Guvernul Ponta IV prinde contur: minister nou pentru PLR, pleaca ministri, se comaseaza portofolii

T.d. | 09.12.2014

Pe aceeași temă

Guvernul Ponta IV urmeaza a fi concretizat in aceasta saptamana. Partidele din viitoarea coalitie de guvernare poarta, zilele acestea, negocieri privind structura Cabinetului. PSD pastreaza pozitiile-cheie in viitorul guvern, in timp ce PC, UNPR si PLR ar urma sa detina cate doua portofolii de ministru.

Negocierile finale urmeaza a avea loc sambata, pentru ca duminica, ministrii guvernului Ponta IV sa primeasca votul de incredere, in cadrul Comitetului Executiv al PSD si in fata grupurilor parlamentare, potrivit Gandul.
 

Modificari de structura

Cooptarea formatiunii conduse de Calin Popescu Tariceanu – Partidul Liberal Reformator – nu este singura noutate in viitorul Executiv. Premierul Ponta pregateste cateva schimbari in structura guvernului.

Astfel, urmează să fie comasate ministerul Finanţelor cu cel al Bugetului şi vor dispărea ministerul Apelor, care va trece la Mediu, cel al Dialogului Social, care va trece la Ministerul Muncii şi cel al IMM-urilor şi Turismului, care va fi înglobat în Minsterul Economiei.
 

Minister cu dedicatie pentru PLR

Negocierile purtate de Victor Ponta cu liderul PLR, Calin Popescu Tariceanu, urmeaza sa duca la aparitia unui nou minister. Creat pentru Radu Stroe, fost ministru de Interne in guvernarea USL, viitorul minister pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului.

Radu Stroe si-a dat demisia din Executiv in ianuarie, ca urmare a scandalului accidentului aviatic din Muntii Apuseni.
 

Pleaca Pricopie, vine PLR

Liberal-reformatorii lui Tariceanu insista pentru preluarea portofoliului Finantelor, insa ar opta si pentru ministerul Educatiei. In ambele situatii, PLR avanseaza numele deputatului Nicu Marcu. Acesta este în prezent preşedintele Comisiei pentru Învăţământ, Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor. De la ministerul Educaţiei va pleca Remus Pricopie, care a nemulţumit prin activitatea sa.

Premierul Ponta a luat în calcul şi comasarea Ministerului Cercetării, condus de Mihnea Costoiu, cu cel al Educaţiei, dar în discuţiile între premier şi ministru s-a optat pentru rămânerea la două ministere.

Alţi miniştri delegaţi care vor rămâne fără portofoliu sunt Aurelia Cristea, ministru pentru Dialog Social, Doina Pană, ministrul Apelor şi Florin Jianu de la IMM-uri.

După plecarea UDMR de la guvernare, au rămas vacante posturile de ministru al Culturii şi ministrul Mediului. Ministerul Mediului este vizat de PLR prin deputata Graţiela Gavrilescu, în timp ce la Cultură au fost vehiculate numele lui Daniel Barbu şi Radu Boroianu. Un alt nume avansat de PLR este cel al lui Andrei Gerea pentru Ministerul Economiei.

Un alt ministru care urmează să fie remaniat este Bogdan Stanoevici, ministrul românilor de pretutindeni.
 

UNPR si PC raman pe pozitii

Progresistii lui Gabriel Oprea si conservatorii lui Daniel Constantin isi vor pastra actualele portofolii in Executiv.

UNPR va păstra ministerul de Interne, prin Gabriel Oprea şi ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul, prin Eugen Nicolicea. De asemenea, PC va rămâne în Guvern cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin şi Alexandru Cotovelea.

Până la finalizarea Cabinetului, Victor Ponta urmează să aibă joi şi sâmbătă alte două runde de negocieri cu partidele din viitoarea Coaliţie guvernamentală. În PSD, au apărut voci care au cerut remanierea lui Mircea Duşa, dar şi a lui Constantin Niţă.

Parlamentarii PSD l-au avertizat pe Victor Ponta că, dacă nu va ţine cont de părerea lor în privinţa miniştrilor, nu vor vota Guvernul Ponta IV.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22