Guvernul publica un proiect de OUG care majoreaza cu 12% salariile personalului nedidactic din invatamant

P.c. | 21.05.2015

Pe aceeași temă

Ministerul Educatiei a publicat pe edu.ro un proiect de Ordonanta de Urgenta (OUG) care prevede cresterea salariilor pentru personalul nedidactic din invatamant. Guvernul intentioneaza sa mareasca salariile personalului nedidactic din invatamant, cu 12%, incepand cu 1 august 2015, relateaza Hotnews.

 

De majorari salariale vor beneficia aproape 54.000 de persoane din invatamantul preuniversitar de stat si 7.500 de persoane din universitar. Cresterea salariilor va produce o gaura la buget de 38,6 milioane de lei anul acesta si de 115,8 milioane anul viitor, potrivit notei de fundamentare.


Proiectul de OUG:


"Art. 1 (1) Incepand cu data de 1 august 2015, cuantumul brut al salariilor de baza de care beneficiaza personalul nedidactic din unitatile de invatamant preuniversitar de stat, inspectoratele scolare si unitatile conexe, institutiile de invatamant superior de stat si din bibliotecile centrale universitarese majoreaza cu 12% fata de nivelul acordat pentru luna iulie 2015.

(2) Cuantumul sporurilor, indemnizatiilor si a celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care nu fac parte, potrivit legii, din salariul de baza de care beneficiaza personalul nedidactic de la alin. (1) se majoreaza cu acelasi procent de 12%, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

Art. 2. De prevederile art.1 beneficiaza si personalul prevazut in anexa nr. 1 la H.G. nr. 26/2015
".

Ultimul articol stipuleaza ca de majorarea salariala beneficiaza si personalul din cadrul directiilor Ministerului Educatiei. Vezi aici anexa nr. 1 la H.G. nr. 26/2015
 

In preambul, Executivul aminteste de acordul semnat de Guvernul Ponta cu liderii sindicali din educatie cu o saptamana inainte de alegerile prezidentiale, "in care la punctul 8 se prevede cresterea salariilor pentru personalul nedidactic din invatamant". Simion Hancescu, presedintele FSLI si unul dintre semnatarii documentului, a declarat atunci: "Chiar ministrul bugetului a spus ca nu trebuie sa uitam ca in 2016 vor fi doua tipuri de alegeri: locale si parlamentare, asa ca timpul trece si nu cred ca isi vor permite sa il incalce [viitorul guvern sa incalce acordul - n.red.]. Asta a spus-o ministrul bugetului, Vilcov, el a recunoscut treaba asta (...)Premierul a promis ca viitorul prim-ministru, daca el va fi la Cotroceni, o sa contrasemneze acest acord". 


Printre semnatari se afla si actualul ministru al Educatiei, Sorin Cimpeanu - care in noiembrie 2014, la momentul semnarii acordului, era presedintele Consiliului National al Rectorilor.

 
Personalul nedidactic din scoli si gradinite este format, printre altii, din contabili, secretari, bilbiotecari, laboranti, pedagogi, ingrijitori, administratori, bucatari, fochisti.

 

Nota de fundamentare a OUGIn nota de fundamentare a proiectului de Ordonanta de Urgenta, Guvernul sustine ca "in perioada 2008 - 2015 salariile personalului nedidactic din unitatile de invatamant preuniversitar de stat, inspectoratele scolare si unitatile conexe, institutiile de invatamant superior de stat si din bibliotecile centrale universitare nu au mai fost modificate decat pentru recuperarea reducerilor salariale din anul 2010 si pentru asigurarea nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata conform hotararilor de Guvern anuale".

"Personalul didactic si didactic auxiliar din invatamant a beneficiat de majorari salariale succesive prevazute in OUG nr. 103/2013 si OUG nr. 83/2014, majorari care au generat nemultumiri ale personalului nedidactic din invatamant", se arata in document.

La capitolul "Schimbari preconizate", printre altele, se mentioneaza detensionarea situatiei create intre categoriile de personal din invatamant. 

"De drepturile salariale majorate, in urma aplicarii ordonantei de urgenta, vor beneficia 53.848 de persoane din invatamantul preuniversitar de stat si 7.468 de persoane din invatamantul universitar" - prevede nota de fundamentare. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22