HOTNEWS Romania pierde 3 miliarde euro din noul buget european pentru infrastructura, pentru ca trebuie sa continue proiectele neterminate la timp

P.c. | 24.06.2015

Pe aceeași temă

Romania va pierde mai mult de 3 miliarde euro din cele aproximativ 5,1 miliarde de euro pe care i-a primit prin noul buget european pentru infrastructura. Acestia bani vor merge catre terminarea proiectelor de autostrazi, drumuri si cai ferate care nu au fost finalizate in exercitiul financiar ce se incheie la sfarsitul acestui an. Aproximativ 60% din noile fonduri destinate noilor proiecte de infrastructura vor merge catre faza a II-a a proiectelor pe care autoritatile nu le-au putut termina la timp. Proiectele vechi vor avea nevoie de nu mai putin de 1 miliard de euro din totalul de 2,65 miliarde de euro fonduri europene alocate doar pe componenta rutiera, relateaza Hotnews.


Patru proiecte de autostrada, revizuirea studiului de fezabilitate Sibiu - Pitesti si mai multe proiecte de reabilitare de drumuri nationale vor lua circa 1 miliard de euro din urmatorul ciclul financiar european pentru ca nu au putut fi terminate pana in acest an, termenul limita pentru cheltuirea banilor europeni nerambursabili din exercitiul financiar european 2007-2013. 
 

Este vorba de peste 1 miliard de euro (814 milioane din Axa Prioritara 1 - Fondul de Coeziune si 196 milioane din Axa Prioritara 2 - FEDR) care vor fi "luati" din totalul de 2,65 miliarde (fara cofinantarea nationala) alocate componentei rutiere in Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) aferent urmatorului exercitiu financiar 2014 – 2020.

Potrivit planurilor prezentate la ultimul Comitet de Monitorizare al Autoritatii de Management POS-T si publicate pe forumul peundemerg.ro, proiectele rutiere pe care autoritatile romane le vor fazate vor consuma mai bine de o treime din cei 2,65 miliarde de euro pe care ni-i da Uniunea Europeana pe exercitiul 2014-2020 pentru noi proiecte de infrastructura rutiera. 
 

"Fazarea" proiectelor si miliardele de euro pe care Romania ii pierde
 

Proiecte "fazate" sunt cele care, nefiind gata pana acum, vor fi trecute cu o a doua "faza" de implementare si in urmatorul exercitiu financiar. Fara solutia "fazarii", Romania ar fi fost in situatia nu numai de a continua pe banii proprii investitiile nefinalizate la timp, ci sa deconteze chiar din buzunarul propriu lucrarile deja facute pe aceste proiecte europene.

 

CITITI SI: Esec al concesiunii celor 53 de km din autostrada Comarnic Brasov. Autoritatile vor construi centuri ocolitoare la statiunile de pe Valea Prahovei

 

Solutia "fazarii" poate fi privita ca fiind cea mai putin rea dintre alternative, insa ea in acelasi timp contureaza problema proastei administrari si absorbtii a fondurilor europene pentru drumuri si cai ferate. Desi proiectele vor continua pe fonduri europene, banii europeni pe care i-am avut pana acum si nu i-am cheltuit raman pierduti. 
 

Proiecte de autostrazi intarziate si tergiversate, aproape 800 de milioane de euro din banii pentru proiecte noi
 

Cele mai mari proiecte "fazate" pe rutier sunt autostrazile Sebes - Turda, Lugoj - Deva, Campia Turzii - Targu Mures si centura ocolitoare a Bacaului (parte din autostrada Moldova). Toate aceste proiecte au inceput cu greu si au fost tergiversate de nenumarate ori, majoritatea inca din stadiul licitatiilor. Pentru ca nu vor fi gata la timp (31 decembrie 2015), ele vor inghiti 788 de milioane de euro din noile fonduri europene care, teoretic, erau menite pentru proiecte noi. 


Multe dintre proiectele de reabilitare de drumuri nationale care nu pot fi terminate in acest an vor fi continuate in urmatorul exercitiu financiar.
 

In lista prezentate de autoritati apar "fazari" care practic nu pot fi realizate, precum in cazul unor proiecte de reabilitari de drumuri care sunt impartite cu 60-70% din suma in acest ciclu financiar (adica pana la 31 decembrie 2015), iar ele, de fapt, sunt in prezent la un stadiu de 15-20% sau cu contracte reziliate. 
 

1,7 miliarde de euro "fazati" pentru proiectele feroviare


Pe sectorul feroviar, situatia proiectelor "fazate" apare initial si mai ingrijoratoare. Practic, pe feroviar sunt "fazate" circa 1,7 mliarde, in conditiile in care in POIM 2014-2020 sunt alocate "doar" 1,4 miliarde pentru lucrarile la cale ferata (din nou, vorbim de fonduri ce nu includ componenta de cofinantare nationala). 
 

Aceasta situatie apare pentru ca din cele 1,7 miliarde "fazate", 1,3 miliarde sunt pentru mega-proiectul de aproape 1,9 miliarde euro de reabilitare a caii ferate intre km 614 si Simeria, proiect initiat in 2013 dar care din start era gandit sa se intinda si pe urmatorul ciclu financiar, insa cu o valoare mult mai mica. Din cauza tergiversarilor si problemelor la licitatie, proiectul este trecut acum aproape in intregime in faza II. 
 

Mai exact, proiectele feroviare care din start trebuiau terminate in ciclul financiar 2007-2013 si se intind acum in noul exercitiu financiar insumeaza circa 410 milioane de euro.
 

Pe langa proiectele feroviare, in lista celor "fazate"intra si cele pentru metrou. Mai exact, circa 120 de milioane de euro vor "fazati" pentru proiectul de metrou M4 si M2, in timp ce metroul M5 din Drumul Taberei apare separat cu circa 160 de milioane de euro bani europeni din faza a II-a. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22