Guy Verhofstadt către Dăncilă: Sunteți tot mai aproape de activarea Articolului 7

Laurentiu Gheorghe | 15.01.2019

Liderul grupului ALDE din Parlamentarul European, Guy Verhofstadt, a criticat intențiile guvernului de a da o ordonanță de urgență pentru amnistie, comentând că „peștele cel mare” poate scăpa de justitie.

Pe aceeași temă

El a avertizat-o marti pe Viorica Dancila ca guvernul pe care il conduce ar putea fi al treilea in cazul caruia va fi activat Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene si ca, in cazul in care nu incearca sa urmeze recomandarile Comisiei de la Venetia

„Faceți curățenie. Fără compromisuri cu forțele corupte”, i-a transmis el lui Dăncilă, după ce premierul a prezentat în Parlamentul European prioritățile președinției României la Consiliul UE.

Printre inițiativele legislative „vitale” ale Parlamentului European, el a menționat reformarea sistemului Dublin si demararea a doua proceduri pe baza Articolului 7 din Tratat (Polonia si Ungaria).

"Chiar sper că în timpul președinției dumneavoastre nu va exista un al treilea caz. Unul impotriva guvernului dumneavoastra. Si trebuie sa va spun: nu sunteti departe de asta. Va apropiati tot mai mult de aplicarea Articolului 7, pentru ca ignorati in continuare recomandarile Comisiei de la Venetia", a spus Verhofstadt.

El a amintit ca, in luna noiembrie, cand s-a aflat la Bucuresti, s-a intalnit cu Liviu Dragnea, liderul social-democrat. "El a aparat atitudinea guvernului dumneavoastra sustinand ca «statul de drept este o chestiune secundara». Ei bine, multe lucruri sunt secundare in Europa, este adevărat, dar in niciun caz statul de drept".

Verhofstadt a declarat ca a spus acelasi lucru si presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, in aceeasi zi. "Mi-a promis ca guvernul dumneavoastra va ceda complet Comisiei de la Venetia. Mai mult, odata ce asta va fi facut, Comisiei ii va fi cerut sa verifice din nou".

El a facut referire la "redarea independentei sistemului juridic, reformarea Codului Penal, a Codului de Procedura Penala si schimbarea legii ONG".

"Niciuna dintre aceste promisiuni nu a fost tinuta. Dimpotriva. Guvernul dumneavoastra continua sa urmeze o cale care duce direct la practicile gresite ale lui Orban si Kaczynski. Planuiti o lege care sa garanteze amnistia in coruptie, astfel incat cel mai mare peste sa nu fie la indemana curtilor de justitie".

"Cu astfel de parteneri, grupul meu, intreaga familie liberala nu va merge in alegeri. Dimpotriva. Ne vom alatura noilor forte curate si democratice care vor sa opreasca coruptia, care vor sa curete tara, care vor sa opreasca abuzul de putere comis de vechiul serviciu secret, serviciul lui Ceausescu, Iliescu, Basescu".

In final, Verhofstadt i-a urat succes Vioricai Dancila. "Va doresc sa fiti prim-ministrul real al tarii dumneavoastre, sa curatati mizeria facuta in trecut. Si va doresc sa faceti asta fara a face un compromis cu fortele corupte din prezent".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22