Horia-Roman Patapievici a demisionat din funcţia de preşedinte al ICR

Fara Autor | 02.08.2012

Pe aceeași temă

Preşedintele Institutului Cultural Român, Horia-Roman Patapievici, şi-a anunţat, joi, demisia din funcţie, împreună cu cei doi vicepreşedinţi, Tania Radu şi Mircea Mihăieş, invocând schimbarea misiunii Institutului şi a subordonării politice faţă de Senat.

 

"Scopul acestei conferinţe este acela de a expune motivele pentru care ne prezentăm o demisie de protest", a spus Patapievici.

Horia-Roman Patapievici afirma, recent, într-o declaraţie acordată AGERPRES, că "această schimbare a statutului ICR constă în transformarea lui într-un soi de agenţie naţională de propagandă".

Curtea Constituţională a României a decis, marţi, cu majoritate de voturi, că este constituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care Institutul Cultural Român a trecut din subordinea Administraţiei Prezidenţiale în cea a Senatului. Judecătorii au respins sesizarea de neconstituţionalitate a Avocatului Poporului asupra OUG 27/ 2012 privind unele măsuri în domeniul cultural.

 

"Nu am utilizat niciodata prerorgativele de demnitar"

La conferinta de presa au fost prezente personalitati culturale ca scriitorul Mircea Cartarescu si regizorul Cristi Puiu, numerosi scriitori si artisti tineri care au fost sprijiniti, de-a lungul timpului, de ICR. Acestia i-au aplaudat la scena deschisa pe H.-R. Patapievici, Tania Radu, Mircea Mihaies pentru ceea ce au realizat prin mandatul lor la conducerea ICR.

 

Patapievici a amintit "calomniile incalificabile" si "minciunile nerusinate" la adresa ICR, raspandite de actuala putere si persoane apropiate ei. El a amintit ca la ICR, considerat de actualii guvernanti un cuib de sinecuristi, Curtea de Conturi si alte organisme de control financiar nu au putut gasi o singura neregula de-a lungul timpului. Mai mult, el nu si-a utilizat niciodata prerogativele de demnitar la care ar fi avut dreptul prin lege, cum ar fi autoturismul sau zborul la clasa business, si a intrebat cati secretari de stat de la celelalte institutii au facut vreodata acelasi lucru.

 

Un bilant de succes

Fostul presedinte al ICR a afirmat ca se bucura de ceea ce a putut realiza in toti acesti ani la conducerea Institutului. A amintit cele 337 de titluri de carti romanesti publicate in strainatate ("avem scriitori tineri care au publicat in strainatate mai mult decat in Romania"), miile de artisti sustinuti si promovati in strainatate, aprecierile a numerosi evaluatori culturali si parteneri din Europa si Statele Unite si, in primul rand, racordarea Romaniei la pietele culturale de referinta europene si mondiale.

 

Romania - a spus el - a avut de prea putine ori in istoria sa linistea si contextul necesar pentru a se manifesta pe acesta piete, din cauza perioadelor de dictatura care au inghetat comunicarea noastra cu lumea, in ultimul secol. Din pacate, acest prilej este irosit acum prin intruziunea politica a unei puteri care nu intelege sa se manifeste decat prin propaganda. "Nu mai putem lupta cu vointa politica de distrugere a culturii de catre Guvern si actuala putere" - a marturisit H.-R. Patapievici.

 

Ultimul obiectiv

Cu o zi inaintea demisiei de la conducerea ICR, pe 1 august, H-R. Patapievici si Mircea Mihaies au cerut si li s-a acordat o intrevedere cu ministrul de Finante, Florin Georgescu - a povestit fostul director al ICR. Dupa cum s-a aflat deja, fusese taiat aproximativ o treime din bugetul ICR, ceea ce pune in pericol proiectele in derulare si mai ales cele in parteneriat cu organisme culturale similare din strainatate, cum ar fi Institutul Goethe.

Am avut o "discutie incurajatoare" - a spus Patapievici, in sensul ca ministrul de Finante a afirmat ca va incerca sa reduca la jumatate aceasta taiere de buget, la rectificarea de la viitoarele sedinte de guvern. Este o chestiune de onoare si credibilitate a noastra in fata partenerilor externi implicati in aceleasi proiecte culturale, trebuie duse la capat macar cele care sunt in derulare - a spus H.-R. Patapievici.

Directorul demisionar al ICR a afirmat ca Institutul va esua in mod sigur prin schimbarea misiunii sale dintr-un organism de promovare a culturii romane vii si independente intr-unul de propaganda politico-nationalista. "Noi am incercat sa atingem obiective nationale in mod inteligent, fara a face propaganda. (...) Sufletul nostru este european" - a afirmat H.-R. Patapievici.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22