Guvernul vrea să decidă în locul nostru unde ajung banii redirecționați din impozitul pe venit

Dora Vulcan | 08.03.2018

După ce-a dat vestea cea bună că va susține majorarea procentului din impozitul pe venit pe care contribuabilii il pot redirectiona catre cauze sociale, ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici a dat și vestea mai puțin bună: contribuabilii nu vor mai putea alege cauza socială către care va merge majorarea.

Pe aceeași temă

Nu este greu de bănuit ce funcție de negociere va avea această decizie care va fi în mâna statului, adică a partidului aflat la guvernare, pentru alimentarea clientelei politice și a ”cauzelor” pe care partidul își va propune să le susțină. Rămâne de văzut și cât de constituțională va fi măsura prin care statul își propune să decidă în locul contribuabilului asupra unui drept pentru care el și nu statul plătește, dincolo de discriminarea astfel comisă între cauzele ierarhizate cu voie de la partid și trasate ca sarcină guvernului. Este vorba de o cotă importantă și de o decizie discreționară, greu de cuantificat în reguli care să nu încalce astfel principiul neutralității legislației fiscale.

 

La inceputul acestui an, impozitul pe venit a scazut de la 16% la 10% si odata cu el s-a diminuat si cuantumul cotei de 2% pe care romanii o pot redistribui catre ONG-uri. In concluzie, parte dintre organizatii au constatat ca, in scurta vreme, nu isi vor mai putea desfasura eficient activitatea in interesul cetateanului, din lipsa de bani. Pentru a remedia macar in parte situatia, ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a declarat ca ia in calcul majorarea cu pana la 1,5% a procentului pe care contribuabilii il pot redirectiona. Din modul in care s-a exprimat ministrul s-a inteles, insa, ca procentul majorat ar putea fi redistribuit doar catre unele dintre ONG-uri, remarcă ziare.com.

 

"Eu ma refer la cele pe Sanatate, in special. Sunt foarte multe astfel de situatii, iar statul trebuie sa le sprijine. De exemplu, pe parte de nevazatori avem 100.000 la nivel national si avem structuri care se ocupa de tot ceea ce inseamna activitate de zi cu zi si multe alte exemple, din pacate. Statul trebuie sa-i sprijine, pentru ca asta este si obligatia noastra", a spus Teodorovici.

 

Dincolo de nivelul eminamente populist al declarației sale de intenție, Teodorovici nu a spus care sunt criteriile în baza cărora va stabili care ONG-uri sunt cele importante, demne de a primi un drept asupra căruia contribuabulul ar trebui să fie singurul care are dreptul de a decide din moment ce cota de impozit redirecționată se obține strict din contribuțiile sale. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22