Guvernul Orban rămâne în funcție. Moțiunea PSD a eșuat din lipsă de cvorum

Laurentiu Gheorghe | 31.08.2020

Față de cvorumul necesar dezbaterii moțiunii de cenzură, de 233 de parlamentari, doar 226 au fost prezenți luni în Parlament, ședința fiind declarată închisă fără dezbatere și votul moțiunii

Pe aceeași temă

La ieșirea din sală, liderul PSD, Marcel Ciolacu, vădit marcat de eșecul moțiunii de cenzură, a spus că se va discuta despre excluderea parlamentarilor PSD care au absentat, iar dacă moțiunea s-ar fi votat, ar fi trecut.

Ciolacu nu a precizat ce cale va urma PSD în continuare variantele fiind depunerea unei noi moțiuni de cenzură, având în vedere că începe sesiunea ordinară, sau o nouă încercare pentru supunerea la vot a moțiunii care trebuia să se voteze azi.

Întrebat de jurnaliști despre cele 250 de voturi pe care susținea că se bazează pentru moțiune, Ciolacu a răspuns nervos: „Eu v-am spus că dacă se va da vot vom avea 250 de voturi, iar azi nu s-a dat vot (...) Eu vă spun că nu s-a votat moțiunea (...) PSD nu are 233 de voturi. Am incercat sa creăm o majoritate. Nu s-a facut cvorumul. Categoric vom lua o decizie politica si vom anunta. In doua zile vom avea un comitet politic national. Sunt discutii pentru ca s-a intrat intr-o sesiune ordinara. Avem dreptul de depune o motiune sau de a vota aceasta motiune”, a declarat Ciolacu.

De la PSD au absentat senatorii Roxana Pațurcă și Carmen Dan și deputații Dan Ciocan, Cătălin Rădulescu, Adrian Todor. De asemenea a mai absentat și deputatul Marian Cușca, afiliat grupului social-democraților.

PSD a depus moţiunea de cenzură în sesiune extraordinară, care se termină exact azi. De mâine începe sesiunea ordinară. Or de aici încep problemele pentru PSD, deoarece o moţiune trebuie votată în sesiunea în care a fost depusă, altfel e neconstituţională. Or, PSD nu mai poate reprograma votul tot în sesiunea extraordinară.

Premierul României, Ludovic Orban, neagă orice înțelegere subterană cu cei de la PSD, așa cum s-a zvonit. El susține că moțiunea este deja „consumată”: „Moțiunea este consumată, dar sigur că trebuie să așteptăm decizia CCR. De mâine începem sesiunea ordinară. Este o altă gogomănie să intri în următoarea sesiune. E înțelegerea ca ei să ne dea jos, și noi să ne apărăm”, a declarat premierul Ludovic Orban pe holurile Parlamentului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22