Guvernul vrea termen pentru ridicarea MCV: “Premise clare pentru finalizarea mecanismului”

Tudor Despina | 27.01.2016

Guvernul României consideră că există premisele finalizării procesului MCV. Reacția Palatului Victoria vine la scurt timp după publicarea Raportului MCV de către Comisia Europeană. Și Președintele Iohannis a avut o reacție.

Pe aceeași temă

 

Într-o reacție rapidă, Guvernul Cioloș arată că Raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare reconfirmă progresele constante în materie de justiție.

 

 “Acest al treilea raport anual consecutiv pozitiv dovedește caracterul durabil și sustenabil al reformei în justiţie şi al luptei împotriva corupției,  fiind un indicator al măsurii în care autorităţile române și-au asumat și au îndeplinit obiectivele MCV.

 

În acest sens, considerăm că recunoașterea progreselor din raportul MCV ar putea fi subliniată mai clar prin introducerea unei perspective de finalizare a acestei monitorizări de către Comisia Europeană. Astfel, având în vedere concluziile pozitive ale raportului, considerăm că există premisele finalizării procesului MCV prin internalizarea obiectivelor mecanismului la nivelul autorităților române, de exemplu, în structura Strategiei Naționale Anticorupție.

 

Reformele prevăzute de MCV, inclusiv lupta împotriva corupţiei, sunt şi trebuie în continuare întreprinse în primul rând pentru societatea românească, dincolo de reperele stabilite prin acest mecanism de cooperare și verificare. Angajamentul Guvernului de a îndeplini aceste obiective, în beneficiul societăţii româneşti şi al cetăţenilor români, este unul puternic şi fără echivoc”, potrivit unui comunicat al Executivului român.

 

Ulterior, într-o conferință de presă la Guvern, ministrul Justiției a semnalat existența unor premise pentru încheierea Mecanismului de Cooperare și Verificare.

 

Raluca Prună: “Raportul e în general bun. Se înscrie în seria ultimelor două rapoarte, care arată progrese. Comisia punctează progrese în sistemul judiciar. E confirmat un parcurs ascendent semnalat în 2014-2015. Putem spune că, în ansamblu, sistemul judiciar a dat dovadă de profesionalism. Datorăm aceste progrese profesioniștilor din sistemul judiciar. Există premise destul de clare ca într-un orizont de timp apropiat acest mecanism să nu mai fie necesar, a spus ministrul Justiției.

 

Angajamentul României pentru consolidarea statului de drept e ireversibil, crede și președintele Iohannis. Raportul publicat miercuri de Executivul comunitar reconfirmă pentru al treilea an consecutiv progresele pe care statul român le face în reforma justiției și lupta anti-corupție.

 

România se află pe o direcție ascendentă în îndeplinirea obiectivelor din cadrul MCV, angajamentul țării noastre pentru consolidarea statului de drept și independența justiției fiind unul ireversibil”, transmite Administrația Prezidențială.

 

Președintele României constată că există, în prezent, o abordare convergentă la nivel european cu privire la progresele semnificative înregistrate de România în combaterea corupţiei. Aceste evaluări se regăsesc şi în raportul GRECO, publicat de Consiliul Europei pe 22 ianuarie a.c.

 

Raportul dat publicității astăzi de către Comisia Europeană arată că principalele instituţii din domeniul judiciar şi de integritate au continuat să obțină rezultate impresionante în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt. Se confirmă astfel sustenabilitatea eforturilor autorităților române și determinarea de a face reformele necesare pentru societatea românească.

 

Preşedintele României susține cu aceeași hotărâre continuarea demersurilor în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei și își exprimă convingerea că anul 2016 va consolida progresele înregistrate, în beneficiul cetăţenilor”, mai arată Palatul Cotroceni.

 

Raportul MCV 2016

 

Comisia Europeană a publicat miercuri cel mai recent raport MCV pentru România. "În ansamblu, sistemul judiciar român a continuat să dea dovadă de profesionalism. Acțiunile întreprinse de principalele instituții judiciare și de autoritățile cu responsabilități de integritate în vederea combaterii corupției la nivel înalt au oferit în continuare rezultate impresionante", se arată într-un comunicat al CE.

 

Comisia remarcă faptul că menținerea acestei tendințe este un semn că România realizează progrese durabile în direcția îndeplinirii obiectivelor MCV dar, ca şi anul trecut sunt critici la adresa Parlamentului în ceea ce priveşte neridicarea imunităţilor la cererea DNA, în 2015.

 

Raportul MCV  pentru anul 2015 realizat de Comisia Europeana constata "progrese sustinute, ce par durabile", in mai multe domenii, si care tin in special de "actiunile intreprinse de principalele institutii judiciare si de integritate", dar subliniaza ca "persista un sentiment puternic ca progresele realizate trebuie consolidate si fundamentate pe baze si mai sigure, precum si multe chestiuni legislative restante si indoieli cu privire la consensul politic pe care se sprijina reforma".

 

Ca de obicei, raportul critica Parlamentul, unde deciziile cu privire la faptul de a permite sau nu organelor de urmarire penala "sa ii trateze pe parlamentari ca pe niste cetateni obisnuiti sunt in continuare lipsite de criterii obiective".

 

"Exista masuri imbunatatite de combatere a coruptiei generale, dar nu la scara si cu vointa politica necesara pentru a remedia aceasta problema, care este recunoscuta pe scara larga drept o problema sistemica", mai arată documentul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22