IGSU se plânge de acțiunile de denigrare a salvatorilor, precum filmul cu intervenția de la Colectiv

Laurentiu Gheorghe | 27.10.2019

Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat cere ca populația să aibă încredere în acțiunile sale pentru că „nimeni nu merită să fie supus unei asemenea presiuni”

Pe aceeași temă

Primii care au reacționat au fost cei de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) care deplâng faptul că pompierii au fost supuși în ultima perioadă „unei presiuni publice uriașe”, după ce a fost difuzat filmul cu intervenția din noaptea tragediei de la Clubul Colectiv de acum patru ani, se arată în postarea de pe pagina de Facebook. „Istoria de repetă în fiecare an”, se plâng ei.

La scurt timp, a postat și Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), la a cărei conducere se află secretarul de stat Raed Arafat care cere opiniei publice să aibă încredere în acest departament și că „această încărcătură din ultimele zile care a alimentat şi a stârnit tot felul de emoţii, dintre cele mai negative”, nu face bine nimănui.

Postarea integrală a DSU pe Facebook:

„În spatele oricărei sirene aducătoare de speranță, se ascund oameni. Persoane pe care nu le cunoști și pe care cu siguranță nu dorești să le întâlnești în mod obișnuit din simplul fapt că acest contact ar prefigura imposibilitatea ta de a te putea ajuta singur, deseori aflat în situații deloc confortabile…și asta sperie.

Fără echipamentele de protecție, fără uniforme, dezbrăcați de reguli în afara orelor de program…sunt tot ei, salvatorii, oamenii pe care viața i-a îndrumat să iubească oamenii necondiționat. Sunt deținători ai focului sacru. Cine? Ei…colegii pompieri, pompierii SMURD, colegii de la serviciile de ambulanță, medicii, asistenții, piloții, salvamontiștii. Prin forța ochilor lor plini de iubire pot resuscita funcțiile vitale ale oamenilor pe care îi îngrijesc necondiționat.

Dar în spatele acestei iubiri necondiționate oferite nouă, tuturor se instalează și frica. Frica de a nu mai fi iubiți, apreciați, de a nu mai simți căldura omului pe care au vegheat-o tocmai în ideea de a nu se stinge.

De aceea noi vă cerem să aveți în continuare încredere în noi, așa cum știm că ați avut-o mereu. Vă cerem să repectați haina militară a pompierilor și să iubiți așa cum ați iubit mereu Roșul plin de pasiune al salvatorilor din cadrul situațiilor de urgență. Nimeni nu merită să fie supus unei asemenea presiuni, această încărcătură din ultimele zile care a alimentat și a stârnit tot felul de emoții, dintre care cele mai negative.

Noi suntem oamenii cei mai apropiați de dumneavoastră! Mereu…pentru ca alții să trăiască!”

Postarea IGSU:

„Toată lumea arată cu degetul spre pompieri! Istoria se repetă în fiecare an! În ultimele zile, salvatorii au fost supuşi unei presiuni publice uriaşe! De ce? Pentru că se contestă public modul lor de intervenţie la incendiul din 30 octombrie 2015 şi sunt acuzaţi pe nedrept de ascunderea unor probe. Să nu uităm eforturile pe care le-au depus şi le depun zilnic pompierii, precum şi miile de vieţi salvate în fiecare an. Şi ei sunt oameni! Îi vedeţi la incendii, inundaţii, cazuri de prim ajutor, accidente, absolut în toate situaţiile în care sunt solicitaţi. Credeţi că ei merită asta?”, se arată în mesajul IGSU.

Totodată, IGSU le transmite un îndemn pompierilor: „Dragi colegi, să vă purtaţi cu demnitate haina militară, să plecaţi în misiuni cu acelaşi curaj şi determinare ca şi până acum, să rămâneţi o familie şi să vă respectaţi nobilul scop in salvarea de vieţi! Rămâneţi fideli crezului vostru şi fiţi aproape de oamenii care au nevoie de voi!”

*****

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, susține într-un mesaj video postat vineri pe Facebook după ce Libertatea a publicat joi un film realizat de pompieri la Colectiv că „Nu am știut de acest film, nu am ascuns filmul și nu am dat dispoziție să fie ascuns filmul”.

Grupul civic Reset a depus vineri o plângere penală împotriva șefilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), pe care îi acuză că au tăinuit probe video importante cu primele minute ale intervenției de la incendiul din clubul Colectiv, potrivit unui anunț pe Facebook al organizației.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22