Guvernul se golește de miniștri. Președintele Iohannis a aprobat demisiile miniștrilor ALDE

Dora Vulcan | 30.08.2019

Președintele Klaus Iohannis a aprobat vineri demisiile miniștrilor ALDE care au părăsit guvernul după ieșirea ALDE de la guvernare.

Pe aceeași temă

Guvernul Dăncilă a rămas fără trei dintre miniștrii săi după ce președintele României a aprobat vineri demisiile celor trei miniștri ALDE, partid ieșit de la guvernare.

Al patrulea ministru ALDE, Ramona Mănescu, o apropiată a Vioricăi Dăncilă a rămas în guvern incovând interesul României pentru care a spus că e dispusă să-l sacrifice pe cel politic personal, după ce președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, i-a amenințat cu excluderea din partid pe miniștrii care nu vor părăsi guvernul Dăncilă după ieșirea ALDE de la guvernare.

Decrete semnate de președintele Klaus Iohannis

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 30 august a.c., următoarele decrete:
• Decret prin care se ia act de demisia doamnei Graţiela Leocadia Gavrilescu, viceprim-ministru, ministrul mediului, şi se constată încetarea funcţiei de membru al Guvernului;
• Decret prin care se ia act de demisia domnului Anton Anton, ministrul energiei, şi se constată încetarea funcţiei de membru al Guvernului;
• Decret prin care se ia act de demisia domnului Viorel Ilie, ministrul pentru relația cu Parlamentul, şi se constată încetarea funcţiei de membru al Guvernului.

Miercuri, președintele a spus că nu acceptă niciuna din formulele de remaniere propuse de premierul Viorica Dăncilă.

Dăncilă spune că nu demisionează dacă guvernul său nu primește votul de încredere în parlament

Premierul Dăncilă spune că nu demisionează dacă nu primește votul de încredere al parlamentului și că guvernul va rămâne în forma inițială.

„Voi discuta despre acest lucru în CEx și vom hotărî data și componența Guvernului și vom veni în Parlament pentru votul de încredere. Indiferent că depune sau nu moțiune de cenzură Opoziția, noi trebuie să venim cu un portofoliu de miniștri. Eu nu aș fi așa de sigură că ne lipsesc 29 de voturi. Eu vreau să văd ce se va întâmpla atunci când mergem în Parlament. Cea mai bună armă în politică e negoicierea. O să negociem astfel încât să putem merge mai departe. Dacă nu primim votul de încredere, Guvernul rămâne la forma inițială”, a declarat premierul Viorica Dăncilă într-o conferință de presă la Pitești.

Întrebată dacă va renunța la funcția de premier, Viorica Dăncilă a răspuns: „categoric nu”, afirmând că dacă moțiunea de cenzură va trece, atunci va veni un alt guvern.

„În 2016 cetățenii ne-au acordat încrederea lor. Eu nu vreau să mă uit în ochii românilor și să spun am abandonat proiectele cu care am venit în fața dvs. Dacă va fi moțiune și va trece, atunci Guvernul va cădea și va veni un alt Guvern. Cred că dăm dovadă de responsabilitate și că ne dorim stabilitate în această țară. Credem că trebuie să se întâmple democratic, știm că moțiunea e metoda de a dărâma un Guvern. Am spus că nu luăm în calcul să ne retragem de la guvernare”, a răspuns Dăncilă.

Viorica Dăncilă a anunțat, miercuri, că va merge în Parlament și va încerca să obțină susținerea necesară pentru a duce mandatul guvernului până la capăt după ce președintele Iohannis a respins toate propunerile sale de remaniere.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22