ICCJ: Radu Mazare, ARESTAT preventiv pentru ABUZ in serviciu, luare de MITA si conflict de INTERESE

P.c. | 02.04.2015

Pe aceeași temă

ICCJ a aprobat astazi cererea DNA de arestare preventiva pentru 30 de zile in cazul lui Radu Mazare, primarul Constantei. Mazare este acuzat de luare de mita, conflict de interese si abuz in serviciu. In acelasi doar este anchetat si omul de afaceri Sorin Strutinsky, acuzat de complicitate la luare de mita.

 

Acuzatiile formulate de procurorii DNA


Radu Mazare, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat si primit circa 2 milioane de euro de la reprezentantii a doua societati comerciale, in perioada 2006-2009, iin scopul facilitarii emiterii documentatiilor de urbanism necesare dezvoltarii unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intentionau sa le dezvolte in Constanta.

 

"Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive incheiate de reprezentantii societatii respective cu o firma controlata de Mazare atat direct, cat si prin intermediul celuilalt inculpat. In perioada 2008-2014, Mazare, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comerciala peste 7 milioane de euro pentru ca a asigurat acesteia castigarea unei licitatii organizate de Primaria Constanta pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orasului. In acelasi timp, intre firma respectiva si institutia publica condusa de Mazare a fost incheiat un contract avand ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioada de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei - cca 335 milioane de euro", precizeaza DNA.
 

Potrivit DNA, in perioada noiembrie 2006-2013, edilul Constantei a participat la incheierea a 12 contracte intre primarie si societatea controlata de el si de celalalt inculpat, in valoare totala de peste 6 milioane lei."In perioada noiembrie 2008-2012, Mazare a semnat 13 contracte, acorduri cadru si contracte subsecvente incheiate intre primarie si o societate la care era asociat Strutinsky, in valoare totala de peste 23 milioane lei. Aceste contracte au vizat achizitia unor servicii artistice desfasurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de paza a bunurilor publice si private apartinand municipiului Constanta, serviciul de protectie a functionarilor Primariei Municipiului Constanta aflati in exercitiul functiunii in perioada 15 februarie 2009-15 februarie 2012, etc", arata DNA.


Procurorii au constatat ca, in ambele cazuri, au fost obtinute foloase atat pentru sine, prin societatea pe care o controla si cu care Radu Mazare s-a aflat in raporturi comerciale in ultimii 5 ani, cat si pentru Sorin Strutinsky.

 

CITITI SIVIDEO Primarul Constantei, Radu Mazare, a fost RETINUT de procurorii DNA pentru 24 de ore. Acuzele: luare de mita, abuz in serviciu, conflict de interese. Mazare: Sunt pregatit pentru orice

 

Comunicatul DNA mai arata ca statul a fost prejudiciat in urma acestui contract cu suma de 26 de milioane de euro, suma care reprezinta un folos necuvenit pentru firma de salubrizare.

 

Mazare: DNA a calculat gresit prejudiciul

 

Radu Mazare a afirmat ca prejudiciul de 26 de milioane de euro a fost calculat gresit de specialistul DNA, care a spus ca tarifele de salubrizare din Constanta sunt mult prea mari, dar ca acest lucru nu ar fi real: "Constanta - maturat manual 7 lei pe mia de metri patrati, Cluj Napoca 10 lei, Tulcea 13,7 lei. Maturat mecanizat Constanta 5 lei, 9,60 lei Cluj, 8,5 Ploiesti, 11 lei Tulcea. Stropit strazi 4 lei Constanta, Ploiesti 15,5 lei, Tulcea 11,5 lei. Colectare deseuri 25 de lei pe metru cub la Constanta, 57 de lei la Cluj, 57,03 de lei la Tulcea", a spus Radu Mazare.

Primarul din Constanta si-a exprimat dezamagirea in privinta clasei politice romanesti si a modului in care se face politica in Romania: "Politicul nu mai face doi bani in Romania de astazi. Cine conduce Romania de astazi nu mai este politic si nu mai zic nimic ca iar imi fac rau. Nu ma puteti sa ii mai comentez pe cei de la Bucuresti ca am fost foarte clar: le este frica si de umbra lor.", a adaugat Radu Mazare.

 

Arpad Pazskany recunoaste ca Radu Mazare a primit un milion de euro mita

 

 Arpad Paszkany, fostul patron de la CFR Cluj, a recunoscut in audierile de la DNA ca Radu Mazare, primarul Constantei,  a cerut 1 milion de euro prin interpusul Sorin Strutinsky, in schimbul documentatiilor de urbanism aferente construirii unui mall in Constanta.
 

Procurorul de sedinta a declarat ca Radu Mazare a primit in perioada 2006-2009  circa 1 milion de euro mita de la firma SC Tripont SRL. Mita s-ar fi materializat prin contracte fantoma de publicitate cu televiziunea Soti Calbe Neptun SRL, firma care este condusa de Sorin Strutinsky.

"Toate aceste informatii sunt confirmate si de Arpad Paszkany, unul dintre investitorii mall-ului, de Ciorca Vasile, administratorul de la Tripont Invest SRL, mana dreapta a acestuia, de Pocola Adrian George, seful de proiect, de Felix Arsene, arhitect la SC Kalina SRL, toate aceste persoane aratand ca inculpatul Mazare Radu Stefan solicitat aceasta suma prin intermediul lui Strutinsky Sorin Gabriel, iar banii urmau a fi dati prin incheierea contractelor fictive de publicitate. Aceste contracte au fost intocmite in momente cheie emiterii documentatiilor de urbanism, iar prelungirea autorizatiei de construire a fost facuta chiar inainte de a fi formulata o cerere in acest sens, fapte care rezulta din cronologia datelor", se arata in motivarea instantei.
 

Declaratia lui Arpad Paszkany din 17 februarie:

"Este adevarat ca Ciorca Vasile Florin mi-a transmis ca, pentru obtinerea la timp a autorizatiilor, avizelor si a altor documente emise de Primaria Constanta, trebuie sa incheiem un contract de publicitate cu firma Neptun TV, in valoare de un milion de euro. Eu am fost de acord cu acest lucru si am transmis acest acord al meu lui Ciorca Vasile Florin (...) In continuare, stiu ca Ciorca Vasile Florin a luat legatura cu cabinetul de avocatura care s-a ocupat de redactarea contractului. Arat ca, urmare a acestui fapt, nu am avut intarzieri in obtinerea autorizatiilor de constructie. Cred ca, daca nu ar fi fost incheiat acest contract de publicitate, ar fi putut fi probleme cu emiterea autorizatiilor, avizelor, certificatelor de constructie de catre Primaria Constanta, spre exemplu prin intarzierea emiterii lor".

 

CITITI SI: Radu Mazare: Mi-am dat DEMISIA din toate functiile de partid. Pana in vara RENUNT si la functia de primar. Ma mahneste OBEDIENTA PSD fata de procurori

 

Vasile Ciorca a recunoscut ca banii au ajuns la Radu Mazare:

"Dupa achizitionarea terenurilor, am avut o discutie tehnica cu Felix Arsene, arhitect la SC Kalina SRL, referitoare la ce trebuie sa facem ca sa scoatem un certificat de urbanism si, ulterior, autorizatia de constructie pentru construirea mall-ului. Ulterior, Felix Arsene mi-a spus ca, pentru aceste demersuri, respectiv emiterea certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire, trebuie incheiat un contract de publicitate cu firma SC Soti Cable Neptun, in valoare de un milion de euro. I-am spus ca voi transmite acest lucru la Cluj domnului Paszkany, care si-a dat acordul in acest sens. Ulterior, eu i-am spus decizia luata de dl. Arpad Paszkany avocatului Sorin Alazaroaie, pentru ca acesta sa ia legatura cu Felix Arsene si sa se ocupe de redactarea contractului. (...) Mi-a fost adus la cunostinta azi, de catre procuror ca in final, nu a fost semnat contractul care prevedea pretul de un milion de euro, ci un alt contract, cu pretul in lei, insa eu nu stiam acest lucru. Singurul contract de care am stiut a fost draft-ul contractului de un milion de euro. Arat ca Felix Arsene nu mi-a spus a cui este firma SC Soti Cable Neptun. Eu am dedus, la vremea respectiva, ca este firma primarului Radu Stefan Mazare, fie direct, fie prin intermediari. Toate certificatele de urbanism si autorizatiile de construire au fost eliberate relativ repede".

Million Dollar Baby:

La dosar exista si convorbiri interceptate in baza unui mandat de siguranta nationala declasificat, purtate intre Vasile Ciorca si Arpad Paszkany, la data de 12 iulie 2007, din continutul carora nu rezulta nimic, in mod concret, dialog urmat de un sms trimis de Ciorca cu textul: "...Dollar baby (filmul), dar in ce se practica", despre care procurorul presupune ca se face referire la titlul filmului "Million Dollar Baby", transmitand astfel ca valoarea mitei este de un milion de euro.

 

CITITI SI: Referat DNA:Sumele de bani primite drept mita din dosarul lui Mazare erau direct proportionale cu functia pe care functionarul o ocupa

 

Radu Mazare: Mi-am dat DEMISIA din toate functiile de partid

 

Radu Mazare, primarul Constantei,  a anuntat, ieri, ca a renuntat la toate functiile pe care le detinea in PSD si pana in vara acestui an va renunta si la functia de primar. Mazare a subliniat faptul ca nu i-a cerut nimeni sa-si dea demisia, hotarand singur acest lucru. Inalta Curte a respins, marti, cererea DNA de arestare preventiva a primarului din Constanta, Radu Mazare, urmand ca acesta sa fie cercetat de procurori in stare de libertate, intr-un dosar in care este acuzat de trei infractiuni de luare de mita, doua de conflict de interese si abuz in serviciu.

 

"Nu mai imi spuneti presedinte PSD Constanta ca mi-am dat demisia din toate functiile din partid. Nu si din calitatea de membru de partid ca pierdeam primaria. Pana in vara renunt si la functia de primar", a declarat Radu Mazare la Romania TV.
 

Edilul Constantei a precizat ca nu a vorbit cu nimeni din conducerea PSD si ca nimeni nu i-a cerut sa isi dea demisia, decizia apartinandu-i in totalitate. "Nu. Nu am avut nicio discutie cu nimeni. Astazi dupa plimbarea cu caiacul pe care am facut-o linistit pe mare mi-am dat seama ca trebuie sa scriu aceasta demisie. Am scris-o. Nu mi se pare in regula ca un partid sa te considere vinovat cand un procuror incepe o urmarire penala impotriva ta. Nu mi se pare ca este echitabil si ca are legatura cu prezumtia de nevinovatie. Pe teoria noua de curatare in partid daca mi se intampla ce mi s-a intamplat acum doua zile, trebuia sa plec. M-a mahnit si ma mahneste aceasta obedienta fata de procurori pe care o au cei de la conducerea partidului. In curand voi renunta si la functia din PSD si sa faca ce vor cu partidul lor", a adaugat Radu Mazare.
 

CITITI SI: UPDATE. Radu Mazare va fi cercetat in LIBERTATE. CATEGORIC nu voi mai candida la Primarie. Este acuzat de luare de MITA si abuz in serviciu

 

Mazare a spus ca vrea sa renunte de tot la viata publica, pentru ca nu mai rezista."Eu nu dorm linistit. Dorm cu geanta la cap ca te cheama procurorul si te trezesti in fata unei povesti de te doare capul. (...) Nu traiesc o viata deloc placuta. Asta m-a determinat si mi-am dat seama ca nu am pentru ce sa traiesc asa cu geanta la usa. (...) Fiecare om mai are dreptul si la viata lui. E adevarat ca poate dintr-un anumit unghi poate fi privit ca un gest de lehamite. As vrea sa pot sa mai rad si eu. Eu nu mai rad in ultima vreme. Pentru ce?", a adaugat edilul.
 

CITITI SIOmul de afaceri Sorin Strutinsky, apropiat de Radu Mazare, ARESTAT PREVETINV pentru 30 de zile. Mazare: Azi sunt liber, poate maine NU MAI APUC

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22