ICCJ decide astazi daca fostul deputat Sebastian Ghita poate fi arestat preventiv in lipsa

Vlad Toma | 05.01.2017

ICCJ va judeca astazi a doua cerere de arestare preventiva in lipsa a fostului deputat PSD Sebastian Ghita, solicitare facuta de procurorii DNA Ploiesti.

Pe aceeași temă

 

Sebastian Ghita a disparut acum cateva zile din Romania, trecand peste obligatiile care i-au fost impuse in dosarele in care este cercetat. El nu s-a prezentat in mod repetat la controlul judiciar pe cautiune impus in dosarul legat de vizita lui Tony Blair in Romania.

 

 

ICCJ a respins acum cateva zile o prima cerere a DNA de arestare preventiva in lipsa a fostului deputat. Acesta a ramas atunci sub control judiciar pe cautiune, cu interdictia de a parasi tara. DNA Ploiesti emisese un prim mandat de aducere pe numele lui Sebastian Ghita,  dupa ce fostul deputat nu s-a prezentat la controlul judiciar. 

 

Ministerul de Interne a cerut o ancheta la Directia de Operatiuni Speciale pentru a investiga modul in care politisti l-au pierdut din vedere pe fostul deputat pe DN1, dupa ce acesta ar fi participat la un eveniment organizat de SRI.

 

IGPR a aratat intr-un comunicat ca nu au fost constatate încălcări ale normelor procedurale in acest caz, fiind dispuse mai multe masuri pentru imbunatatirea cooperarii interinstituționale. Conform sursei citate, Poliția Română continuă cercetările pentru punerea în executare a mandatului de aducere emis pe numele lui Sebastian Ghiță, cadrul procedural limitând activitățile, comparativ cu măsurile dispuse în cazurile de dare în urmărire a unei persoane.

 

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a anuntat de asemenea ca a intensificat verificările la punctele de trecere a frontierei, având în vedere menținerea interdicției de a părăsi teritoriul României față de cel în cauză, iar până în prezent nu au rezultat date care să confirme ieșirea din țară a persoanei în cauză, se mai arata in comunicatul citat.

 

Conform informatiilor aparute in presa, Sebastian Ghita ar fi reusit sa fuga din Romania. El a ramas fara imunitate parlamentara acum cateva zile, in urma alegerilor, partidul din partea caruia a candidat netrecand pragul de 5%.

 

***

 

Fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă este in prezent trimis in judecata in doua dosare si urmarit penal in alte doua. 

 

El a fost trimis în judecată, intr-un prim dosar, fiind acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă, şantaj, spălare de bani, folosirea de informaţii nepublice sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, precum şi pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, alaturi de Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, foşti şefi ai Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, Viorel Dosaru, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova şi Constantin Ispas, fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova. În acest dosar, Sebastian Ghiţă era sub control judiciar si avea interdictie de a parasi tara.

 

Sebastian Ghiţă a fost de asemenea trimis in judecata, in al doilea dosar, fiind acuzat de dare de mită si instigare la abuz în serviciu, alaturi de Iulian Bădescu, fost primar al Ploieştiului, pentru ca ar fi mijlocit finantarea ilegala a asociaţiei Basket Club Asesoft.

 

In plus, Ghita este urmarit penal in dosarul legat de vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, în 2012, dosar in care e implicat si Victor Ponta, şi într-un alt dosar legat de fraude cu fonduri europene, in care e implicat cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, la fel ca si fostul şef al CJ Prahova MIrcea Cosma şi fiul acestuia Vlad Cosma.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22