Holender, fost director al Operei din Viena: Opera din București ar trebui desființată

Vlad Toma | 27.04.2016

Ioan Holender, fost director al Operei de Stat din Viena, a criticat ultimele evenimente care au avut loc la Opera din Bucuresti, considerand ca ar trebui luate masuri dure impotriva celor care intretin aceasta stare de greva.

Pe aceeași temă

 

Holender considera ca ar trebui repornit de la zero: Opera Națională București (ONB) ar trebui desființată de ministrul Culturii și creată o altă instituție, care să scoată posturile la concurs "și să fie angajați cei capabili", a spus Holender, citat de Digi24.

 

"Situația prezentă din România este catastrofală în toate privințele și una din culmile acestei catastrofe este la Opera Națională. Este în primul rând vina statului, a ministerului... Ministrul trebuie să stabilească cine conduce acest institut... Greva aceasta este absolut nedeterminată, ar trebui să îi concedieze pe toți care fac grevă. Oamenii sunt plătiți conform contractelor pe care le au și nu au nici un drept să facă grevă pentru a se pune directorul pe care îl vor ei."

 

"Niciunde pe lumea asta angajații nu pot determina cine conduce un institut. Angajații Operei să facă o listă cu niște nume din care ministrul să aleagă persoana care să conducă? Cum să vă spun, nu găsesc cuvinte pentru a mă exprima în acest sens (...) vă dați seama ce ar face angajații din directorul care este omul lor."

 

"Cunosc situația conflictului și scânteia care a provocat conflictul: salariul d-lui Kobborg... dar nu este treaba angajaților să discute cât primește unul sau altul. Responsabilitatea o are doar directorul artistic, care poate să plătească cum vrea el... dacă se consideră că plata lui Kobborg este justificată, nu e treaba angajaților să discute asta... Unul e plătit mai bine, altul mai puțin bine, depinde de prestația artistică a fiecăruia. Într-o instituție de artă nu există democrația că toți sunt plătiți la fel," a spus Holender la Digi24.

 

Vicepremierul Dincu s-a intalnit ieri cu artistii Operei Nationale din Bucuresti, pentru a incerca sa rezolve conflictul aparut in ultimele saptamani in aceasta institutie, dupa ce ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a schimbat trei directori, fara a reusi sa opreasca astfel protestele angajatilor. 

 

Spectacolul de sambata seara a fost blocat de un nou protest al artistilor, care au refuzat sa cante, desi publicul era in sala. Angajatii cer in continuare ministrului Culturii sa clarifice situatia Operei Nationale.

 
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22