Hotnews: Care sunt numele vehiculate pentru sefia DIICOT (surse)

T.d. | 03.03.2015

Pe aceeași temă

Daniel Ticau, Ionut Butnaru si Mircea Ioan Andres sunt numele de procurori vehiculate pentru sefia Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), potrivit unor surse judiciare citate de Hotnews.

Daniel Ticau este in prezent detasat la Moneyval (Consiliul Europei), Ionut Botnaru, procuror sef DIICOT Ploiesti si Mircea Ioan Andres, procuror sef DIICOT Timisoara.

Ministerul justitiei a anuntat, luni, declansarea procedurii de selectie a viitorului procuror sef DIICOT, post ramas vacant din noiembrie 2014, dupa arestarea Alinei Bica in asa numitul dosar al Despagubirilor.

Potrivit unor surse, procurorul iesean Daniel Ticau ar fi un apropiat al ministrului justitiei, Robert Cazanciuc. Amandoi au fost pentru o vreme consilieri ai Laurei Codruta Kovesi cand aceasta ocupa functia de procuror general.

Daniel Ticau a fost in 2006 procuror delegat la sefia DIICOT, sub mandatul sau avand loc fuga din tara a lui Omar Hayssam, condamnat in dosarul jurnalistilor rapiti in Irak. Sotul fostului prefect PD al Capitalei, Mioara Mantale, Ticau lucreaza in prezent la Strasbourg, in cadrul secretariatului tehnic la Moneyval (Consiliul Europei). Mandatul acestuia ar urma sa se incheie in luna aprilie. Din vara lui 2011 pana in aprilie 2013, Mioara Mantale a fost consul la Strasbourg, numita de fostul premier Emil Boc.


Ionut Botnaru este procuror sef la DIICOT Prahova, si el considerat un apropiat al actualului ministru al justitiei, originar din Ploiesti. Intr-un interviu acordat presei locale in ianuarie 2013, Botnaru vorbeste ca un procuror pasionat de meserie:

"Nu pot sa spun ca dormim in fiecare zi la Parchet, dar uneori- cel putin trei-patru zile lucratoare pe luna- stai aici pana la ora 10-11 noaptea sau vii si in weekend. Cand ai un dosar in care iti expira arestarea, nu mai tii cont ca este weekend. (...) Daca vorbim de criminalitatea economico-financiara, putem vorbi de o criminalitate organizata cel putin medie. Prahova este un judet puternic industrializat si, automat, de aici pleaca si anumite infractiuni de natura economica. Principalele infractiuni pe care noi le avem in vedere la DIICOT sunt cele care aduc atingere bugetului de stat. Vorbim de evaziune fiscala, in special pe produse petroliere", spunea Botnaru la acel moment.

Mircea Ioan Andres este procuror sef a DIICOT Timisoara. Intr-un interviu pentru presa locala acordat in martie 2013, Andres vorbeste despre cazul "teroristului in slapi", despre  care spune ca a fost periculos, si activitatea sa. Intrebat de ce se teme cel mai mult in profesie, Andres a spus:

"Noi suntem procurori tineri, avem alta mentalitate fata de procurorii de pe vremea comunismului. Noi nu vrem sa condamnam pe cineva cu orice pret. Parerea mea este ca cel mai grav este sa bagi in puscarie un om nevinovat. Daca unul care a savarsit o infractiune mai neinsemnata scapa nu e chiar atat de grav. Pentru ca totul se rezuma la probatoriu in procesul penal. Daca nu ai probe, nu ai cum sa obtii o condamnare".  

Ministerul Justitiei, a anuntat, luni, demararea procesului de selectie pentru ocuparea functiei de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Candidatilor li se cere un C.V. si  o scrisoare de intentie (maxim 2 pagini), care sa cuprinda o scurta prezentare a candidatului, detalii relevante despre experienta profesionala (experienta in activitatea manageriala, in investigarea unor cauze complexe sau in activitatea judiciara), calitatile care il recomanda pentru ocuparea functiei. Documentele vor fi transmise la Ministerul Justitiei pana la data de 16 martie 2015, procurorii urmand a fi invitati, incepand cu data de 17 martie 2015, la un dialog cu ministrul justitiei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22