Guy Verhofstadt: Suntem consternați de atacurile autorităților la adresa Laurei Codruța Kovesi

Laurentiu Gheorghe | 18.02.2019

Șeful grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, îi cere președintelui PE, Antonio Tajani, să protejeze integritatea procesului de selecţie pentru desemnarea şefului Parchetului European.

Pe aceeași temă

Verhofstadt îi cere lui Tajani să garanteze participarea lui Kovesi la selecţia pentru Parchetul UE

"În contextul atacurilor Guvernului român la adresa Laurei Kovesi, Sophie in't Veld şi cu mine i-a scris astăzi preşedintelui Parlamentului European, cerându-i să protejeze integritatea procesului de selecţie pentru desemnarea procurorului-şef european şi să garanteze că doamna Kovesi poate participa deplin", a scris Guy Verhofstadt, luni pe Twitter.

Scrisoarea trimisă de liderul ALDE din PE către preşedintele Parlamentului European:

"Suntem consternaţi de atacurile la adresa unuia dintre candidaţii selectaţi efectuate de autorităţile române şi suntem preocupaţi că acestea riscă să submineze integritatea procesului de selecţie. A fost şocant să aflăm că citaţia care i-a fost trimisă doamnei Kovesi imediat după ce a fost selectată printre favoriţi ar putea-o împiedica să participe la audierile din Parlamentul European.

Această Cameră parlamentară are obligaţia de a nu face afecta rezultatul audierilor care sunt programate la sfârşitul lunii februarie şi de a garanta o procedură corectă pentru toţi cei trei candidaţi.

Prin urmare, am vrea să vă cerem să interveniţi pentru apărarea integrităţii procedurii de selecţie şi să îndemnaţi autorităţile române să garanteze că doamna Kovesi poate participa deplin la audieri şi poate merge în Parlamentul European. Atât timp cât nu a fost pusă sub acuzare pentru nimic, ca să nu mai spunem că nu a fost condamnată, nu poate fi privată de drepturile pe care le are".

Fostul procuror-şef al DNA se află pe lista scurtă a celor trei procurori care candidează pentru şefia Parchetului European. În acest context, ea urmează să fie audiată, pe 26 februarie, în comisia LIBE a Parlamentului European.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că a fost redactat şi trimis la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) un proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru a fi creată baza juridică legală pentru selecţia celor trei candidaţi dintre care va fi ales procurorul european din partea României. Tudorel Toader a spus că ordonanţa se justifică deoarece termenul limită este finalul lunii martie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22