Ideologul Cristian Socol, unul din creatorii programelor de guvernare PSD, ”the end”, după 14 ani

Dora Vulcan | 07.07.2019

Cristian Socol, unul din artizanii programelor de guvernare ale PSD începând cu 2008 și care a contribuit alături de Darius Vâlcov la cel din 2016, își anunță plecarea din echipa PSD după 14 ani.

Pe aceeași temă

„The end. 14 ani. Contribuție Programe guvernare 2008, 2012, 2016. Programe prezidențiale 2009, 2014. Programe europarlamentare 2009, 2014, 2019. sute de propuneri de politici publice fundamentate. Viziune pentru dezvoltare. Succes, eșec, lecții. Stânga a ridicat România. Din 2 iulie, un nou capitol”,a scris Cristian Socol, pe pagina sa de Facebook.

Anunțul lui Socol vine la două zile după ce premierul Viorica Dăncilă l-a angajat pe post de consilier în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, structură cu rol de coordonare strategică în cadrul guvernului, pe Dan Matei, director general al Direcţiei Generale de Politici, Analiză și Cercetare în Domeniul Finanțelor Publice. din Ministerul Finanțelor, anunță G4Media.


Ulterior, Socol a revenit printr-un update pentru a dezminți informațiile vehiculate în presă pe seama plecării sale și a precizat că nu a contribuit la ordonanța lăcomiei, cu care nu a avut ”vreo tangență”. Pentru a demonta speculațiile privind îndepărtarea sa ca om al lui Dragnea, condamnat între timp la închisoare cu executare, Socol spune că i s-a oferit un post de secretar de stat, dar că l-a refuzat.

***

Şeful Departamentului pentru politici fiscal-bugetare al PSD, Socol a fost ideologul economic al PSD, autorul celebrei politici fiscale #wageledgrowth (creștere economică bazată pe creșterile de salarii), și a lucrat alături de Darius Vâlcov la programul de guvernare cu care PSD a câștigat alegerile din 2016, care a dus la acumularea unui deficit bugetar de aproape 1,5% din PIB după doar 5 luni din acest an.

El a fost numit de PSD la conducerea Fondului de Contragarantare și în Consiliul de Administrație al Tarom.

Printre cele mai recente propuneri ale sale s-a numărat și ideea introducerii unui voucher de 10 lei pentru fiecare elev, în fiecare zi de școală cu prezență integrală, amintește Europa liberă. Între timp, Dăncilă a anunțat că va reveni asupra acestei promisiuni.

De asemenea, Socol a mai susținut introducerea unui salariu minim brut care să nu mai fie o sumă fixă, ci să fie raportat la 50% din valoarea câștigului salarial mediu brut pe țară din anul anterior.

Numele soției sale, Aura Socol, a fost printre cele vehiculate pentru conducerea Băncii Naționale a României, poziție deținută din 1990 de Mugur Isărescu, recent confirmat în această funcție de Parlament, după ce a primit susținerea PSD.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22