Guvernul vrea o nouă lege a salarizării: “Am preluat planul bugetar al Cabinetului Ponta”

Vlad Toma | 13.04.2016

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat aseara, la Realitatea Tv, că Guvernul va retrage noua lege a salarizarii, precizand de asemenea ca ministrul Muncii, Ana Costea, nu va fi remaniată.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Guvernul va lucra la un nou act normativ privind salarizarea bugetarilor, a anunțat miercuri purtătorul de cuvânt al Executivului Cioloș. Asta în condițiile în care ordonanța anunțată inițial a fost abandonată, transmite Agerpres. "Nu vom continua pe acest proiect de salarizare. Scopul Guvernului e să vină cu un proiect acceptat de partenerii sociali, în limitele fiscal bugetare pe care ni le permitem. (...) Fostul proiect pe care l-am abandonat prevedea că niciun salariu în plată nu ar fi scăzut. (...) Începând de mâine vom avea o nouă abordare a acestui subiect", a spus Dan Suciu. El a mai precizat şi că guvernul Cioloş a preluat un plan de buget deja făcut de cabinetul Ponta şi că nu există resurse pentru majorări, potrivit Gândul.

 

Suciu a mai spus miercuri și că în ședința de guvern nu s-a luat în discuție situația ministrului Muncii, Ana Costea, care afirma că își va da demisia dacă ordonanța privind salariile va fi pe ordinea de zi a ședinței de guvern de miercuri. "Nu s-a luat în discuție situația doamnei Costea în acest moment. Ceea ce s-a discutat este că de mâine vom veni cu o altă abordare în privința ordonanței care prevede modificări de salarizare în sectorul public", a adăugat purtătorul de cuvânt al Executivului.

 

"Doamna ministru a anunțat încă din ședința cu sindicaliștii și patronatele că acest proiect se retrage. Am anunțat și eu... că acest proiect nu trebuie să intre pe ordinea de zi a Guvernului pentru că nu era programat să se intre pentru a se lua o hotărâre, era programat în primă lectură. Am încercat, prin acest draft, să vedem ce spun sindicatele, era prima lectură pentru sindicate și pentru ceilalți", a afirmat Dîncu, la Realitatea Tv.

 

Vicepremierul a mai spus ca proiect a fost retras si pentru ca nu si-a atins scopul, implicand scaderea anumitor salarii: "Noi am gândit sistemul în așa fel încât să nu fie nicio scădere de salariu în acest moment și dacă acest proiect nu a ieșit așa, înseamnă că am greșit, ne retragem acest proiect și începem să lucrăm de săptămâna viitoare…", a mai spus Dîncu.

 

***

 

Ana Costea, ministrul Muncii, a anuntat ieri ca va retrage proiectul legii salarizării, conform declaratiilor facute de sindicalisti dupa intalnirea de la minister.

 

Doamna ministru şi-a asumat retragerea. Dacă proiectul nu va fi retras mâine - din şedinţa de Guvern -, ministrul Muncii îşi va da demisia”, a declarat un consilier din cadrul Ministerului, precizand ca proiectul nu avea cum să satisfacă nevoile partenerilor sociali, conform Digi24.

 

Bogdan Hossu, liderul CNS Cartel Alfa, a declarat că Guvernul a înţeles mesajul sindicatelor si al patronatelor, iar ministrul Muncii şi-a asumat retragerea oficiala a acestui act normativ.

 

In viziunea sindicatelor, noua grila de salarii ar mari diferenţa între cei cu venituri mari şi cei cu venituri mici, salariile mici fiind marite in mod nesemnificativ.

 

Guvernul Ciolos a pregatit o ordonanță de urgență privind noua grilă de salarizare a bugetarilor. Conform acesteia, bugetarii care au cele mai mici salarii vor primi mai multi bani in timp ce, la varful grilei, salariile presedintelui, a premierului si a altor demnitari de rand inalt vor scadea.

 

Conform noii grile, preşedintele urma sa aiba un salariu brut de 15.000 de lei, de la 21 000 cat avea pana in prezent, iar premierul, preşedintele Senatului, presedintele Camerei Deputaţilor si patriarhul Daniel vor fi plătiţi cu 13.706 lei, conform proiectului acestei OUG postat pe site-ul Blocului National Sindical.

 

Ar fi existat de asemenea scaderi ale salariile unor categorii de bugetari, un profesor debutant, de exemplu, urmand sa castige 1500 de lei, fata de 1580, cat are acum.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22