ICCJ a respins recursul lui Boldea. Parlamentarul a acuzat ca e victima telejustitiei si l-a acuzat pe senatorul Marius Necula de mita

Fara Autor | 03.04.2012

Pe aceeași temă

 

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins, luni 2 aprilie, recursul arestarii preventive a deputatului Mihail Boldea, dupa ce parlamentarul s-a aparat intr-o declaratie de 33 de pagini de cele 12 capete de acuzare formulate de procurorii DIICOT  si a implorat judecatorii sa nu il trimita in celula unde este coleg cu un asasin, cu un proxenet si cu un traficant de droguri. 
 
Mai mult, Boldea a declarat ca este victima presei, care l-a rastignit, si ca nu a fugit din tara, ci a plecat in Kenya sa se relaxeze, informeaza Hotnews.
 
"In primul rand, as vrea sa va spun ca sunt nevinovat. Vineri mi s-au adus la cunostinta invinuirile. Eu am fost terfelit din punct de vedere al vietii sociale. Politic sunt zero. Sunt victima telejustitiei. Presa a dorit rastignirea mea. Si a reusit. Sunt victima presiunilor presei", a spus Boldea.
 
Boldea este acuzat ca este liderul unui grup infractional care se ocupa cu inselaciuni imobiliare, prejudiciul fiind de peste 1,5 milioane euro.
 
Deputatul, de profesie avocata, a dat, timp ce mai multe ore, explicatii privind fiecare cap de acuzare si a incearcat sa convinga instanta ca a actionat in afacerile imobiliare ca avocat si ca nu a comis nicio infractiune. 
 
"Referitor la infractiunea instigare la fals in inscrisuri, va rog sa constatati ca s-a prescris raspunderea penala. Este vorba de un antecontract din ‘98. Termenul de prescriptie a expirat in 2010. Fata de aceasta acuzatie nu se arata cine a comis falsul si nici in ce consta falsul", a spus Boldea.
 
In continuare, parlamentarul vorbeste despre Bogdan Borza, fost pedelist si el arestat preventiv in dosarul DIICOT, si afacerea Arcada. 
 
"Referitor la Arcada. In 2007 am fost contactat de Borza Bogdan care mi-a spus ca ne cunoastem de la o sedinta de partid. Initial a venit cu o cauza legata de un bilet de ordin. Am depus un recurs si am castigat. Pe 10 iunie mi-a trimis contracul cu Arcada. Mi-a cerut parerea despre acel contract. In momentul cand mi-a trimis hartia, l-am contactat pe Mantu Adrian.
 
I-am spus ca Borza, clientul meu, are de luat 40 de miliarde de la Arcada, firma la care tatal sau, Spiru Manta, era adminstrator. I-am spus sa ia legatura cu tatal sau pentru a lamuri cazul. Spiru Manta m-a contactat si mi-a spus ca nu stie de acea conventie pentru care Borza spunea ca trebuie sa primeasca 40 de miliarde. Eu i-am spus sa formuleze o plangere penala daca crede ca este un fals. Spiru Mantu nu a facut plangere penala.
 
Borza a depus plangeri la DNA si CSM dupa ce s-a constituit dosarul de la DIICOT. La DNA Galati Borza Bogdan s-a prezentat cu soferul domnului Frunzaverde, care a sustinut ca a vazut acea fila de cec", a declarat Boldea.
 
 
Boldea il acuza pe senatorul Necula de mita
 
Mihail Boldea a povestit judecatorilor ca, la un moment dat, a fost ajutat de senatorul Marius Necula sa obtina niste documente de la Arhivele Nationale. Boldea sustine ca senatorul i-ar fi cerut pentru acele documente suma de 15.000 euro.
 
In ceea ce priveste plecarea in Kenya, Boldea povesteste ca "nu am incercat sa ma sustrag urmaririi penale. Pe 23 decembrie i-am spus procurorului Carare ca vreau sa plec in Austria; acesta mi-a spus sa plec. Pe 16 martie l-am intrebat daca e nevoie de prezenta mea si daca se dispune o masura preventiva. Exista un martor care poate certifica faptul ca l-am intrebat pe procuror daca pot sa plec din tara. Mi-a spus ca pot sa plec.
 
L-am sunat pe Joita Adrian si i-am spus sa ma duca pana in Istanbul. Am parasit tara cu buletinul iar in Turcia am intrat cu pasaportul. Nu am folosit pasaportul diplomatic. Este nereal ca am discutat despre plecarea mea in Kenya sau Somalia pentru ca aceste tari nu ar avea tratate de extradare cu Romania.
 
Scopul plecarii mele a fost sa ma relaxez. M-am deplasat in Kenya la niste prieteni. De acolo am plecat in Congo. Am fost in Congo la safari. Nu am avut semnal si la intoarcerea din Congo am constatat ca sunt urmarit international. Nu stiam ca mi s-a ridicat imunitatea si ca aveam termen pentru mandatul de arestare la ICCJ. Nu am incercat sa ma sustrag.
 
Legat de influentarea martorilor. Martorul Gurau m-a contactat mi-a spus ca a fost chemat la DIICOT si i-am spus ca eu nu pot sa vin ca avocat pentru ca sunt incompatibil. L-a insotit altcineva. Dupa doua zile l-am intalnit si  mi-a spus ca procurorii DIICOT au tras de el sa dea declratii impotriva mea. I-am spus sa mearga la DNA sa povestesca asta. Mentionez ca sunt prieten cu Gurau Marian de 10 ani dar nu i-am spus sa minta sau sa ingreuneze ancheta. Gafton Gina mi-a fost clienta in 2003. A fost chemata la DIICOT; i-am spus ca eu nu pot sa o reprezint dar i-am spus sa merga cu colega mea. Nu am incercat sa o influentez", a explicat Boldea.
 
Apoi, Boldea incearca sa convinga procurorii ca este vorba de un razboi personal intre el si procurorul Carare.
 
"Este razboiul procurorului Carare cu mine. Inca din anul 2011 am luat la cunostinta de modul defectuos in care se face ancheta. Am cerut procurorului general ca dosarul sa fie luat la structura centrala. Am cerut, in ianuarie, recuzarea procurorului Carare, fara rezultat insa", a explicat Boldea.
 
La finalul zilei, dupa expunerea de acuzatii si pledoarii, Boldea cere admiterea recursului. Instanta incheie sedinta de judecata si anunta, dupa o pauza, ca a respins recursul. 
 
Mihail Boldea s-a intors in arest la Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Galati.
 
În 22 martie, ICCJ a decis emiterea unui mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Boldea, pentru 30 de zile, judecătorii instanţei supreme admiţând propunerea procurorilor DIICOT, care au invocat printre temeiuri şi faptul că parlamentarul se sustrage urmăririi penale.
 
Anterior, în 20 martie, Camera Deputaţilor emisese aviz de reţinere, arestare şi percheziţie în cazul Boldea, ca urmare a solicitării ministrului Justiţiei, respectiv a procurorului general al României.
 
Potrivit procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), sunt date şi indicii rezonabile în legătură cu participaţia penală a deputatului Mihail Boldea, în perioada 2006 - 2011, în obţinerea unor importante foloase materiale, injuste, prin inducerea în eroare a unor persoane, cu ocazia încheierii unor contracte de vânzare-cumpărare ale unor imobile, ascunzând situaţia juridică reală a acestora ori existenţei unor convenţii comerciale în ceea ce priveşte bunurile.
 
Pentru obţinerea foloaselor materiale injuste, în perioada 2006 - 2008, deputatul Boldea ar fi constituit un grup infracţional organizat împreună cu Mihaela Cristina Bolboceanu - avocat în cadrul Baroului Galaţi, Aurica Maria Luchiniuc - membru în cadrul Curţii de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie Galaţi şi fost subprefect al judeţului Galaţi, Elena Petrea - secretar în cadrul Cabinetului Individual de Avocatură "Boldea Mihail" şi Tănase Petrică.
 
Potrivit DIICOT, în acest caz Mihail Boldea este cercetat pentru că ar fi determinat alte persoane să falsifice o serie de documente oficiale, respectiv patru hotărâri, patru expertize judiciare, adrese ca fiind emise de Primăria municipiului Galaţi, de la Arhivele Naţionale - Direcţia Judeţeană Galaţi sau de la Trezoreria municipiului Galaţi. Ulterior, aceste documente au fost folosite în faţa instanţelor de judecată ori a altor instituţii şi autorităţi în vederea obţinerii, în mod fraudulos, a dreptului de proprietate asupra unui număr de nouă imobile din municipiul Galaţi.
 
Astfel, ar fi fost atestate fapte sau împrejurări necorespunzătoare cu adevărul, respectiv s-au pronunţat hotărâri judecătoreşti ori s-au efectuat menţiuni în registrele Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Galaţi.
 
Deputatul Mihail Boldea s-a predat autoritatilor romane de la Consulatul Romaniei din Nairobi, capitala Kenyei, pe 26 martie, urmare plecarii acestuia din tara dupa formularea acuzatiilor de catre autoritati.
 
Boldea a fost acuzat ca a incercat sa se sustraga de la acuzatii folosindu-se de imunitatea sa parlamentara.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22