv două propuneri de premier.

Rareș Bogdan, a scris imediat după căderea Guvernului Orban: „Intră în joc Președintele. Pas cu Pas. Aveți încredere”

Ce a scris liderul PNL pe Facebook:

„Intra in joc Presedintele. Pas cu Pas. Aveti incredere. Romania NU va incapea din nou pe mana infractorilor, aculturalilor, baronilor, ticalosilor, neocomunistilor si mincinosilor din PSD. PNL este un partid responsabil care nu va abandona tara in mainile celor care au adus-o in situatia de azi. 21 iunie, Ziua “Z”! Incepe dansul....... Pana la Romania NORMALA mai sunt doi pasi mici.... Vor fi facuti si acestia. Nici un om responsabil nu are ce sa reproseze PNL si Guvernului sau, Guvernul Orban 1, au facut maximum de lucruri cu o majoritate formata din 8 forte politice diferite. Si vor continua sa faca...... Sfarsitul nu e aici..... Pas cu Pas spre Romania NORMALA.”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22