Guvernul pregateste OUG pentru amnistia mascata. Multe anchete si procese vor fi oprite

E.b. | 17.01.2017

Guvernul va adopta, miercuri, o Ordonanta de Urgenta care aduce o serie de modificari importante in legislatia penala, dar nu este clara intinderea lor, conform HotNews.ro.

Pe aceeași temă

 

 

Nu este clar nici daca sedinta de guvern de maine va fi condusa de premierul Grindeanu, care pleaca in Statele Unite, sau de Sevil Shaiddeh, care va exercita incepand de miercuri atributiile premierului.

 

Potrivit  HotNews.ro, ar urma sa fie gratiate o serie de pedepse. Pe langa gratiere, tot prin OUG, Guvernul va modifica legislatia in ce priveste abuzul in serviciu, conflictul de interese si institutia denuntatorului. Dezincriminarea unor fapte echivaleaza cu o amnistie mascata, deoarece masura opreste numeroase anchete si procese in curs avand ca obiect faptele dezincriminate. O amnistie clasica nu va fi insa promovata prin OUG-ul de maine. 

 

***********

 

Un proiect de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala a ajuns luni de la PSD la Ministerul Justitiei. Aceste modificari au fost anuntate in programul de guvernare al PSD. Ministrul justitiei, Florin Iordache, a vorbit la audierile din Parlament despre nevoia de amendare a Codurilor din cauza ca ar exista peste 40 de decizii ale Curtii Constitutionale cu care legislatia penala trebuie pusa in acord.


Sub acest pretext insa, vor fi operate modificari masive in ce priveste faptele de abuz in serviciu si conflict de interese, in sensul ca vor fi eliminate o situatiile care fac din aceste fapte infractiuni, ceea ce echivaleaza cu dezincriminare.

 

Nu va fi operata o dezincriminare clasica, in sensul ca o serie de fapte nu vor disparea ca infractiuni, ci vor fi redefinte textele. Inca nu e clar in ce masura Liviu Dragnea va beneficia de redefinirea abuzului in serviciu. Presedintele Camerei Deputatilor este trimis in judecata de DNA sub acuzatiile de instigare la abuz in serviciu si fals intelectual, conform HotNews.ro.


Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a declarat, marti dimineata, inaintea sedintei Consiliului Superior al Magistraturii, ca "Amnistia din punctul meu de vedere nu trebuie avuta in vedere, dar gratierea da" si ca va discuta astazi despre acest lucru cu primul ministru Sorin Grindeanu. Gratierea nu ar viza insa fapte de coruptie. 


"In acest moment sunt peste 8.000 de detinuti in plus, peste cele 19.000 de locuri de cazare in penitenciare. Cu romanii care sunt inchisi in strainatate, gradul de ocupare ar fi de peste 200%", mai spune ministrul Justitiei, conform HotNews.ro.


Florin Iordache a admis ca exista un proiect de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala care va fi discutat in comisiile parlamentare de specialitate si spune ca si Guvernul trebuie sa vina cu un punct de vedere. Ministrul Iordache nu a spus insa ca Guvernul pregateste nu un punct de vedere, ci Ordonanta de Urgenta prin care vor fi dezincriminate o serie de fapte.


Efectele dezicriminarii. Articolul 4 din noul Cod Penal prevede urmatoarele: "Legea penală nu se aplică faptelor săvârşite sub legea veche, dacă nu mai sunt prevăzute de legea nouă. În acest caz, executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a măsurilor de siguranţă, pronunţate în baza legii vechi, precum şi toate consecinţele penale ale hotărârilor judecătoreşti privitoare la aceste fapte încetează prin intrarea în vigoare a legii noi."


De mentinonat ca Guvernul opereaza aceste modificari importante in legistlatia penala intr-o totala lipsa de transparenta. Redefinirea unor infractiuni ca abuzul in serviciu sau conflictul de interese n-a fost supusa dezbaterii publice sau cu specialistii din sistem, ci s-a facut in mare secret, modificarile fiind discutate intr-un grup restrans la partid si la minister. Cel care coordoneaza aceste discutii in cadrul ministerului ar fi procurorul Constantin Sima, recent numit secretar de stat. Reamintim ca Sima, in calitate de presedinte al Asociatiei Procurorilor din Romania, s-a pronuntat in favoarea amnistiei si gratierii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22