Igor Dodon chiar i-a retras cetatenia moldoveneasca lui Basescu. A semnat decretul

Dora Vulcan | 03.01.2017

Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat marti decretul pentru retragerea cetateniei pentru Traian Basescu, scrie deschide.md, care prezinta o copie a documentului.

Pe aceeași temă

 

 

 

Explicatiile lui Dodon

 

 "Anterior, in calitate de deputat al Parlamentului Republicii Moldova, am spus că cetăţenia i-a fost acordată dlui Băsescu in mod ilegal.

 

Traian Băsescu a îndemnat în repetate rînduri la lichidarea statalitatii Republicii Moldova prin anexare la România.

 

Încă din perioada aflării sale în exerciţiul funcţiei de preşedinte al României, acesta a refuzat să recunoască statalitatea moldoveneasca şi existenţa poporului moldovenesc.

 

Toate cele menționate vin în gravă contradicție cu prevederile legii supreme – Constituția Republicii Moldova.

 

Mai mult decît atît, în cadrul procedurii de acordare a cetăţeniei RM lui Băsescu, au fost ignorate numeroase avize din partea mai multor instituţii, inclusiv faptul existentei urmamririi penale.

 

Prin retragerea cetăţeniei Republicii Moldova domnului Traian Băsescu, voi repara încălcarea legii, comisă de fostul preşedinte", spune liderul prorus de la Chisinau, citat de publicatia Deschide.md.

 

 

Basescu a aflat din presa

 

 

Traina Basescu spune ca a aflat din presa despre retragerea cetateniei si crede ca lui Dodon i-ar fi, de fapt, teama de el:

 

"Am aflat din presa, nu m-a informat nimeni. (...) Ce parere sa am alta decat ca un presedinte promoscovit retrage cetatenia unui cetatean al Republicii Moldova doar pentru ca nu gandeste ca el. Or, eu nu o sa pot gandi ca un bolsevic niciodata", a spus Basescu, citat de Agerpres.

 

El a sustinut ca va analiza posibilitatea de a ataca in instanta aceasta decizie.

 

 

***

 

 

Imediat dupa ce a fost ales, Igor Dodon anunta ca ii va retrage cetatenia lui Traian Basescu.

 

 

"Acest decret, care a fost semnat cu incalcarea legislatiei - toate avizele de la toate institutiile au fost negative, decretul a fost emis cu incalcarea legislatiei - de aceea acest decret pana la Anul Nou va fi anulat", a declarat atunci Igor Dodon.

 

 

 

 

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu şi soţia sa, Maria, au obţinut cetăţenia Republicii Moldova pe 9 iunie 2016. Ei au solicitat cetăţenia moldovenească şi au depus la 8 martie o cerere în acest sens la preşedinţia de la Chişinău. Pe 3 noiembrie au depus juramantul de cetateni ai Republicii Moldova la Ambasada de la Bucuresti, iar pe 13 noiembrie au votat in cadrul alegerilor prezidentiale.

 

 

 

Băsescu declara încă în iulie 2013, după o vizită în Republica Moldova, că după ce îşi va termina mandatul de preşedinte al României va cere cetăţenia moldovenească în semn de respect şi dragoste pentru Republica Moldova şi oamenii ei.

 

 

 

Tot în aprilie 2015, Băsescu a fost decorat de preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti cu ordinul "Ştefan cel Mare", decoraţia militară supremă a Republicii Moldova.

 

 

 

Distincţia i-a fost acordată "în semn de profundă gratitudine pentru contribuţia sa deosebită la promovarea stabilităţii, securităţii şi democraţiei în regiune şi pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova în procesul de formare a cadrelor din domeniile apărării, securităţii şi asigurării ordinii publice", potrivit preşedinţiei de la Chişinău.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22