Implicare masivă a guvernului în companiile de stat. Teza lui Petrescu numit la ministerul IMM

Dora Vulcan | 22.02.2017

Alexandru Petrescu, pe când încă era ministru al Economiei, înainte de a fi preluat la ministerul IMM (Întreprinderilor Mici și Mijlcoii) a spus că OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa, aprobata prin Legea 111/2016, prezinta "multe imperfectiuni", motiv pentru legislatia va fi modificata, "in sensul imbunatatirii".

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Contactat de HotNews.ro, Petrescu a spus ca este necesara schimbarea modului in care se face selectia administratorilor in companiile in care statul este actionar, astfel incat ministerele sa fie implicate mai mult in procesul de recrutare, si ca trebuie remuneratii mai mari pentru acestia, urmand sa fie stabilit un alt tip de indicatori de performanta. Mai mult, se gandeste si la limitarea informatiilor pe care o companie de stat listata pe bursa sa le transmita actionarilor. Petrescu sustine ca sunt necesare modificari chiar daca OUG 109/2011 a fost dezbatuta si aprobata anul trecut in Parlament, deoarece exista probleme in aplicabilitatea acesteia.

 

"Recrutarea administratorilor trebuie facuta de catre autoritatea tutelara"

 

Alexandru Petrescu spune ca in procesul de recrutare a managerilor, autoritatile trebuie obligate sa fie direct implicate si sa nu mai lase la selectia pe mana companiilor.

 

"Eu cred ca autoritatea tutelara, deci nivelul superior ierarhic, trebuie sa faca recrutrarea pentru nivelul inferior", a spus ministrul.

 

El considera ca nu este corect ca de recrutare sa se ocupe companiile in cauza, deoarece se ajunge in situatia in care membrii Consiliului de Administratie aflati pe final de mandat sa se ocupe, prin Comitetul de remuneratie si selectie, de propria recrutare. Aceasta in conditiile in care au dreptul sa candideze pentru inca un mandat. Pe de alta parte, legislatia permite ca ministerele sa se ocupe de procesul de selectie, angajand o firma de recrutare si participand la interviuri si selectii, ceea ce pune sub semnul intrebarii necesitatii modificarii prevederilor. Intrebat de ce este necesara modificarea OUG 109/2011 in acest sens, Petrescu spune ca multe ministere nu vor sa se implice. "Multe ministere nu au fonduri, evita sa semneze, evita sa selecteze, nu au oameni de achizitii si arunca spre companie: alegeti-va voi si dati-mi mie lista scurta! Deci sunt imperfectiuni in lege", a afirmat ministrul economiei.

 

"Eu, ca membru in grupul de lucru, voi sustine ca un membru in CA trebuie numit de autoritatea tutelara superioara. Ministerul, daca este actionar, trebuie sa numeasca, sa-si faca selectia, sa plateasca, sa-si selecteze consultantul (...)Autoritatea tutelara trebuie sa selecteze linia de jos, nu linia sa se selecteze singura. In lege spune spune: fie ministerul, fie compania din subordine. Experienta mea practica imi arata ca au fost secretari de stat, ministri, in ultimii cinci ani, care au preferat sa nu se incarce sa selecteze, sa semneze", a precizat ministrul.

 

 

articolul integral al Hotnews.ro, AICI

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22