Iașiul sub asediul sutelor de autocare care îi aduc pe simpatizanții PSD la mitingul lui Dragnea

Laurentiu Gheorghe | 09.05.2019

În ziua când la Sibiu are loc Summit-ul UE, liderul PSD a dorit o demonstrație de forță a social-democraților, convocând un miting la Iași cu zeci de mii de oameni aduși cu autocarele din toată Moldova.

Pe aceeași temă

Conform unor surse din PSD, circa 500 de autocare vor aduce manifestanții la Iași, orașul fiind de joi dimineață sub stare de asediu. Sunt așteptați circa 40.000 de simpatizanți ai celor trei trandafiri, conform declarațiilor oficiale, însă numărul real va fi în jur de 20.000, consideră cei de la Ziarul de Iași care au calculat că pentru prezența anunțată de PSD ar trebui să fie 2 oameni pe metrul pătrat în Piața Unirii, ceea ce ar nu se poate realiza. Mitingul este prevăzut să înceapă la ora 14:00, în prezența liderilor social-democrați, miniștri, candidați la europarlamentare dar cu o excepție notabilă, premierul Viorica Dăncilă, care nu a confirmat participarea.

„Înţeleg că PSDragnea este ca un căţel în călduri acum, care vrea să-şi marcheze teritoriile pe care le-a pierdut, dar nu va rămâne aşa, nu va putea marca nimic aici“, a declarat miercuri primarul Mihai Chirica, fost lider al organizației PSD Iași până să fie expulzat din partid pentru delict de opinie.

Primarul Iașiului a mai declarat că a luat măsuri suplimentare de securitate pentru ca lucrurile să nu degenereze și a atenționat că întreaga zonă este „ultrasupravegheată” video, iar orice deteriorări ale spaţiilor verzi sau mobilierului urban vor cădea în sarcina organizatorilor.

„Spaţiul va fi ultrasupravegheat, iar toată înregistrarea va fi la Primăria Iaşi, aviz celor care au nevoie de aceste înregistrări“, a spus Chirica. El a susţinut că declaraţia lui nu este „o formă de ameninţare“, ci a vrut să sublinieze că cei care vor să facă „dezordine“ nu vor rămâne „nepedepsiţi“.

„Avem câteva informaţii, mai mult sau mai puţin verificate în momentul de faţă, dar vor fi verificate pe parcurs, şi eu aş vrea să le aduc la cunoştinţă faptul că Iaşul pe 9 mai nu va deveni Bucureştiul pe 10 august, din mai multe considerente. Nu vom mai sta cu mâinile încrucişate să vedem cum nişte bande de descreieraţi intră în mulţime şi tulbură ordinea“, a mai spus Mihai Chirica.

El a confirmat că zona Pieţei Unirii va fi împrejmuită, etapizat, cu garduri de protecţie, Jandarmeria solicitând inclusiv sprijin logistic din partea municipalităţii.

Pe reţelele de socializare sunt anunţate proteste anti-Dragnea, concomitent cu evenimentul PSD din Piaţa Unirii. Până miercuri după-amiază, peste 9.000 de persoane au anunţat că vor veni în Piaţa Unirii pentru a protesta împotriva liderului PSD.

Liderul filialei municipale a PNL Iaşi, deputatul Marius Bodea, a spus miercuri, într-o conferinţă de presă, că PSD ar trebui să renunţe la mitingul regional de joi, după ce Dragnea a fost huiduit pe 20 aprilie când a venit la Iaşi la conferinţa judeţeană PSD.

„Solicit ferm conducerii centrale a PSD, conducerii locale a PSD să renunţe la acest miting organizat la Iaşi, într-o zi lucrătoare, când un oraş întreg va fi paralizat, la care se adaugă fondul unei iritări profunde a celor de aici. Există o iritare evidentă în oraş şi sunt elemente care să ducă la escaladarea situaţiei. Nu există nicio altă miză a PSD decât sfidarea ieşenilor şi răzbunarea pentru ce s-a întâmplat la Iaşi pe 20 aprilie, când dictatorul de carton al României a fugit cu duba cu geamuri fumurii şi sonorul muzical dat la maxim să nu se audă huiduielile”, a precizat liderul filialei municipale PNL Iaşi, Marius Bodea.

Discuțiile despre posibile violențe au apărut după ce la iași a fost anunțat și un protest, lucru care l-a iritat pe Dragnea, care a amenințat cu o contramanifestație cu pesediști ”foarte nervoși” la mitingul PNL care va avea loc sâmbătă, 11 mai, tot la Iași.

„Foarte bine, înseamnă că s-ar putea să apară contramanifestații și sâmbătă (când e mitingul PNL-n.r.). Să nu creadă Iohannis și slugile lui că doar ei au dreptul să urle și să țipe. Putem să lăsăm și noi oamenii noștri care sunt foarte nervoși să facă o contramanifestație”, a declarat marți Dragnea.

Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei și Asociația Împreună pentru A8 i-au cerut lui Dragnea anularea mitingului de partid organizat pe 9 mai la Iași, argumentând că acesta se suprapune cu ziua Europei și a Independenței României, iar un asemenea eveniment politic ”aduce prejudicii imaginii Iașului și Moldovei”.

În paralel cu manifestările din Piaţa Unirii, la Palatul Culturii va avea loc un protest anticorupţie autorizat de Primărie: câteva sute de persoane, îmbrăcate în negru, vor forma un lanţ uman în jurul Palatului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22