Hunor, convins de programul făcut ”între două beri”, le cere liberalilor luni de negocieri

Dora Vulcan | 29.01.2018

Liderul UDMR Kelemen Hunor l-a atenționat luni pe liderul liberalilor că pentru a-l atrage într-o discuție care ar putea avea ca efect respingerea sprijinului acordat guvernului PSD discuțiile ar trebui să înceapă cu săptămâni, poate chiar cu luni înainte.

Pe aceeași temă

 

 

 

"Oricine vrea să discute cu mine, uşa e deschisă. M-a sunat aseară târziu (Orban - n.r.), l-am resunat în această dimineaţă, am băut o cafea şi cu asta basta. Nu am ce să vă dau informaţii mai interesante. Noi vom lua o decizie la ora 14,00. Nu era o chestiune de a mă convinge. Ca să mă convingi, înainte de vot, cu câteva ore trebuie să începi discuţiile cu săptămâni, cu luni înainte. Deci, din acest punct de vedere lucrurile sunt mai complicate. Dar nu asta e important. Important e că a vrut să ne vedem, ne-am văzut", a afirmat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

 

Întrebat dacă "l-a convins programul de guvernare", în contextul în care sâmbătă seara spunea că din discuţiile avute cu preşedintele executiv al Uniunii, Porcsalmi Balint, a reieşit că proiectul "arată de parcă ar fi scris în Ministerul Agriculturii, printre două beri", Hunor a evitat un răspuns care să explice contradicția dintre declarațiile sale și acțiunea de susținere a guvernului PSD, dar a dat ca exemplu capitolul Transporturi din programul de guvernare despre care spune că ar conține "nişte chestii absolut halucinante". Cu toate acestea, nu a explicat de ce susține, în aceste condiții un guvern cu un program care conține ”chestii halucinante” la capitolul transporturi.

 

"Trebuie să ai şi simţul umorului. E bine să ai simţul umorului, dar vă dau un singur exemplu: dacă vă uitaţi la capitolul Transporturi, am impresia că unii s-au uitat la harta României acum 100 de ani, cu ocazia Marii Uniri, fiindcă la autostrada Transilvania au făcut nişte chestii absolut halucinante. Braşov-Sibiu niciodată nu a fost parte a autostrăzii Transilvania. Ei au băgat acolo, fără să existe autostradă de la Braşov la Târgu Mureş, nici măcar proiectul nu e făcut. După aceea, partea de autostradă de la Câmpia Turzii la Ungheni au băgat-o la Montana, parcă se duce către Iaşi, de la Câmpia Turzii până la Ungheni. Deci, din acest punct de vedere am spus că cel care a scris acel capitol probabil că nu a avut o hartă la îndemână, ca să fiu mai elegant", a explicat el.

 

Kelemen Hunor a făcut referire şi la audierea în comisiile de specialitate a lui George Ivaşcu, propus pentru funcţia de ministru al Culturii, explicând că l-a deranjat faptul că acesta nu a fost lăsat să răspundă la întrebări.

 

"Eu am spus că George Ivaşcu a prezentat nişte proiecte extrem de importante. Şi multe, multe proiecte care necesită şi bani. Şi am spus: 'Bine, domnule ministru, dar cu ce buget? Şi până în iunie, care sunt priorităţile? Pentru că dacă mergem în acest ritm, în iunie şansele să fie o altă echipă guvernamentală sunt mari.' Am fost nemulţumit la adresa colegului care conducea şi nemulţumirea mea era în acest sens, fiindcă nu l-a lăsat să răspundă. După întrebări au închis şedinţa. Nu se poate! Şi am spus: 'Îl puneţi pe George Ivaşcu într-o poziţie foarte proastă, fiindcă toată lumea rămâne cu impresia că noi nu l-am audiat, ci l-am ascultat. Fiindcă nu a mai răspuns la întrebări'. În acest sens eram nemulţumit, nu de prestaţia lui George Ivaşcu", a precizat el.

 

 

 

Context

 

 

Hunor, despre programul de guvernare: se pare că arată de parcă ar fi scris printre două beri

 

 

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă seara, în cadrul aniversării a 15 ani de la înfiinţarea Conferinţei Tineretului Maghiar (MIERT), că din discuţiile avute cu preşedintele executiv al Uniunii, Porcsalmi Balint, a reieşit că noul program de guvernare "arată de parcă ar fi scris în Ministerul Agriculturii, printre două beri".

 

 

 "A citit careva planul de guvernare? Ştiu că Balint l-a citit şi mi-a spus că arată de parcă ar fi scris în Ministerul Agriculturii, printre două beri. Se va decide săptămâna viitoare referitor la acest plan de guvernare şi ar fi foarte bine dacă v-aţi exprima şi voi părerea. Eu aş fi foarte bucuros ca mâine dimineaţă să citiţi acest program de guvernare şi să ne spuneţi ideile voastre până luni dimineaţa. Avem şi noi idei referitoare la perioada următoare pe care vrem să le prezentăm. Toate aceste acorduri sunt pe plan îndelungat", a declarat Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale, transmite Agerpres.

 

 

 Liderul UDMR, Kelemen Hunor, şi preşedintele Consiliului Tinerilor Maghiari (MIERT), Oltean Csongor, au semnat sâmbătă seara, la Târgu Mureş, un nou acord de colaborare în cadrul aniversării a 15 ani de la înfiinţarea organizaţiei de tineret.

 

 

"Am să semnez toate documentele care vor avea un conţinut pozitiv. Cel mai important lucru este că păstrăm această colaborare, să intre persoane tinere în această organizaţie, cei care doresc să muncească pentru comunitate, cei care sunt capabili să rămână pe poziţii în această lume competitivă, şi pe plan local şi pe plan naţional. Trebuie să reînnoim în fiecare an şi în fiecare lună această colaborare", a declarat Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale.

 

 

În cadrul aniversării a 15 ani de la înfiinţarea organizaţiei de tineret din cadrul UDMR s-a ţinut un moment de reculegere în memoria lui Veresttoy Attila şi au avut loc talk show-uri la care au participat mai multe generaţii de tineri, începând cu cei care au pus bazele MIERT, în anul 2002, între care se regăsesc Kelemen Hunor, liderul UDMR, Porcsalmi Balint, preşedintele executiv, Kovacs Peter, fostul preşedinte executiv al UDMR, şi Marko Attila.

 

 

 

 

Noul program de guvernare prevede ”împiedicarea apariției abuzurilor” din Justiție

 

 

Programul de guvernare updatat, altul decât cel cu care PSD și ALDE au câștigat alegerile, face referire la măsuri de prevenție menite a împiedica "aparitia exceselor sau abuzurilor” din partea ”acestei puteri ale (sic!) statului” - printr-o confuzie agramată între cea de a treia putere a statului, care este puterea judecătorească, și sistemul judiciar .

 

 

"Avem in vedere modernizarea legislatiei privind sistemului judiciar, astfel incat acesta sa fie asemanator cu cele din statele membre ale UE, impiedicand astfel aparitia exceselor sau abuzurilor din partea acestei puteri ale (sic!) statului", se spune in noul program de guvernare.

 

 

Precizarea denotă obsesia celor doi lideri penali ai coaliției și beneficiază, pe lângă formularea agramată, de o accesare a noțiunilor sub nivelul unui student din anul I la Drept, prin confundarea unei puteri a statului cu sistemul în care aceasta se dezvoltă, dar cu ambiția de a cenzura exact manifestarea independenței puterii judecătorești, aspirație care, printre altele, încalcă și Constituția. 

 

 

Noul guvern PSD-ALDE isi mai propune realizarea unei "analize riguroase" la nivelul penitenciarelor, care vizeaza elaborarea unui program de masuri imediate de natura legislativa si administrativa, urmand a fi puse in aplicare masurile cuprinse in memorandumul/foaia de parcurs pentru realizarea cerintelor hotararii pilot, pronuntata de catre CEDO, cu privire la conditiile necorespunzatoare din penitenciare, scrie ziare.com.

 

 

De asemenea, Guvernul vrea sa instituie un mecanism de dialog permanent intre reprezentantii celor trei puteri: legislativa, executiva si judecatoreasca, iar pentru indeplinirea acestei masuri va fi semnat un memorandum "cu forme concrete de lucru".

 

 

Tot in domeniul dialogului, Guvernul va demara o campanie de informare publica asupra proiectului de legislatie gratuita oferita populatiei de Ministerul Justitiei, incheierea de parteneriate intre autoritatile statului si profesiile juridice organizate in mod independent, dar si constituirea la nivelul tuturor instantelor de judecata a unor centre de informare (similar celor existente in instantele din statele UE), continand materiale despre principalele proceduri judiciare, precum si cu privire la principalele evolutii normative.

 

 

Programul prevede ca la Ministerul Justitiei sa se constituie un compartiment special cu rol de a restrange numarul de acte normative si corelarea lor cu legislatia europeana, dar si evaluarea legislatiei Romaniei si reasezarea ei pe alte baze, incepand de la studiile de impact pana la cunoasterea legii de catre cetateni si aplicarea de catre autoritatile publice.

 

 

Un alt punct se refera la implementarea la nivel national a proiectului "Dosarul electronic", pentru a reduce costurile de administrare a instantelor: hartie, spatii de arhivare si costurile de deplasare, copiere, suportate de cetateni si companii.

 

 

In legatura cu practica unitara, programul stipuleaza consultarea reprezentantilor sistemului judiciar in vederea identificarii si modificarii acelor acte normative care, prin texte neclare, ambigue, conduc la practica neunitara, precum si publicarea practicii judecatoresti relevante pe paginile de Internet ale instantelor de judecata.

 

 

Guvernul isi mai propune sa continue programul national de investitii in infrastructura instantelor din capitalele de judet (25 sedii pentru instante si 15 sedii pentru parchete) si initierea unui program national in vederea crearii a 15 centre regionale de arhiva, la nivelul fiecarei Curti de Apel.

 

 

De asemenea, se propune realizarea proiectului "Cartierul pentru Justitie - Justice District" din Bucuresti pentru a solutiona problema lipsei spatiilor necesare instantelor si Parchetelor din Capitala, CSM, Inspectia Judiciara, INM si MJ, in cadrul unui proiect de reabilitare urbana derulat in parteneriat cu Primaria Capitalei si Ministerul Culturii, iar un procent de 10% din taxele judiciare va fi alocat direct pentru nevoile de administrare ale instantelor de judecata.

 

 

Alte masuri in domeniul Justitiei se refera la revizuirea statutului consilierilor de probatiune, precum si a strategiei nationale in acest domeniu; operationalizarea Institutului Roman de Criminologie; promovarea standardelor europene in materia prezumtiei de nevinovatie in acord cu Directiva 346/2016 sau consolidarea capacitatii institutionale a CSM, precum si consolidarea Inspectiei Judiciare.

 

 

"Luand in calcul progresele Romaniei si atingerea benchmark-urilor, reperele initiale ale MCV, Guvernul si CE vor coopera pentru ridicarea MCV in mandatul actualei Comisii", isi mai propune viitorul Guvern. Tudorel Toader isi pastreaza functia de ministru al Justitiei, avand sustinerea ALDE.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22