Iliescu critica presa pentru spectacolul mediatic oferit pe subiectul Mineriadei din 90

I. P. | 24.10.2015

Ion Iliescu, acuzat de crime împotriva umanității în dosarul mineriadei din iunie 1990, a reacționat sâmbătă, pe blog, la această redeschidere a dosarului. Este prima declarație a acestuia făcută după punerea sub acuzare, el refuzând să discute cu jurnaliștii la ieșirea de la audieri.

Pe aceeași temă

"Doresc să fac câteva precizări legate de aparițiile mele în spațiul public, în ultimele zile:

 

1. Nu am acordat niciun interviu, niciunui jurnal și niciunei televiziuni, în ultima vreme. Ce au prezentat-sau vor să prezinte-televiziunile de știri, sau televiziunea publică, sunt materiale de arhivă. Ca urmare ele pot fi prezentate doar abuziv drept răspunsul meu la reluarea cercetărilor într-un dosar ce privește evenimente din urmă cu 26 de ani. Oricum poziția mea față de acele evenimente nu s-a schimbat în acest timp, ea este publică, și bazată pe fapte concrete, nu pe fanteziile unora sau altora.

 

2. Aș dori ca, atunci când astfel de materiale sunt reluate, respectivele instituții de presă să facă precizările de rigoare în legătură cu momentul, și contextul, în care s-au realizat acele înregistrări, sau emisiuni în direct, pentru corecta informare a publicului.

 

3. Nu consider sănătos, nici pentru actul de justiție, nici pentru viața politică, transformarea lor în spectacol mediatic. Ca urmare nu am intenția să fiu actor în acest spectacol. Mă voi exprima public pe marginea unor subiecte doar atunci când voi crede că acest lucru se impune, și o voi face fără a privilegia o instituție de presă sau alta", scrie Ion Iliescu pe blog.

 

***

 

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a anuntat, miercuri, inceperea urmaririi penale in dosarul Mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infractiuni contra umanitatii, respectiv pentru reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din 13 iunie 1990.


Oficiali din Parchetul instantei supreme au declarat ca in dosarul Mineriadei a inceput urmarirea penala impotriva fostului presedinte Ion Iliescu, iar acestuia i s-au adus la cunostinta acuzatiile, pentru infractiuni contra umanitatii, respectiv pentru reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din 13 iunie 1990.
 

Fostul presedinte Ion Iliescu, fostul sef al SRI, Virgil Magureanu, si fostul general Victor Athanasie Stanculescu au fost audiati ieri la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
 

In timpul evenimentelor din 13 - 15 iunie 1990, potrivit datelor vehiculate de-a lungul timpului, au existat zeci de morti, 746 de raniti, sase femei violate si peste 1.000 de persoane detinute ilegal, in urma reprimarii violente a manifestatiilor din Piata Universitatii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22