Hotnews: Black Cube a avut doua contracte in Romania, cu Dan Adamescu si Daniel Dragomir

Vlad Toma | 28.09.2016

Hotnews arata, intr-un articol publicat astazi, ca Black Cube ar fi avut doua contracte in Romania, unul cu omul de afaceri Dan Adamescu, semnat in martie 2015 iar al doilea cu fostul ofiter SRI Daniel Dragomir.

Pe aceeași temă

 

Dan Tapalaga arata, intr-un articol scris pe Hotnews, ca valoarea contractului cu Adamescu era de 600 de mii de lire si avea ca scop determinarea DNA de a-si retrage acuzatiile in acest dosar, conform unor surse apropiate acestui dosar.
 

"Black Cube urma sa deruleze o intreaga campanie in acest scop si lansarea unor mesaje, cum ar fi "DNA distruge investitorii straini", "DNA a actionat in cazul Adamescu la comanda lui Ponta" sau ca procurorii anticoruptie sunt antisemiti. La fiecare trei luni, firma israeliana realiza un raport cu actiunile derulate. De  notat ca familia Adamescu a facut un puternic lobby si in afara tarii, in presa internationala, pentru a se prezenta drept o victima politica a guvernului Ponta, care l-ar fi sanctionat din cauza politicii editoriale a ziarului Romania Libera," arata sursa citata.

 

Al doilea contract, in valoare de 900.000 de lire, a fost incheiat in februarie 2016 de Daniel Dragomir, retinut de DIICOT in acest dosar. Conform surselor judiciare citate de HotNews.ro, "fostul ofiter este doar o interfata,  deoarece nu dispunea de sume de bani atat de mari. Conturile lui Dragomir erau deja blocate, fiind anchetat intr-un alt dosar. Potrivit informatiilor culese in timpul anchetei, se pare ca pentru strangerea sumei de 900.000 de lire s-ar fi realizat "o cheta", mai multe figuri importante anchetate de procurorii anticoruptie contribuind la operatiune cu bani."

 

Cititi articolul integral pe Hotnews.ro

 

***

 

DIICOT a anunțat acum cateva luni că anchetează patru cetățeni israelieni pentru că ar fi spionat comunicațiile Laurei Kovesi, șefa DNA, existând de asemenea tentative de compromitere a acestia. Acțiunea ar fi avut loc în martie, doi dintre suspecți fiind arestați imediat. DIICOT îi acuză pe Ron Weiner și pe David Geclowicz de constituirea unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informat, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrității datelor informatice și operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice.

 

“În cauză, există suspiciunea rezonabilă că pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv/Israel cât şi în Londra/UK, împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi cei doi inculpaţi, WEINER RON şi GECLOWICZ DAVID au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii mai multor infracţiuni, respectiv infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept a conţinutului acestora.

 

În cadrul grupării astfel constituite, cei doi inculpaţi aveau roluri şi sarcini precis trasate de către  cei doi lideri, respectiv inculpatul WEINER RON răspundea de partea tehnico-informatică a activităţii, deţinând cunoştinţele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing şi de compromiterea efectivă a conturilor de e-mail, în timp ce, în prealabil, inculpatul GECLOWICZ DAVID era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia şi anturajul persoanei publice vizate şi de obţinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care în continuare formau ţinta atacurilor informatice”, arată DIICOT.

 

În replică, israelienii de la Black Cube au susținut că angajații lor sunt nevinovați. “E inutil să mai spunem că toți angajații Black Cube respectă legea locală și că acuzațiile împotriva lor sunt neadevărate și nefondate. Avem încredere totală că adevărul va ieși la suprafață și că ambii angajați vor fi eliberați în siguranță pentru a se întoarce acasă în zilele următoare”, a transmis Black Cube într-un comunicat citat de Times of Israel. 

 

Recent, compania a lansat un proiect în România pentru a strânge dovezi privind corupția serioasă în Guvernul României și în agențiile sale. În timp ce acționau în acest sens, doi dintre angajații companiei au fost arestați după ce au făcut descoperiri semnificative”, a susținut firma Black Cube, citată de cotidianul israelian.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22