Împărțirea prefecturilor în coaliție: USR PLUS - Capitala, UDMR - Cluj, PNL Sibiu și Bihor

Redactia | 02.02.2021

La negocierile din coaliția guvernamentală în privința posturilor de prefecți și subprefecți, prima tragere au avut-o liberalii, care au optat pentru Sibiu.

Pe aceeași temă

USR-PLUS a avut a doua tragere și a cerut București, care va reveni PLUS iar UDMR a cerut Cluj.

Guvernul a modificat OUG 57/2019 privind Codul administrativ referitor la statutul prefectului şi subprefectului, aceste funcţii urmând să fie unele de demnitate publică. Cei care vor fi numiți în funcțiile de prefecți vor putea fi membri de partid. Guvernul a adoptat această OUG în condițiile în care Constituția României arată la articolul 123 că ”atribuţiile prefectului se stabilesc prin lege organică”.

Cum s-au împărțit prefecturile între partide

  • UDMR: Cluj, Arad, Sălaj, Satu Mare și Covasna – 5 prefecturi

  • USR -PLUS: București, Tulcea, Vaslui, Buzău, Harghita (PLUS); Timiș, Bacău, Maramureș, Suceava, Argeș, Galați, Brăila, Gorj, Ialomița (USR) – 14 prefecturi

  • PNL va ocupa restul de 23 de prefecturi, respectiv: Ilfov, Prahova, Sibiu, Bistrița, Alba, Brașov, Mureș, Hunedoara, Caraș Severin, Bihor, Călărași, Olt, Dâmbovița, Dolj, Mehedinți, Teleorman, Giurgiu, Constanța, Vrancea, Iași, Neamț și Botoșani.

În județele în care Alianța USR-PLUS nu a obținut mandate de prefecți, va avea câte o poziție de subprefect.

La București, unde sunt 3 subprefecți, 2 vor fi ai PNL și unul al UDMR.

În județele în care are UDMR prefect, vor fi câte 1 subprefect pentru PNL și unul pentru USR PLUS.

Deși liderii PNL Cluj s-au angajat că se vor lupta la centru pentru a obține funcția de Secratar general al Guvernului pentru Mircea Abrudean, liberalii au pierdut atât poziția de prefect cât și pe cea de subprefect, care va reveni unui reprezentant PLUS, relatează actualdecluj.ro Inițial, lui Abrudean i s-a promis funcția de Secretar General al Guvernului, dar premierul Florin Cîțu l-a preferat pe Tiberiu Horațiu Gorun, liberal din Gorj, pe care l-a desemnat luni pe funcția dorită de clujeanul Abrudean.

Prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, a spus pentru actualdecluj. ro că este posibil să obțină totuși o funcție de secretar adjunct la nivelul Guvernului. „Da, probabil va fi funcția de secretar general adjunct al Guvernului. Rămâne să vedem astăzi”, a comentat prefectul Abrudean pentru actualdecluj.ro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22