Guvernul trimite Transalpina la DNA: Ludovic Orban si Varujan Vosganian, posibil prejudiciu de aproape 400 de milioane de lei. Reactia lui Orban

M. B. | 14.04.2015

Pe aceeași temă

Corpul de control al premierului a trimis la DNA raportul privind un posibil prejudiciu de aproximativ 388 milioane de lei ce ar fi fost provocat de Ludovic Orban si Varujan Vosganian, in 2008, pe vremea cand cei doi erau ministri in Cabinetul Calin Popescu Tariceanu si au semnat doua HG referitoare la drumul national Transalpina.

 

Este vorba despre de HG 1.141 și HG 1.423, ambele din 2008, care „au creat premisele pentru initierea demersurilor aferente realizarii obiectivului de investitii Modernizare DN 67C Bengesti – Sebes... respectiv pentru majorarea pretului contractului avand ca obiect proiectarea si executarea lucrarilor prin includerea unor costuri suplimentare de finantare rezultate prin rambursarea ulterioara a creditului – furnizor”, se spune in sinteza Raportului referitor la Transalpina.

 

Prejudiciul total ar fi de aproape 400 de milioane de lei, potrivit raportului efectuat de Corpul de control al premierului.

 

Ludovic Orban a fost cel care în 2008 a dispus executarea lucrărilor în sistem de credit-furnizor, respectiv pe baza unui împrumut contractat de constructor de la o instituţie de credit, care să fie rambursat ulterior de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) cu plata unor costuri suplimentare de finanţare, de unde ar fi rezultat prejudiciul de 388,7 milioane lei.

Potrivit raportului, în 2008, într-o notă de prezentare, reprezentanții CNADNR au menționat faptul că, "(...) urmare discuției avute între conducerea CNADNR — SA și Ministrul Transporturilor, domnul Ludovic Orban, s-a dispus executarea lucrărilor de reabilitare a DN 67C în sistem credit-furnizor". Astfel, se subliniază că din acest înscris rezultă, fără echivoc, faptul că ministrul Transporturilor de la acea dată, Ludovic Orban, a dispus conducerii CNADNR: realizarea obiectivului de investiții "Modernizare DN 67C Bengești-Sebeș, km 0+000 — km 148+414", finanțarea obiectivului 'în sistem credit-furnizor', respectiv pe baza unui împrumut primit de constructor de la o instituție de credit, pentru o perioadă determinată (creditul urma să fie rambursat ulterior de către CNADNR, cu plata costurilor suplimentare de finanțare)."Prin această dispoziție, ministrul Transportului, domnul Ludovic Orban, a creat premisele pentru inițierea demersurilor aferente realizării obiectivului de investiții 'Modernizare DN 67C Bengești — Sebeș, km 0+000 — km 148+414', respectiv pentru majorarea prețului contractului având ca obiect proiectarea și executarea lucrărilor prin includerea unor costuri suplimentare de finanțare rezultate din rambursarea ulterioară a creditului-furnizor", se mai arată în raport.

 

Hotararea 1.141 /2008 nu a fost avizata de Ministerul Economiei, dar Varujan Vosganian a semnat nota de fundamentare aferentă acestui act normativ, fără ca proiectul să fie supus analizării de către direcțiile de specialitate din cadrul ministerului, întrucât Ministerul Transporturilor, în calitate de minister inițiator, nu a transmis proiectul hotărârii de guvern ministerului avizator, în niciuna dintre etapele procedurale anterioare adoptării.

"Prin semnarea de către ministrul Economiei și Finanțelor, domnul Varujan Vosganian, a Notei de fundamentare aferentă proiectului H.G nr. 1.141/2008, fără ca, în prealabil, proiectul hotărârii de Guvern să fi fost supus analizării direcțiilor de specialitate din cadrul Ministerului Economiei și Finanțelor, au fost încălcate dispozițiile legale și normele interne referitoare la avizarea proiectelor de acte normative", precizează corpul de control al premierului.

 

Ludovic Orban: Este o răfuială a lui Ponta cu adversarii politici

 

Fostul ministru al Transporturilor Ludovic Orban a declarat pentru Agerpres că decizia Corpului de control al prim-ministrului de a sesiza DNA în cazul modernizării Transalpina este absurdă și crede că acțiunea este o răfuială a lui Ponta cu  adversarii politici.

 

"Din ceea ce am văzut prezentat public din acel raport al Corpului de control nu am reușit să înțeleg de ce a fost trimis la DNA acest raport. Nu văd exact ce ilegalitate mi se reproșează. (...) Sunt total nelămurit ce elemente au stat la baza deciziei Corpului de control de a trimite acest raport către DNA. Probabil dorința lui Ponta de a mă mânji și pe mine. Nu este prima oară când Victor Ponta își folosește funcția de prim-ministru pentru a obține avantaje personale sau pentru a se răfui cu adversarii politici. În cazul în speță, chiar este complet absurd nu neapărat ce este cuprins în raport, deși și ceea ce este cuprins în raport are o anumită absurditate, dar mai ales decizia de sesizare a DNA", a declarat Orban.

 

Transalpina face deja subiectul unui dosar de corupție, patronul acestei firme, Nelu Iordache, fiind judecat pentru fapte de corupţie privind lucrări de modernizare a 148 de kilometri din acest drum national.

El este acuzat de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22