Hotnews: Consiliul Concurentei amendeaza Hidroelectrica si firmele "baietilor destepti"

Vlad Toma | 08.01.2016

Consiliul Concurentei a sanctionat mai multe companii care au incheiat contracte de vanzare-cumparare energie cu Hidroelectrica, in perioada 2004-2012, acuzandu-le de practici anticoncurentiale.

Pe aceeași temă

 

Potrivit unor informatii obtinute de HotNews.ro, companiile sancţionate s-ar fi înţeles atât între ele cât şi cu Hidroelectrica, pentru incheierea si prelungirea unor contracte pe termen lung, afectand astfel concurenta pe piata energiei. Printre companiile sanctionate se afla Energy Holding, Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, EFT, Alro, Electromagnetica, Euro-Pec, Elsid, Electrocarbon, dar si Hidroelectrica. 
 

Consiliul Concurentei a constatat ca a fost incalcat articolul 5 din lege prin care sunt interzise orice intelegeri intre agentii economici care au ca obiect "restrangerea, impiedicarea ori denaturarea concurentei pe piata romaneasca". Companiile riscă sa fie sancţionate cu pana la 10% din cifra de afaceri totala realizata in anul financiar anterior sanctiunii.
 

Contractele au fost incheiate pe termen lung, fiind desfasurate in perioada 2004-2012, companiile sancţionate beneficiind de energie ieftina in cantitati uriase, indiferent de productia obtinuta de Hidroelectrica. Toata cantitatea de energie produsa de Hidroelectrica ajungea la aceste companii si niciun MWh pe bursa. Aceasta chiar daca existau ordine de ministru care prevedeau ca tranzactiile trebuie facute pe bursa OPCOM. Preturile erau sub media de pe piata, intre 103 si 132 lei/MWh, in conditiile in care pe bursa ajungeau si la 200 lei/MWh. In 2009, multe dintre aceste contracte au fost prelungite prin acte aditionale pana in 2015-2018.
 

La contractele bilaterale directe nu aveau acces alti traderi sau consumatori. Au existat in perioada 2004-2012 sute de cereri de cumparare de energie, insa nu au fost luate in considerare. Consiliul Concurentei a constatat ca au existat intelegeri directe, netransparente si discriminatorii cu Hidroelectrica, dar si intre traderi, de exemplu intre Energy Holding si Alpiq. Investigatia Consiliului Concurentei a fost demarata in martie 2012.
 

Conform Hotnews, in spatele unora dintre traderi se afla omul de afaceri controversat Bogdan Buzaianu, despre care s-a vorbit in nenumarate randuri ca a "capusat" Hidroelectrica, fiind sprijnit puternic la nivel politic. In octombrie 2015, a aparut un nou dosar al DNA prin care Elena Udrea este acuzata ca i-ar fi cerut in 2010 lui Buzaianu 5 milioane de dolari ca sa-l ajute sa isi continue contractele de vanzare-cumparare energie pe care le avea in acel moment cu Hidroelectrica.

 

Cele mai multe contracte cu "baietii destepti" au fost semnate in 2004, cand ministru al economiei era Dan Ioan Popescu, iar cele mai mari contracte au fost cu firmele controlate de Bogdan Buzaianu. Bogdan Buzaianu este finul lui Dan Ioan Popescu. Au fost prelungite pana in 2012 prin numeroase acte aditionale in timpul mandatelor mai multor ministri: Codrut Seres, Varujan Vosganian, Adriean Videanu si Ion Ariton.
 

In 2012, dupa intrarea Hidroelectrica in insolventa, administratorul judiciar EuroInsol, reprezentat de Remus Borza, a decis denuntarea acestor contracte. De altfel, contractele cu "baietii destepti" au reprezentat una dintre cauzele insolventei, fapt mentionat si in raportul administratorului judiciar. 
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22