Guvernul pregătește o OUG prin care președinții de CJ să fie aleși direct de cetățeni

Redactia | 03.06.2019

Viorica Dăncilă pregătește o ordonanță de urgență prin care președinții de consilii județene să nu mai fie aleși prin vot politic ci uninominal, direct de cetățeni.

Pe aceeași temă

Proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea și completarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali se află în procedură de trasparenţă decizională.

Acesta ar putea fi inclus pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de guvern de luni.

1. La articolul 1, alineatele (2), (4) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

"Art. 1. - (2) Consiliile locale şi consiliile judeţene, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

...........................................................

(4) Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti, precum şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal.

(5) Viceprimarii, precum și vicepreşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot indirect de către consiliile locale, respectivconsiliile judeţene.", este una dintre modificările propuse.

La ultimele alegeri locale, cetăţenii au votat doar listele de partid pentru consiliile judeţene, preşedinţii consiliilor fiind aleşi prin vot de consilierii judeţeni.

Decizia referitoare la revenirea la alegerea directă a preşedinţilor de consilii judeţene urmează să fie adoptată "având în vedere disfuncționalitățile create în practica administrației publice locale, generate de diferențele dintre regimul juridic aplicabil primarilor și cel aplicabil președinților consiliilor județene, în pofida faptului că aceștia exercită atribuții, similare, în vederea corelării rolului și atribuțiilor președinților consiliilor județene, care sunt, similar primarilor, autorități executive la nivelul județului, cu modul de alegere a acestora, în scopula oferi o mai mare legitimitate, reprezentativitate și stabilitatepreședinților consiliilor județene, precum și a uniformizării legislației care reglementează alegerea și statutul aleșilor locali până la organizarea alegerilor locale din luna iunie 2020."

Vezi AICI proiectul integral! (.pdf)

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22