H.R. Patapievici, despre declaratiile lui Breban: Diferentele de opinii nu trebuie transate prin instigarea la impuscare

P.c. | 04.06.2015

Pe aceeași temă

Horia Roman Patapievici a comentat, ieri, la Realitatea Tv, declaratiile lui Nicolae Breban, care a spus cu cateva zile inainte ca ar merita impuscat pentru ca "a atacat neamul romanesc si istoria acestui neam". Patapievici a spus ca nu se victimineaza insa considera ca, prin "metafora" sa,  Breban ar putea inspira anumiti oameni "dezaxati", relateaza ziare.com"Chestiunea in fond e urmatoarea: (Breban, n.red.) n-a retractat si de aici reiese faptul ca deplange faptul ca romanii nu sunt atat de curajosi incat sa puna mana pe pistol si sa ma impuste. Noi suntem un popor remarcabil din punctul de vedere al capacitatii de a vedea, in mod just, latura comica a lucrurilor, de a vedea derizoriul din lucruri. In cazul de fata, insa, eu cred ca e ceva ce nu putem dezumfla si nu pentru ca e maret ce s-a spus, ci pentru ca este grav. (...) Sa nu uitam ca in societate sunt multi oameni dezaxati. Ei pot judecata in modul urmator: 'Breban, Academia Romana, romancier extraordinar - daca un astfel de om poate spune ca Patapievici poate fi impuscat asta e ceva; n-as fi eu bravul roman care poate face asta?'. Si nu ma victimizez, dar incerc sa arat ca noi, daca vrem sa construim o societate decenta, trebuie sa spunem 'nu' folosiri cuvintelor in acest fel", a spus Patapievici.
 

Nicolae Breban

 

Patapievici si-a exprimat dezamagirea legata de reactia Academiei Romane: "Academia a raspuns si a dat un raspuns care nu e in regula. In primul rand ca se refera numai la Liiceanu. (...) Oameni din Academia Romana au vorbit despre diferente de opinie. Ori nu despre asta e vorba, pentru ca diferentele de opinii se rezolva cu ajutorul rationamentelor, faptelor, argumentelor. Si nu trebuie sa acceptam punctul de vedere ca opiniile sau diferentele de opinii pot fi transate prin instigarea la impuscare", a mai spus Patapievici.

 

CITITI SI Protest al Grupului pentru Dialog Social: Incitările la crimă ale d-lui Nicolae Breban, inacceptabile. Cerem Academiei Române să se delimiteze ferm

 

Breban: Nu am spus nimic despre Liiceanu. Polonezii l-ar fi impuscat pe Patapievici

 

Breban l-a acuzat pe Liiceanu ca a publicat "un denunt calomnios" la adresa sa, precizand ca nu a spus nimic despre acesta la Academia Romana, acuzand ca "prin asemenea diversiuni" vrea Liiceanu sa isi pregateasca intrarea in Academie. El a recunoscut insa ca la Academia Romana a repetat pe scurt ceea ce a spus intr-o emisiune la Antena 3 despre Patapievici.  "La emisiunea 'Punctul de intalnire' din data de 10 mai 2015, am afirmat ca, daca dl Patapievici ar fi fost in Polonia si ar fi murdarit si injurat istoria si identitatea poloneza, probabil ca polonezii l-ar fi impuscat. Insist, polonezii, nu eu. A fost o comparatie pentru a sublinia ideea ca dispretuiesc atacurile la adresa neamului romanesc si a istoriei acestui neam. Voiam sa spun ca probabil polonezii ar fi reactionat foarte ferm. Pe cand in Romania nu a reactionat nimeni. Eu ii dispretuiesc pe cei care ataca istoria si limba romaneasca", a explicat Nicolae Breban. 

 

Academia Romana: Nu dispunem de probe care sa confirme presupusa amenintare a lui Nicolae Breban

 

Dupa ce Nicolae Breban – presedinte onorific al Consiliului Consultativ al Institutului Cultural Roman (ICR) – ar fi cerut intr-o sedinta a Sectiei de Filologie si Literatura a Academiei Romane ca Horia Roman Patapievici si Gabriel Liiceanu sa fie impuscati, Liiceanu i-a adresat o scrisoare deschisa presedintelui Academiei, scrisoare care a primit un raspuns, miercuri, de la academicianul Ionel-Valentin Vlad.

 

In raspunsul publicat pe site-ul Academiei Romane, academicianul Valentin Vlad sustine ca institutia nu dispune de probe care sa confirme presupusa amenintare facuta de Breban.“Cred din toată inima că, oricât de tumultuos ar fi temperamentul domniei sale (Breban – n.r.), nu ar putea să dorească moartea cuiva, fie că este vorba despre o personalitate a culturii române sau despre oricare alt cetăţean”, transmite presedintele Academiei Romane.

 

Valentin Vlad sustine ca a discutat si cu Presedintele Sectiei de Filologie si Literatura, academicianul Eugen Simion, acesta din urma negand existenta vreunei amenintari facute de Nicolae Breban fata de Gabriel Liiceanu

 

CITITI SI ICR se desparte de Nicolae Breban, după ce acesta a spus ca Liiceanu și Patapievici ar merita împușcati

 

În calitate de Preşedinte al Academiei Române, regret că astfel de interpretări au fost posibile, dar şi că omul de cultură Gabriel Liiceanu plasează Academia Română într-o dezbatere publică pornind de la un incident aflat sub semnul prezumţiei, care ne poate aduce prejudicii, pe fondul unei informări precare şi viciate a cetăţenilor, într-un spaţiu public prea adesea tensionat şi conflictual”, mai arata presedintele Academiei.

 

De asemenea, academicianul Ionel-Valentin Vlad isi exprima “încrederea că discipolul lui Constantin Noica şi directorul prestigioasei Edituri Humanitas are capacitatea de a oferi societăţii româneşti modelul solidarităţii, generozităţii şi înţelepciunii”.

 

Patapievici: ‘’Aștept explicațiile președintelui Academiei’’

 

Horia-Roman Patapievici a declarat acum cateva zile pentru Mediafax că aşteaptă explicaţiile preşedintelui forului, Ionel Valentin Vlad, şi ale preşedintelui Secţiei de Filologie şi Literatură, Eugen Simion: ‘’Sunt consternat de faptul că în interiorul Academiei cineva poate cere împuşcarea a doi oameni pe motiv de diferend cultural între ei. Iar în momentul în care dumneavoastră, de la Mediafax, aţi cerut explicaţii, domnul Breban a întărit, de fapt, a spus că este o metaforă, dar precizarea lui e şi mai consternantă. (n.r. -Breban a răspuns că a folosit “o metaforă, poate nefericită” atunci când a fost întrebat de ce a spus că Patapievici trebuia împuşcat). El spune că, dacă eu aş fi trăit în Polonia şi aş fi scris în Polonia, până acum aş fi fost deja împuşcat. Şi regreta faptul că românii nu reacţionează. Altfel spus, el regretă că românii nu m-au împuşcat încă. E ceva incredibil. Sunt consternat. Aştept explicaţiile nu numai ale preşedintelui Academiei, dar şi ale preşedintelui care a prezidat secţiunea de literatură şi filologie. E vorba de academicianul Eugen Simion, care nu a spus nimic în timpul şedinţei. Spre onoarea lor, Ileana Mălăncioiu şi domnul Brâncuş au reacţionat. Au salvat onoarea secţiunii, dar preşedintele de secţiune nu a avut nimic de replicat", a declarat Horia-Roman Patapievici.

 

Gabriel Liiceanu:  "Nu sunt de acord să fiu împuşcat"

 

Gabriel Liiceanu i-a adresat, luni, preşedintelui Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, o scrisoare deschisă, al cărei titlu este "Nu sunt de acord să fiu împuşcat": Este a treia oară în douăzeci și cinci de ani când, într-o țară în sfârșit democratică, s-a cerut în mod public să fiu împușcat. Vă asigur că acest lucru nu mă flatează deloc”, scrie Liiceanu, dupa ce “Breban a cerut ca Horia Patapievici și cu mine să fim împușcați în numele îngrijoratei sale iubiri de România și a neiubirii noastre de ea”.

 

“N-am cum să nu vă întreb, Domnule Președinte”, continua Gabriel Liiceanu, dacă credeți că dinlăuntrul <celui mai inalt for de spiritualitate> al României poate fi lansată instigația la crimă”.

 

Nicolae Breban: A fost o metafora, poate nefericita

 

Nicolae Breban a incercat sa se disculpe, spunand ca expresia folosita la Academia Romana a fost “o metafora”: "Asta este un folclor. Eu am mai auzit tonul asta. La Academie am repetat doar pe scurt ce am spus la Antena 3 (intr-o emisiune, n.r.), dar asta cu impuscatul este o varianta din ce am spus (...) am spus ca, daca omul asta, Patapievici, ar fi fost in Polonia si ar fi murdarit si injurat istoria poloneza, probabil ca polonezii l-ar fi impuscat, nu eu. A fost o metafora, poate nefericita, dar arata faptul ca eu dispretuiesc atacurile la adresa neamului romanesc si a istoriei acestui neam. Vroiam sa spun ca probabil polonezii ar fi reactionat foarte dur. Asta vroiam sa spun. Pe cand in Romania nu a reactionat nimeni. Dispretuiesc pe cei care ataca istoria si limba romaneasca. Asta e tot ce am spus. N-am spus nimic de Liiceanu", a declarat Nicolae Breban pentru Mediafax, citat de HotNews.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22