Guvernul va avea o noua intalnire, luni, pentru discutarea bugetului pe 2016

Iulian Popescu | 19.11.2015

Guvernul se va mai întruni și luni pentru a discuta aspecte ale bugetului pe 2016, pentru a putea fi elaborat urgent un alt proiect decât cel lăsat de fostul ministru al Finanțelor Eugen Teodorovici.

Pe aceeași temă

 

Ministrul de Finanțe, Anca Dana Dragu Paliu, a fost invitată să prezinte situația actuală și să înceapă de urgență discuțiile cu ministerele pentru a veni cu o primă propunere de proiect de buget în perioada imediat următoare. Primul-ministru a decis organizarea unei noi întâlniri cu membrii Guvernului luni după-amiază, pentru a discuta aspecte ale bugetului", anunță un comunicat al Guvernului.

 

Proiectul rămas de la guvernul Victor Ponta a fost criticat de specialiști, de reprezentanții instituțiilor financiare internaționale și chiar de ANAF, fiind considerat unul nerealist și care încurajează în continuare consumul, în defavoarea investițiilor.

 

Pentru anul viitor, fosta guvernare a calculat venituri totale de 227,3 miliarde lei, cu 9 miliarde lei mai putin decat in acest an, pe fondul masurilor de relaxare fiscala incluse in noul Cod Fiscal, din care 195 miliarde lei au fost puse in sarcina Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

 

Cu un produs intern brut (PIB) estimate la 746,6 miliarde de lei, o crestere economica de 4,1% si un deficit de 2,8% din PIB, Orlando Teodorovici a prezentat miercuri cadrul bugetar-fiscal pe care il lasa in urma la Finante. Ramane la decizia noului ministru Anca Paliu in acest sens.

 

Datele bugetului au fost fundamentate pe un curs euro de 4,4 lei, iar salariul mediu net a fost estimat la 1.950 de lei. In plus, in constructia bugetara pentru 2016 au fost incluse toate actele normative adoptate in ultima perioada, inclusiv toate majorarile salariale: 25% pentru Sanatate, 15% pentru Educatie si 10% pentru tot aparatul bugetar.

 

"Constructia bugetara pentru anul 2016 se bazeaza pe prognoza indicatorilor macroeconomici si ia in considerare toate actele normative, cu impact asupra veniturilor si cheltuielilor bugetare, adoptate in ultima perioada, de Guvern sau de catre Parlament", a declarat Teodorovici, miercuri, intr-o conferinta de presa, la prezentarea bilantului mandatului, potrivit Ziare.com.

 

Datele inaintate de Teodorovici mai arata si o crestere reala a consumului populatiei estimate la aproximativ 4,4%. Iar numarul mediu de angajati in economia oficiala urmeaza a fi majorat cu 3,5%, ceea ce ar insemna un plus de 160.000 de locuri de munca in 2016. Somerii ar urma sa scata, rata somajului diminuandu-se cu 0,3%, pana la 4,8% spre finalul anului viitor.

 

In ce priveste repartizarea bugetara, Sanatatea ar urma sa primeasca 4,l% din PIB – undeva la 30,4 miliarde de lei –, ceea ce inseamna o crestere cu 2,3 miliarde fata de 2015. La Invatamant ar urma sa mearga 3,2% din PIB, in crestere cu 1,6 miliarde de lei pana la 23,7 miliarde.

 

Asigurarile si asistenta sociala urmeaza sa primeasca 11,2% din PIB (83,3 miliarde de lei), cu 3,5 miliarde mai mult decat in acest an, iar investitiile ar urma sa atraga 4,4% din PIB, adica undeva la 32, 9 miliarde de lei.

 

Criticile ANAF

 

Presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu, a avizat proiectul de buget care a fost prezentat premierului Dacian Ciolos de fosta guvernare, cu cateva obiectii.

 

ANAF a atras atentia ca estimarea de incasari nu ia in calcul impactul masurilor de relaxare fiscala deja introduse si continuate anul viitor, si ca veniturile care i-au fost cerute (pe care ar trebui sa le colecteze) sunt supraestimate cu 5-7 miliarde lei, au declarat surse ministeriale pentru Profit.ro.

 

Potrivit sursei citate, seful ANAF a obiectat ca "veniturile estimate au fost insuficient fundamentate si necorelate cu masurile legislative".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22