Imnul din comunism, la Târgu Ocna. Primar: Textul e compus de ”poetul” Ciprian Porumbescu

Redactia | 02.12.2021

Imagini virale vin din orașul băcăuan Târgu Ocna, unde la festivitățile de Ziua Națională a răsunat atât imnul de stat, cât și imnul Republicii Socialiste România.

Pe aceeași temă

Primarul Cristian Aurelian Ciubotaru spune că a fost folosit cântecul original, compus de Ciprian Porumbescu, și nu varianta imnului RSR, care are textul modificat.

La ceremonia organizată în centrul orașului au participat mai mulți oficiali, iar totul a durat în jur de o oră, timp în care s-a auzit inclusiv melodia Trei Culori, care a fost folosită ca imn de stat al României înainte de 1989, cu textul modificat.

Primarul din Târgu Ocna, Cristian Aurelian Ciubotaru: „Să nu deformăm realitatea. Orașul-stațiune Târgu Ocna este încărcat de istorie și tradiția este ca să se organizeze ziua națională a României de 1 decembrie. Evenimentul de anul acesta a fost transmis și pe canalul de Facebook al orașului Târgu Ocna și înregistrarea este publică. La manifestare au fost și alte persoane care probabil au înregistrat și transmis acțiunea desfășurată în oraș.

În cadrul evenimentului, lucrurile au decurs astfel: salutul meu de deschidere, a fost introdus drapelul României care a fost primit în dar de la niște distinși oficiali zilele trecute când ne-au vizitat stațiunea.

Pe momentul când a sosit drapelul a fost derulată melodia «Trei culori», scrisă de poetul Ciprian Porumbescu. După care eu am transmis și a fost intonat live imnul de stat al României, «Deașteaptă-te, române!», de către o distinsă colaboratoare a centrului cultural.

Melodia nu a fost acel imn modificat, fostul imn din perioada comunistă”.

„Tricolorul”, cunoscut și sub numele „Trei culori”, a fost imnul național al Republicii Socialiste România din anul 1977 și până la Revoluția din 1989. A fost înlocuit cu „Deșteaptă-te, române!”, cântec patriotic compus în perioada Revoluției de la 1848.

Imnul de Stat al R.S.R. are același titlu și aceeași muzică cu cântecul original compus de Ciprian Porumbescu, dar are un text modificat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22