ICCJ: Arpad Pazskany recunoaste ca Radu Mazare a primit mita de un milion de euro

A.g | 26.03.2015

Pe aceeași temă

 Arpad Paszkany, fostul patron de la CFR Cluj, a recunoscut in audierile de la DNA ca Radu Mazare,primarul Constantei, a cerut 1 milion de euro prin interpusul Sorin Strutinsky, in schimbul documentatiilor de urbansim aferente construirii unui mall in Constanta, informeaza ziare.com.

 

Procurorul de sedinta a declarat ca Radu Mazare a primit in perioada 2006-2009  circa 1 milion de euro mita de la firma SC Tripont SRL. Mita s-ar fi materializat prin contracte fantoma de publicitate cu televeziunea Soti Calbe Neptun SRL, firma care este condusa de Sorin Strutinsky."Toate aceste informatii sunt confirmate si de Arpad Paszkany, unul dintre investitorii mall-ului, de Ciorca Vasile, administratorul de la Tripont Invest SRL, mana dreapta a acestuia, de Pocola Adrian George, seful de proiect, de Felix Arsene, arhitect la SC Kalina SRL, toate aceste persoane aratand ca inculpatul Mazare Radu Stefan solicitat aceasta suma prin intermediul lui Strutinsky Sorin Gabriel, iar banii urmau a fi dati prin incheierea contractelor fictive de publicitate. Aceste contracte au fost intocmite in momente cheie emiterii documentatiilor de urbanism, iar prelungirea autorizatiei de construire a fost facuta chiar inainte de a fi formulata o cerere in acest sens, fapte care rezulta din cronologia datelor", se arata in motivarea instantei.

 

Declaratia lui Arpad PAszkany din 17 februarie:

"Este adevarat ca Ciorca Vasile Florin mi-a transmis ca, pentru obtinerea la timp a autorizatiilor, avizelor si a altor documente emise de Primaria Constanta, trebuie sa incheiem un contract de publicitate cu firma Neptun TV, in valoare de un milion de euro. Eu am fost de acord cu acest lucru si am transmis acest acord al meu lui Ciorca Vasile Florin (...) In continuare, stiu ca Ciorca Vasile Florin a luat legatura cu cabinetul de avocatura care s-a ocupat de redactarea contractului. Arat ca, urmare a acestui fapt, nu am avut intarzieri in obtinerea autorizatiilor de constructie. Cred ca, daca nu ar fi fost incheiat acest contract de publicitate, ar fi putut fi probleme cu emiterea autorizatiilor, avizelor, certificatelor de constructie de catre Primaria Constanta, spre exemplu prin intarzierea emiterii lor".

 

CITITI SI: Radu Mazare: Mi-am dat DEMISIA din toate functiile de partid. Pana in vara RENUNT si la functia de primar. Ma mahneste OBEDIENTA PSD fata de procurori


 

Vasile Ciorca a recunoscut ca banii au ajuns la Radu Mazare:

"Dupa achizitionarea terenurilor, am avut o discutie tehnica cu Felix Arsene, arhitect la SC Kalina SRL, referitoare la ce trebuie sa facem ca sa scoatem un certificat de urbanism si, ulterior, autorizatia de constructie pentru construirea mall-ului. Ulterior, Felix Arsene mi-a spus ca, pentru aceste demersuri, respectiv emiterea certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire, trebuie incheiat un contract de publicitate cu firma SC Soti Cable Neptun, in valoare de un milion de euro. I-am spus ca voi transmite acest lucru la Cluj domnului Paszkany, care si-a dat acordul in acest sens. Ulterior, eu i-am spus decizia luata de dl. Arpad Paszkany avocatului Sorin Alazaroaie, pentru ca acesta sa ia legatura cu Felix Arsene si sa se ocupe de redactarea contractului. (...) Mi-a fost adus la cunostinta azi, de catre procuror ca in final, nu a fost semnat contractul care prevedea pretul de un milion de euro, ci un alt contract, cu pretul in lei, insa eu nu stiam acest lucru. Singurul contract de care am stiut a fost draft-ul contractului de un milion de euro. Arat ca Felix Arsene nu mi-a spus a cui este firma SC Soti Cable Neptun. Eu am dedus, la vremea respectiva, ca este firma primarului Radu Stefan Mazare, fie direct, fie prin intermediari. Toate certificatele de urbanism si autorizatiile de construire au fost eliberate relativ repede".

Million Dollar Baby:

La dosar exista si convorbiri interceptate in baza unui mandat de siguranta nationala declasificat, purtate intre Vasile Ciorca si Arpad Paszkany, la data de 12 iulie 2007, din continutul carora nu rezulta nimic, in mod concret, dialog urmat de un sms trimis de Ciorca cu textul: "...Dollar baby (filmul), dar in ce se practica", despre care procurorul presupune ca se face referire la titlul filmului "Million Dollar Baby", transmitand astfel ca valoarea mitei este de un milion de euro.

 

CITITI SIOmul de afaceri Sorin Strutinsky, apropiat de Radu Mazare, ARESTAT PREVETINV pentru 30 de zile. Mazare: Azi sunt liber, poate maine NU MAI APUC

 
Context

Radu Mazare Radu, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat si primit circa 2 milioane de euro de la reprezentantii a doua societati comerciale, in scopul facilitarii emiterii documentatiilor de urbanism necesare dezvoltarii unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intentionau sa le dezvolte in Constanta.Sumele au fost spalate sub forma unor contracte fictive de publicitate cu o firma controlata de primarul Constantei.In perioada 2008-2014, Radu Mazare, cu ajutorul lui Sorin Strutinsky, a primit de la o societate comerciala peste 7 milioane de euro pentru ca a asigurat acesteia castigarea unei licitatii organizate de Primaria Constanta pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orasului.Contractul de salubrizare incheiat intre firma respectiva si primaria Constantei este pe o perioada de 25 de ani si se ridica la suma de 335 de milioane de euro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22